În acest articol, subiectul Biserica de lemn din Șoimuș va fi abordat din diferite perspective și unghiuri, cu scopul de a oferi o viziune amplă și completă asupra acestui subiect. Biserica de lemn din Șoimuș este un subiect de mare relevanță și interes astăzi, iar studiul și impactul său acoperă numeroase domenii de cunoaștere. Pe parcursul acestui articol vor fi analizate diferite aspecte legate de Biserica de lemn din Șoimuș, implicațiile sale, soluțiile posibile și influența sa asupra societății actuale. Vor fi prezentate date, studii de caz și opinii ale experților pe această temă, cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu detaliată și riguroasă a acestei probleme. Nu ratați această recenzie completă pe Biserica de lemn din Șoimuș!
Biserica de lemn din Șoimuș, comuna Șoimuș, județul Hunedoara a fost ridicată în 1705. Are hramul „Sfântul Nicolae” (6 decembrie) și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-A-03461.
Biserica de lemn din Șoimuș cu hramul „Sfântul Nicolae" a fost ridicată în anul 1705, fapt dovedit de inscripția dăltuită în pragul de sus al ușii spre naos. Lăcașul de cult este construit din bârne de stejar; are un plan dreptunghiular, cu absida în prelungire, poligonală, cu trei laturi. În secolul al XIX-lea edificiul a fost extins spre vest, prin adăugarea unui pronaos, peste care s-a ridicat o clopotniță scundă, cu foișor simplu și fleșă piramidală. Se remarcă și ancadramentul intrării, de pe latura sudică, bogat ornamentat, cu un chenar din cruci piezișe și trei chenare cu motivul dinte de lup precum și cu rozete. Merită menționat și iconostasul care este alcătuit din icoane realizate pe sticlă în anul 1830.