În prezent, Marina Română este un subiect de mare relevanță și interes în diferite zone ale societății. Fie la nivel personal, profesional, academic sau social, Marina Română a captat atenția și a generat multe dezbateri. Odată cu creșterea importanței lui Marina Română în viața noastră de zi cu zi, este esențial să înțelegem implicațiile, provocările și oportunitățile sale. În acest articol, vom explora în detaliu Marina Română și vom analiza impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții noastre. De la origini și până la evoluția sa astăzi, Marina Română a devenit un subiect care nu poate fi ignorat. Alăturați-vă nouă în această călătorie pentru a descoperi tot ce este de știut despre Marina Română.
Pachebotul "Transilvania" în 1967. Azi (2020) este scufundată în Dunăre în bucăți, după un eșuaj în 1979, nu departe de Galați.
Ziua Marinei, 15 august 2018: « bricul » „Mircea” și nave maritime de supraveghere a frontierelor U.E., anume monitorul „MAI 0201 Ștefan cel Mare” și vedeta rapidă „MAI 2111”, bazate la Constanța.Ziua Marinei, 15 august 2018: monitorul fluvial „Ion.C. Brătianu” bazat la Brăila.
Ziua Marinei a fost oficializată ca onomastică a marinarilor militari români la 15 august1902, de Sfânta Maria Mare, patroana Marinei Române. Serbarea oficială a avut loc pe crucișătorul Elisabeta, primul crucișător al marinei, unde au fost prezenți toți ofițerii Diviziei de Mare și la care a luat parte și Ministrul de Război, Dimitrie A. Sturdza. În mod tradițional, ocrotitorul marinarilor în bisericile ortodoxe de miazăzi (români, sârbi, bulgari și greci) este Sfântul Nicolae, căruia îi erau închinate schiturile marinărești (azi dispărute) de la Capul Caliacra în Dobrogea și de la Pardina (pe malul din față, în Bugeac). În bisericile ortodoxe de miazănoapte (fostul Imperiu rus) ocrotitorul marinarilor militari este Sfântul Andrei care în România este socotit ocrotitorul (și uneori, în mod abuziv, întemeietorul[2]) Bisericii ortodoxe române.
^Abuziv deoarece Sfântul Andrei a trăit în sec. I, în timp ce metropoliile Moldovei și Țării Românești apar în sec. XIV iar B.O.R. ca patriarhie autocefală în sec. XIX.
Bibliografie
Anton Bejan, Carmen Atanasiu, Raymond Stănescu, Neculai Pădurariu, Dicționar Enciclopedic de Marină, ed. Semne, 2006