În articolul pe care îl prezentăm mai jos, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui 1865. Pe parcursul următoarelor rânduri, vom explora diverse aspecte legate de 1865, de la originea și evoluția sa, până la impactul său asupra societății actuale. Printr-o analiză exhaustivă, vom încerca să facem lumină asupra acestui subiect atât de relevant astăzi, oferind informații relevante și actualizate care să permită cititorului să înțeleagă pe deplin importanța 1865 în lumea contemporană. Alăturați-vă nouă în această călătorie de descoperire și învățare despre 1865.
14 aprilie: Asasinarea președintelui Lincoln. Președintele Statelor Unite, Abraham Lincoln, este împușcat în timp ce participa la spectacolul Our American Cousin la teatrul Ford din Washington, de către actorul și simpatizantul confederat John Wilkes Booth.14 iulie: Prima ascensiune a muntelui Matterhorn situat în Alpii Pennini de către exediția condusă de britanicul Edward Whymper. Pe drumul de întoarcere, patru dintre cei șapte membri ai echipei au căzut în prăpăstie de pe peretele de stâncă.
16 martie: în urma reformelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este înființată o școală în comuna Dumbrăveni - jud. Suceava. Ion Simionovici (absolvent al cursului preparandal) a înscris 20 de elevi în clasa întâi, în condițiile în care comuna avea 802 familii. Găzduită inițial în casa unui țăran, școala va beneficia din 1870-1871 de un local propriu cu două săli de clasă. În anul 2025, școala denumită Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni are 1520 de elevi repartizați în ciclurile primar, gimnazial, liceal și școală profesională. Liceul funcționează ca personalitate juridică în 3 corpuri de clădire și are trei structuri arondate.
5 iulie: Prima reglementare de viteză este introdusă în Marea Britanie: 2 mile/h (3,2 km/h) în oraș și 4 mile/h (6,4 km/h) la țară.
14 iulie: Prima ascensiune a muntelui Matterhorn situat în Alpii Pennini, de către exediția condusă de britanicul Edward Whymper. Pe drumul de întoarcere, patru dintre cei șapte membri ai echipei au căzut în prăpăstie.
Decembrie
5 decembrie: În fața mișcărilor anticuziste, domnitorul Alexandru Ioan Cuza reiterează că este gata oricând să cedeze puterea.
ianuarie: Apare legea prin care Biserica Română se declară autocefală față de Patriarhia din Constantinopol.
martie: Are loc cea mai catastrofală inundație a Bucureștiului; ambele maluri ale Dâmboviței, de la Grozăvești până în Titan, au fost acoperite cu un strat de apă care atingea pe alocuri și 3 metri.
În SUA, nava cu aburi "Sultana", purtând 2.300 de pasageri, a explodat și s-a scufundat în Mississippi, omorând 1.700 de oameni.
În SUA, se înființează Ku Klux Klan (prima organizație). Membrii acestor organizații susțin superioritatea rasei albe și își exprimă adesea cu violență atitudinea de antisemitism, anti-catolicism, homofobie (până în 1870). A doua organizație a apărut în 1915 (până în 1944).
La Primăria Bucureștiului se înființează Oficiul de Stare Civilă. Până acum actele de stare civilă se întocmeau și se păstrau la biserica care efectua botezul, căsătoria sau decesul.
3 ianuarie: Maria Ferdinanda de Saxonia (n. Maria Ferdinanda Amalia Xaveria Theresia Josepha Anna Nepomucena Aloysia Johanna Vincentia Ignatia Dominica Franziska de Paula Franziska de Chantal), 68 ani, Mare Ducesă de Toscana (n. 1796)