Astăzi vrem să vorbim despre Getúlio Vargas, un subiect care a căpătat o mare relevanță în ultima vreme. Getúlio Vargas este un aspect al vieții care îi afectează pe toată lumea într-un fel sau altul și de aceea este atât de interesant și important să-l explorezi în profunzime. În acest articol vom analiza diferite aspecte legate de Getúlio Vargas, de la originea sa istorică până la impactul său asupra societății actuale. De asemenea, vom încerca să abordăm diferitele opinii și perspective care există în jurul Getúlio Vargas, cu scopul de a oferi o viziune completă și îmbogățitoare asupra acestui subiect interesant.
Getúlio Dornelles Vargas (n. 19 aprilie 1882, São Borja, Rio Grande do Sul - d. 24 august 1954, Rio de Janeiro) a fost de două ori președintele Braziliei, între 1930-1945 și 1951-1954.
A devenit președinte în urma unei lovituri de stat, în 1930. În 1934 regimul său dă o nouă constituție semi-fascistă țării, cu elemente inspirate din corporatismul mussolinian. În 1937, fiindu-i interzisă (prin constituție) o nouă candidatură, impune regimul său dictatorial „Estado Novo”, asemănător cu dictatura lui Salazar din Portugalia. Având la începutul celui de-al doilea război mondial o poziție neutrală, începând cu 1942 adoptă o poziție pro-aliată. În 1945 este înlăturat de la putere de o lovitură de stat militară.
Se întoarce în politică în 1951, fiind ales președinte. Este fondatorul companiei petroliere naționale braziliene, Petrobras. Învinuit de armată că a fost în spatele unei tentative de asasinare a principalului său adversar politic, Carlos Lacerda, se sinucide împușcându-se în piept.
În 2014, a fost produs filmul Getúlio, despre ultimele 19 zile din viața președintelui Vargas.