În lumea de astăzi, Centenarul Marii Uniri a devenit un subiect de mare relevanță și interes. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Centenarul Marii Uniri a căpătat o importanță tot mai mare în viața de zi cu zi a oamenilor. Fie că este în sfera muncii, socială sau personală, Centenarul Marii Uniri a devenit un subiect de dezbatere și reflecție care traversează toate sferele societății. În acest articol, vom explora diferitele dimensiuni și perspective ale Centenarul Marii Uniri, analizând impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții oamenilor.
Centenarul Marii Uniri a reprezentat comemorarea a 100 de ani în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etapele preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor pe parcursul secolului al XIX-lea. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Realizarea unirii a fost motivul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei, iar actul unirii a fost favorizat de mai mulți factori istorici:
Marea Unire este legată inexorabil de personalitățile regelui Ferdinand, reginei Maria și omului de stat Ionel Brătianu. Încheiată de facto la 1 decembrie 1918 odată cu unirea Transilvaniei, recunoașterea diplomatică a solicitat eforturi pe parcursul următorilor ani.
Miracolul Marii Uniri nu a fost făcut în condiții ușoare. În anul 1918, România era vlăguită de război și epidemie, parțial ocupată de armate străine și departe de aliații săi.
Centenarul a fost promovat prin Inițiativa națională cu ajutorul Fundației Siveco prin Enciclopedia „România 1918. Oameni, momente și imagini” fiind o producție a SIVECO România, în parteneriat cu instituții prestigioase de cultură și personalități ale societății românești. Academia Română a avut două inițiative: Seria de sinteze „Civilizația românească/Romanian Civilization” și Colecția „Basarabica”[1]
Pentru acest eveniment au fost luate măsuri speciale de către Guvernul României prin Ordonanța de urgență nr. 22/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administrației publice centrale cu privire la Centenarul României.[2]