Energie mecanică

În lumea de astăzi, Energie mecanică a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg de public. De la apariția sa, Energie mecanică a influențat viața oamenilor în diverse moduri, precum și dezvoltarea societății în ansamblu. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Energie mecanică și influența sa asupra lumii de astăzi. De la origine până la evoluție, prin implicațiile sale în diferite domenii, Energie mecanică a reușit să capteze atenția a milioane de oameni din întreaga lume. În plus, vom examina perspectivele viitoare ale Energie mecanică și modul în care acestea ar putea modela realitatea cu care ne confruntăm în anii următori.

Energia mecanică este partea de energie care depinde doar de masele unui sistem fizic, de pozițiile și vitezele lor relative față de un sistem de referință, adică este formată din energia potențială și energia cinetică.[1] Expresia matematică a energiei mecanice este:

Pentru sistemele izolate mecanic și aflate în câmpuri de forțe conservative (gravitațional, elastic) energia lor mecanică se conservă.

Includerea căldurii generate de frecare permite o formulare mai generală a principiului conservării energiei prin principiul întâi al termodinamicii.

Energia totală include pe lângă energia mecanică energia internă.

Unități de măsură

Unitatea de măsură pentru energia mecanică în SI este joule (J). Această unitate de măsură este definită ca fiind energia transferată atunci când se aplică o forță de un newton pe o distanță de un metru în direcția forței.

Teorema de variație a energiei într-un sistem neconservativ

În cazul în care într-un sistem apar forțe neconservative lucrul mecanic al forțelor neconservative este:[2]

unde Emec este energia mecanică.

Note

  1. ^ Remus Răduleț și colab. Lexiconul Tehnic Român, București: Editura Tehnică, 1957-1966.
  2. ^ Emil Petrescu, Fizică (curs) Universitatea Politehnica din București, 2017, p. 9, accesat 2024-05-04