Importanța lui Hidroxid de sodiu în societatea actuală este incontestabilă. Din timpuri imemoriale, Hidroxid de sodiu a fost subiectul atenției și studiului experților din diferite discipline. Fie ca sursă de inspirație, ca subiect de dezbatere sau ca protagonist al unor evenimente istorice, Hidroxid de sodiu a lăsat o amprentă de neșters asupra culturii și conștiinței colective. În acest articol, vom explora impactul Hidroxid de sodiu în diferite domenii și vom analiza relevanța sa astăzi. De la influența sa asupra artei și literaturii, până la rolul său în politică și știință, Hidroxid de sodiu continuă să fie un obiect de fascinație și controversă, stârnind interes și reflecție în societatea contemporană.
Hidroxidul de sodiu (denumit și sodă caustică sau leșie) este o bazăanorganică cu formula chimică NaOH. Ca formă de agregare este un corp solid, higroscopic, de culoare albă, fiind format dintr-un cation de sodiu și un anionhidroxid.
Soda caustică este o substanță puternic alcalină și caustică (pH=14 la c=1 mol/l), iar prin contactul cu pielea cauzează arsuri chimice severe. Este foarte solubilă în apă și higroscopică, absorbind umiditatea și dioxidul de carbon din atmosferă. Formează diverși hidrați cu formula NaOH·nH 2O.[2]
Reacționează cu dioxidul de carbon din aer, rezultând carbonat de sodiu, din această cauză soda caustică se păstrează în vase închise ermetic, pentru a evita contactul cu aerul sau umezeala.
Hidroxidul de sodiu este utilizat în foarte multe procese industriale, câteva exemple fiind: fabricarea hârtiei, textilelor, săpunurilor și detergenților. În anul 2004, producția la nivel mondial a fost de aproximativ 60 milioane de tone, iar cererea a fost de 51 milioane de tone.[3]
Utilizări
Hidroxidul de sodiu este folosit în cantități mari în multe industrii, mai ales ca solvent apos alături de hidroxidul de potasiu.
Producerea apei demineralizate: pentru a reglementa pH-ul și de a regenera schimbul de ioni staționari în rășini la tratarea apei.
În electronică: producerea plăcilor conductoare (ca. 10g/l bei 20 °C)
Este parte componentă a substanțelor de curățare a conductelor
Proprietatea caustică e folosit în tratarea plăcilor de cupru pentru producătorii de modele
Curățarea recipientelor din oțel sau metal inoxidabil
Îndepărtarea coloranților
În 1883 a fost fabricată o locomotivă cu aburi cu sodă fără folosirea focului
În industria agro-alimentară se utilizează la curățarea instalațiilor (circuite, sticlă), modificarea amidonului, peeling chimic etc. Este, de asemenea, un aditiv alimentar (E524[4]), plus servește ca regulator de aciditate[5] și este utilizat într-o gamă largă de produse[6].
Producția mondială în 1998 a fost de aprox. 45 de milioane de tone. Hidroxidul de sodiu este solventul cel mai frecvent utilizat în laborator.
Soda poate fi folosită pentru stocarea energiei solare în formă chimică. Ca efect, reacția dintre sodiu și apă este puternic exotermă. Soda diluată încă o dată, este utilizată pentru energia solară doar pentru a evapora apa și a reveni la starea inițială.
Soda mai este utilizată ca reactiv pentru teste chimice. Într-adevăr, în prezența anumitor cationi metalici, hidroxidul de sodiu se precipită într-o anumită culoare.
Proprietăți fizico-chimice
Substanță leșioasă
Puternic electrolit favorizând electroliza apei
Se dizolvă în substanțele polare degajându-se căldură de diluare
^P. R. Siemens, William F. Giauque (1969): "Entropies of the hydrates of sodium hydroxide. II. Low-temperature heat capacities and heats of fusion of NaOH·2H2O and NaOH·3.5H2O". Journal of Physical Chemistry, volume 73, issue 1, pages 149–157. doi:10.1021/j100721a024