Scrisoarea celor 66

Acest articol va aborda problema Scrisoarea celor 66, care reprezintă un aspect de mare relevanță astăzi. De la origini și până la influența sa asupra societății contemporane, Scrisoarea celor 66 a jucat un rol fundamental în mai multe domenii. De-a lungul istoriei, Scrisoarea celor 66 a fost obiect de studiu și analiză, permițându-ne să înțelegem evoluția și impactul său în diferite sfere. De asemenea, relevanța sa astăzi continuă să fie evidentă, generând dezbateri și reflecții în jurul importanței și implicațiilor sale. În acest sens, este esențial să analizăm în detaliu fenomenul Scrisoarea celor 66, explorând diferitele sale fațete și relevanța sa în contextul actual.

Scrisoarea celor 66 a fost o scrisoare deschisă publicată la 17 septembrie 1988 în revista Învățământul public din Chișinău, semnată de 66 de personalități din diverse domenii, prin care se solicita Comisiei interdepartamentale a Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenești pentru studierea istoriei și problemelor dezvoltării limbii moldovenești recunoașterea limbii române ca limbă de stat în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească și revenirea la grafia latină.[1] Peste o săptămână dupa publicare, scrisoarea a fost reprodusă și în revista Literatura și Arta.[2]

Context istoric

În perioada sovietică, autoritățile comuniste promovau conceptul de „limba moldoveneascădistinctă de limba română, utilizând alfabetul chirilic. Această politică lingvistică a dus la degradarea limbii materne și la confuzie identitară în rândul populației băștinașe.

Inițiativa și semnatarii

Inițiativa redactării scrisorii a aparținut lingviștilor Emil Mândâcanu (fiul lui Valentin Mândâcanu), Vlad Pohilă și matematicianului Viorel I. Cibotaru.[3] Aceștia au reușit să obțină semnăturile a 66 de personalități, printre care lingviști, scriitori, oameni de artă, matematicieni, biologi și psihologi.

Lista semnatarilor

1. Bogdan Istru, scriitor al poporului din Moldova, membru-corespondent al AȘ a RSSM;

2. Marcu Gabinschi, doctor în științe filologice;

3. A. Evdoșenco, doctor în științe filologice;

4. Vasile Bahnaru, candidat în științe filologice;

5. Alexandru Burlacu,[4] candidat în științe filologice;

6. Anatol Gavrilov, candidat în științe filologice;[5]

7. Ion Ețcu, candidat în științe filologice;[6]

8. Ion Zaporojan, candidat în științe filologice;

9. F. Cotelnic, candidat în științe filologice;[7]

10. Emil Mândâcanu, candidat în științe filologice;

11. V. Purice, candidat în științe filologice;

12. Nicolae Raevschi, candidat în științe filologice;[8]

13. C. Tănase, candidat în științe filologice;

14. Andrei Țurcanu, candidat în științe filologice;

15. A. Cenușă, candidat în științe filologice;

16. V. Cirimpei, candidat în științe filologice;

17. Vasile Ciocanu, candidat în științe filologice;

18. Valeriu Cupcea, artist al poporului din RSSM

19. V. Rusu, artist al poporului din RSSM;

20. Mihail Grecu, artist plastic al poporului din RSSM;

21. Emil Loteanu, artist al poporului din RSFSR;

22. Veniamin Apostol, maestru emerit al artelor din RSSM;

23. Glebus Sainciuc, artist plastic emerit al RSSM;

24. Vasile Iovu, artist emerit al RSSM;

25. Andrei Vartic, laureat al premiului „B. Glavan” al Comsomolului din Moldova;

26. Valeriu Babansky, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

27. Vasile Badiu, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

28. Vladimir Beșleagă, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

29. A. Brodschii, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

30. V. Vasilache, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

31. Nicolae Esinencu, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

32. V. Zbârciob, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

33. Alexandru Cosmescu, membru al Uniunii scriitorilor din URSS;

34. Leonida Lari, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

35. Gheorghe Malarciuc, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

36. Dumitru Matcovschi, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

37. Valentin Mândâcanu, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

38. Serafim Saka, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

39. Andrei Strâmbeanu, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

40. Arcadie Suceveanu, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

41. Ion Hadârcă, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

42. Ion Ciocanu, membru al Uniunii Scriitorilor din URSS;

43. G. Vrabie, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din URSS;

44. I. Păcuraru, membru al Uniunii Compozitorilor din URSS;

45. Iulia Țibulschi, membru al Uniunii Compozitorilor din URSS;

46. Ion Dediu, doctor în științe bilogice;

47. L. Bulmaga, candidat în științe istorice;

48. Ion Țurcanu, candidat în științe istorice;

49. G. Bobână, candidat în științe filozofice;

50. Ș. Lupan, candidat în științe filozofice;

51. V. Pâslaru, candidat în științe pedagogice;

52. Aurelian Silvestru, candidat în științe psihologice;

53. Valeriu Baltag, candidat în științe fizico-matematice;

54. Arcadie Barbăroșie, candidat în științe fizico-matematice;

55. L. Dogotari, candidat în științe fizico-matematice;

56. A. Leahu, candidat în științe fizico-matematice;

57. M. Clima, candidat în științe fizico-matematice;

58. A. Rotaru, candidat în științe fizico-matematice;

59. I. Holban, candidat în științe fizico-matematice;

60. A. Șubă, candidat în științe fizico-matematice;

61. V. Nedelciu, candidat în științe tehnice;

62. P. Balmuș, membru al Uniunii jurnaliștilor din URSS;

63. D. Mihail, membru al Uniunii jurnaliștilor din URSS;

64. Irina Condrea, membru al Uniunii jurnaliștilor din URSS;

65. I. Conțescu, colaborator științific;

66. Vlad Pohilă, colaborator științific.

Conținutul scrisorii

Semnatarii au cerut stoparea teoriei celor „două limbi” romanice din nordul Dunării și recunoașterea limbii române ca limbă de stat.[9][10] Ei au subliniat necesitatea ca limba maternă să fie utilizată în toate domeniile vieții, similar cu situația altor limbi romanice.

Impactul și reacțiile

Publicarea scrisorii a declanșat un val de susținere din partea populației, mii de oameni trimițând scrisori de adeziune către redacțiile care au publicat demersul.[12] Acest eveniment a fost un factor declanșator al Mișcării de Eliberare Națională, culminând cu Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, unde s-a cerut declararea limbii române ca limbă de stat și trecerea la grafia latină.

Pe 31 octombrie 1988 a avut loc Consiliul științific al Institutului de limbă și literatură al AȘ a RSSM, iar marți, 1 noiembrie, a avut loc Consfătuirea de lucru a colaboratorilor Institutului de limbă și literatură cu tema „Teoria variativității și aplicării ei la situația lingvistică din RSSM”. În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul: V. Solnțev, directorul Institutului de Lingvistică al AȘ a URSS, membru-corespondent al AȘ din URSS, A. Domașnev, directorul secției din Leningrad a Institutului de Lingvistică al AȘ din URSS, doctor în științe filologice, profesor, L. Crîsin, colaborator științific coordonator la sectorul de sociolingvistică de la Institutul de Lingvistică al AȘ a URSS, V. Mihalcenco, șefa laboratorului de sociolingvistică de la Institutul de Lingvistică al AȘ din URSS, V. Aculenco, șeful catedrei de limbi străine de la AȘ din RSS Ucraineană, membru corespondent al AȘ din Ucraina, R. Piotrovskii, conducătorul grupului de matematică aplicată de la Institutul „A. I. Herțen” din Leningrad, doctor în științe filologice, E. Volf, șefa sectorului de limbi romanice de la Institutul de Lingvistică al AȘ din URSS, doctor în științe filologice, B. Narumov, colaborator științific superior la Institutul de Lingvistică al AȘ din URSS, S. G. Berejan, directorul Institutului de Limbă și Literatură al AȘ a RSSM, doctor în științe filologice, A. Ciobanu, șef de catedră la Universitatea de Stat „V. I. Lenin” din Chișinău, doctor în științe filologice, I. Mocreac, candidat în științe filologice, Vasile Bahnaru, candidat în științe filologice, Constantin Tănase, candidat în științe filologice, I. Conțescu, colaborator științific la ICȘP, Ion Ciocanu, directorul editurii „Literatura artistică”, A. Rotaru, candidat în științe fizico-matematice, N. Raevskii, candidat în științe filologice, Valentin Mândâcanu, colaborator la ATEM, scriitor, N. Matcaș, șef de catedră la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, A. Evdoșenco, doctor în științe filologice, I. Ețcu, candidat în științe filologice, N. Cojocaru, candidat în științe filosofice, G. Cincilei, doctor în științe filologice, profesor, F. Cotelnic, candidat în științe filologice, A. Eremia, candidat în științe filologice, G. Rusnac, candidat în științe filologice, M. Gabinschi, doctor în științe filologice, I. Matcovschi, candidat în științe filologice, Institutul Pedagogic „A. Russo” din Bălți, S. Novacov, candidat în științe istorice. S-a adoptat următoarea rezoluție:

Singurul vot contra a fost al filologului Ion D. Ciobanu. El si-a motivat votul astfel:

Intr-un interviu ulterior, scriitorul Vladimir Beșleagă povestea: „Acea scrisoare a fost o declarație de vârf, de mare responsabilitate și de demnitate, în condițiile sistemului sovietic, dar nu corespundea condițiilor declarațiilor de independență și de suveranitate a Republicii Moldova. Era un grup enorm de semnatari, a impresionat teribil. Au urmat porniri violente, radicale, din partea rusofonilor. Oficialitățile se opuneau teribil atunci când discutam la comisie legislația lingvistică. Una propunea comisia și alta a rămas lege.”.[15]

Semnificația și recunoașterea ulterioară

„Scrisoarea celor 66” este considerată un gest de restabilire a adevărului istoric și a demnității naționale, reprezentând un moment crucial în procesul de democratizare și afirmare identitară a Republicii Moldova.[16] În 2021, ca semn de recunoaștere, a fost instalată o placă memorială în onoarea celor 66 de intelectuali care au semnat pentru limbă și alfabet.[17]

Publicarea „Scrisorii celor 66” a fost un moment de cotitură în istoria Republicii Moldova, marcând începutul unei mișcări de renaștere națională și culturală, care a condus la recunoașterea limbii române și la independența Moldovei de URSS.[18]

Note

  1. ^ TVR MOLDOVA (), Lecția de Istorie: „Scrisoarea celor 66”, YouTube 
  2. ^ Valentina Basiul (), FOTO „Scrisoarea celor 66“ şi germenii revenirii la limba română şi la grafia latină, adevarul.ro 
  3. ^ Scrisoarea celor 66, „certificatul de naștere al democrației moldovene” și rolul oamenilor de știință, cultură și artă în restabilirea adevărului istoric și a demnității noastre naționale – Departamentul Cercetare și Inovare, cercetare.usm.md 
  4. ^ Declarația dr. hab. în filologie, prof. univ. Alexandru Burlacu privind alegerile aranjate ai membrilor AȘM – Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Universității de Stat din Moldova 
  5. ^ https://old.asm.md/galerie/Anatol%20Gavrilov%20invitatie%20program%20(2).pdf
  6. ^ Moromete (), Doliu în mediul științific românesc: A decedat Ion Ețcu Membru al academiei de Științe , Doctor Habilitat, la vârstă de 85 ani., Români MD 
  7. ^ Decizia savanţilor lingvişti privind necesitatea revenirii la grafia latină şi declararea limbii naţionale drept limbă de stat, art."Ce-i cu alfabetul moldovenesc" de I.D.Ciobanu, www.andreilupan.com 
  8. ^ https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/113-114_14.pdf
  9. ^ Viorel, Pâslaru, „Scrisoarea celor 66” și contribuția filologilor la democratizarea RSS Moldovenești 
  10. ^ Valentina Basiul (), FOTO „Scrisoarea celor 66“ şi germenii revenirii la limba română şi la grafia latină, adevarul.ro 
  11. ^ Valentina Basiul (), FOTO „Scrisoarea celor 66“ şi germenii revenirii la limba română şi la grafia latină, adevarul.ro 
  12. ^ Valentina Basiul (), FOTO „Scrisoarea celor 66“ şi germenii revenirii la limba română şi la grafia latină, adevarul.ro 
  13. ^ Decizia savanţilor lingvişti privind necesitatea revenirii la grafia latină şi declararea limbii naţionale drept limbă de stat, art."Ce-i cu alfabetul moldovenesc" de I.D.Ciobanu, www.andreilupan.com 
  14. ^ Decizia savanţilor lingvişti privind necesitatea revenirii la grafia latină şi declararea limbii naţionale drept limbă de stat, art."Ce-i cu alfabetul moldovenesc" de I.D.Ciobanu, www.andreilupan.com 
  15. ^ URSS/'88-'89: „66” pentru grafia latină și limba română, care au schimbat istoria – România Breaking News – RBN Press 
  16. ^ Nina Corcinschi: „Scrisoarea celor 66” din anul 1988 este un gest de restabilire a adevărului istoric și a demnității naționale, Radio Chișinău,  
  17. ^ Placă memorială în onoarea a 66 de intelectuali care au semnat pentru limbă și alfabet, IPN,  
  18. ^ Scrisoarea celor 66, „certificatul de naștere al democrației moldovene” și rolul oamenilor de știință, cultură și artă în restabilirea adevărului istoric și a demnității noastre naționale – Departamentul Cercetare și Inovare, cercetare.usm.md