Acest articol va aborda subiectul Serviciul Maritim Român, care este de mare relevanță astăzi. Serviciul Maritim Român a căpătat o mare importanță în diverse domenii, generând interes și dezbatere în rândul experților și al publicului larg. De-a lungul anilor, Serviciul Maritim Român a declanșat o serie de cercetări, teorii și reflecții care au îmbogățit cunoștințele în jurul acestui subiect. De asemenea, Serviciul Maritim Român a generat diverse poziții și opinii care reflectă diversitatea de perspective care există în această problemă. În acest articol vor fi analizate diferite aspecte legate de Serviciul Maritim Român, precum și implicațiile și repercusiunile sale în societatea actuală.
Serviciul Maritim Român al cărui sediu era la București, dar ale cărui nave erau bazate la Constanța, a fost o companie de navigație de stat, înființată în anul 1895 pe baza legii din 7 iunie 1888, care deservea rutele maritime Constanța-Istanbul-Izmir-Pireu-Alexandria - Haifa - Beirut, cu vapoare vopsite tradițional în alb, și din acest motiv poreclite „lebedele albe ale Mării Negre”.[1]
A fost făcut cunoscut pe de-o parte prin evocările lui Panait Istrati sau prin cele ale comandorului Nicolae Ionescu-Johnson (Însemnarile unui marinar), iar pe de altă parte în presa vremii prin transportarea unor refugiați cu o parte din navele sale, mulțumită unui grup de filantropi din directoratul companiei, afiliați ai societății Steaua Dunării :
La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, după ce URSS confiscă cele 16 vase de linie încă în posesia Serviciului Maritim Român, acesta a fost desființat și înlocuit printr-o întreprindere sovieto-română numită Sovromtransport, căreia sovieticii îi atribuiră două din navele confiscate: pachebotul Transilvania și vaporul mixt Ardeal.