Conacul Zichy din Lugașu de Jos

Conacul Zichy din Lugașu de Jos este un subiect care a captat atenția oamenilor de toate vârstele și mediile în ultimii ani. De la apariția sa, a stârnit un interes fără precedent și a generat dezbateri în toate domeniile. Pe măsură ce a evoluat, a reușit să treacă granițele și a influențat modul în care oamenii gândesc, acționează și relaționează. În acest articol, vom explora diferitele aspecte ale Conacul Zichy din Lugașu de Jos și impactul său asupra societății de astăzi, precum și posibilele repercusiuni pe care le poate avea în viitor.

Conacul Zichy din Lugașu de Jos
Poziționare
Coordonate47°03′46″N 22°20′46″E / 47.06284°N 22.34624°E ({{PAGENAME}})
Localitatesat Lugașu de Jos; comuna Lugașu de Jos
Țara România
AdresaStr. Principală 288
Edificare
Data finalizării1840
Clasificare
Cod LMIBH-II-m-B-01167

Conacul Zichy din Lugașu de Jos este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Lugașu de Jos, comuna Lugașu de Jos, județul Bihor.

Localitatea

Lugașu de Jos este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Bihor, Crișana, România. Prima mențiune documentară este din anul 1291, cu denumirea Lugas[1].

Istoric și trăsături

Clădirea a fost construită spre mijlocul secolului al XIX-lea, fiind proprietatea familiei contelui Zichy, mari deținători de terenuri agricole în această regiune. La începutul secolului XX proprietarul conacului era contele Zichy Jenő. Avea un singur nivel, cu acoperiș în patru ape, învelitoare din țiglă. Fiind situată pe marginea drumului principal, E60 sectorul Oradea-Cluj, clădirea este folosită în prezent ca și unitate de cazare. Transformările suferite amintesc foarte puțin de eleganța clădirii de odinioară[2].

Note

  1. ^ „Lugașu de Jos - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  2. ^ https://kastelyerdelyben.ro/castle/conacul-zichy-lugasu-de-jos-zichy-kuria-alsolugos-zichy-manor-lugasu-de-jos/

Bibliografie

  • Ion Dorin Narcis, Castele, palate și conace din România, editura Fundației Culturale Române, București, 2001 ISBN 973-577-320-1.
  • József Biró, Erdélyi kastélyok, Budapest .