Stupini, Sălaj

În acest articol, vom explora impactul pe care Stupini, Sălaj l-a avut asupra diferitelor aspecte ale societății moderne. De la influența sa asupra economiei până la rolul său în cultura populară, Stupini, Sălaj a lăsat o amprentă adâncă în lumea noastră. Vom analiza evoluția sa în timp și schimbările semnificative pe care le-a produs în diverse domenii. În plus, vom examina dezbaterile și controversele pe care le-a generat, precum și posibilele implicații viitoare ale prezenței sale. Printr-o abordare multidisciplinară, acest articol încearcă să ofere o înțelegere mai largă și mai profundă a Stupini, Sălaj și a relevanței sale astăzi.

Stupini
—  sat  —
Stupini se află în România
Stupini
Stupini
Stupini (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°4′24″N 23°22′55″E ({{PAGENAME}}) / 47.07333°N 23.38194°E

Țară România
Județ Sălaj
ComunăHida

SIRUTA141517
Prima atestare1366

Populație (2021)
 - Total146 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal457182

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Stupini (denumirea în limba maghiară Kisfüzes; colocvial, Fizeș) este un sat în comuna Hida din județul Sălaj, Transilvania, România. Localitatea se află pe una din ramificațiile Drumului Național Jibou-Cluj-Napoca.

În Repertoriul arheologic al României localitatea Stupini este menționată cu un sit arheologic datat (epoca) „Eneolitic” - preistorie, cultura/faza culturală „Tiszapolgár”. Prin Codul RAN 141517.01 este repertoriată așezarea eneolitică cu numele „Așezarea Tiszapolgár de la Stupini - Dealul Stupinilor”.  Tipul sitului este cel de „așezare”, categoria „locuire civilă”, reperul „în apropierea localității, pe un deal”, punctul „Dealul Stupinilor”.[1]

Istoric

Localitatea este atestată documentar din anul 1366 (Fyzes).[2]

Lăcașuri de cult

Nu departe de localitatea Stupini, în localitatea Păduriș (fostă Strâmba), se află Mănăstirea Strâmba, reînființată în 1993, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Stupini în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Legături externe

Referințe

  1. ^ Repertoriul Arheologic Național (RAN)
  2. ^ Biblioteca Județeană I.S. Bădescu Sălaj (). Sălaj - Ghidul localităților. p. 167. 


SJ Acest articol despre o localitate din județul Sălaj este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.