În lumea de astăzi, Portal:Energie a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru nenumărați oameni. Fie că este vorba despre impactul său asupra societății, influența asupra culturii sau importanța sa în istorie, Portal:Energie a captat atenția savanților, experților și entuziaștilor deopotrivă. Relevanța sa transcende granițele și acoperă diferite domenii, făcându-l un subiect de analiză și dezbatere profundă. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Portal:Energie și impactul său asupra lumii contemporane, analizând relevanța sa istorică, influența actuală și posibilele sale implicații în viitor.
Pagina principală | Bun venit | Căutare | Manual de stil | Comunitate | Ajutor | Contact Căutare · Index · Cuprins · Categorii · Articole · Fișiere · Formate · Utilizatori · MediaWiki · Wikipedia · Pagini de Ajutor · Portaluri · Proiecte · Întreținere · Servicii · Unelte · Distincții
|
Energia hidraulică reprezintă capacitatea unui sistem fizic (apa) de a efectua un lucru mecanic la trecerea dintr-o stare dată în altă stare (curgere). Datorită circuitului apei în natură întreținut de energia Soarelui, este considerată o formă de energie regenerabilă.
Energia hidraulică este de fapt o energie mecanică, formată din energia potențială a apei dată de diferența de nivel între lacul de acumulare și centrală, respectiv din energia cinetică a apei în mișcare. Exploatarea acestei energii se face curent în hidrocentrale, care transformă energia potențială a apei în energie cinetică, pe care apoi o captează cu ajutorul unor turbine hidraulice care acționează generatoare electrice care o transformă în energie electrică.
Tot forme de energie hidraulică sunt considerate energia cinetică a valurilor și mareelor.
Sursă de energie · Cărbune · Petrol · Gaz natural · Energie electrică · Energia electrică în România · Generator electric · Motor electric · Energie hidraulică · Hidrocentrală · Centrala Nucleară de la Cernavodă · Termocentrală · Generator de abur · Turbină cu abur · Turbină cu gaze · Motor cu ardere internă · Cazan de încălzire · Perpetuum mobile
|