În lumea lui Râul Bistrița, Siret, există nenumărate aspecte de descoperit și explorat. De la origini și până la relevanța sa astăzi, Râul Bistrița, Siret a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Fie prin influența sa asupra culturii populare, prin impactul său asupra societății sau prin importanța sa în vremuri trecute, Râul Bistrița, Siret continuă să trezească interes și să genereze dezbateri. În acest articol, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Râul Bistrița, Siret, explorând diferitele sale fațete și dezvăluindu-i sensul în contextul actual. De la evoluția sa de-a lungul anilor până la rolul său în viața oamenilor, Râul Bistrița, Siret este un subiect care merită să fie analizat din diverse perspective pentru a înțelege adevărata sa amploare.
Râul Bistrița (în germană Bistritz, Bistritza), cunoscut pe porțiunea sa dintre izvoare și confluența cu Râul Dorna (în amonte de orașul Vatra Dornei) ca Bistrița Aurie (în germană Goldene Bistritz), este un râu din România care izvorăște din Munții Rodnei de la 1850 m altitudine, dintr-un circ glaciar minor de sub vârful Gârgalău (2159 m). Străbate Carpații Orientali și se varsă în Siret în aval de Bacău, fiind cel de-al 28-lea afluent de dreapta al râului respectiv, ceea ce îl face să aparțină bazinului hidrografic al acestuia.
În parcursul său râul trece prin orașele Vatra Dornei, Bicaz, Piatra Neamț, Roznov, Buhuși și Bacău. Are cel mai lung sector montan dintre râurile românești.
Pe cursul său mijlociu și superior se află un complex de amenajări hidroenergetice dintre care cea mai mare este acumularea Izvorul Muntelui.
În trecut râul era cunoscut drept importantă cale de acces pentru plutărit, spre porturile dunărene.
Până la Unirea Bucovinei cu România din 1918, porțiunea râului cuprinsă între confluența cu râul Neagra și confluența cu râul Arama a reprezentat frontiera dintre Austro-Ungaria și Regatul României.[1]