Astăzi, Energie cinetică a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un public larg. Fie datorită impactului său asupra societății actuale, a relevanței sale în contextul istoric sau a influenței sale în sfera culturală, Energie cinetică este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent. De-a lungul anilor, a stârnit dezbateri aprinse, a alimentat curiozitatea multora și a făcut obiectul a numeroase studii și cercetări. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Energie cinetică, analizând importanța acestuia, implicațiile și evoluția sa în timp. Fără îndoială, Energie cinetică este un subiect care merită atenția și reflecția noastră, așa că sperăm că această lectură va fi interesantă și îmbogățitoare pentru toți cititorii noștri.
Parte a seriei de articole despre |
Mecanică clasică |
---|
Subiecte de bază |
Categorii |
Energia cinetică a unui corp aflat în mișcare este acea energie datorată mișcării (de translație) cu viteza v. Ea este egală cu lucrul mecanic necesar pentru a modifica (accelera) viteza corpului din repaus la viteza curentă v.
Lordului Kelvin i se atribuie crearea termenului energie cinetică, în perioada anilor 1849-1851[1]. Adjectivul „cinetică” provine din greacă veche : κίνησις (kinesis), cuvântul grecesc pentru „mișcare”.
Energia cinetică este o mărime scalară egală cu semiprodusul dintre masa punctului material (corpului) și pătratul vitezei sale.
Energia cinetică sau energia de mișcare a unui corp de masă m, aflat în mișcare de translație cu viteza în raport cu un sistem de referință inerțial, notată cu , este definită de relația:
Energia cinetică este o mărime fizică de stare, spre deosebire de lucrul mecanic, care este o mărime fizică de proces.
Conceptul de energie cinetică a fost definit la mijlocul secolului XIX.
Unitatea de măsură în SI este joule:
Pentru un corp oarecare (punct material) din legea fundamentală a dinamicii prin înmulțirea scalară cu dr a ambilor membri se obține .
Mai departe se obține în membrul stâng al egalității anterioare care se integrează de la 0 la viteza curentă v obținându-se formula de mai sus . Se presupune implicit energie cinetică zero în repaus.
Variația energiei cinetice a punctului material este egală cu lucrul mecanic al rezultantei forțelor care acționează asupra acestuia, în mișcarea respectivă.
Variația energiei cinetice a unui punct material care se deplasează în raport cu un sistem de referință inerțial este egală cu lucrul mecanic efectuat de forța rezultantă care acționează asupra punctului material în timpul acestei variații.