Isabela de Aragon

În lumea de astăzi, Isabela de Aragon este un subiect care a câștigat o relevanță fără precedent. Atât la nivel personal, cât și global, Isabela de Aragon a devenit una dintre principalele preocupări ale societății, generând dezbateri, cercetări și schimbări semnificative în diferite domenii. De la sfera științifică la cea culturală, prezența lui Isabela de Aragon și-a pus amprenta asupra modului în care trăim, gândim și interacționăm cu mediul nostru. Prin urmare, este imperativ să explorați pe deplin implicațiile și consecințele Isabela de Aragon, precum și să reflectați asupra posibilelor soluții și strategii pentru a aborda provocările pe care le ridică. În acest articol, vom aprofunda în spectrul larg de aspecte legate de Isabela de Aragon, cu scopul de a oferi o privire critică și îmbogățitoare asupra acestui subiect atât de relevant astăzi.

Isabela de Aragon
Date personale
Născută1247
Decedată28 ianuarie 1271 (23–24 ani)
Cosenza, Calabria, Italia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCatedrala din Saint-Denis Modificați la Wikidata
Cauza decesuluimoarte accidentală (cădere de pe cal) Modificați la Wikidata
PărințiIacob I de Aragon
Violant de Ungaria
Frați și suroriConstance of Aragon, Lady of Villena]
Violant of Aragon][1]
Petrus III][1]
James II of Majorca] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFilip al III-lea al Franței
CopiiLouis
Filip al IV-lea al Franței
Robert
Carol de Valois
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[2] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurireine de France] ()
Familie nobiliarăCasa de Aragon
Casa de Capet
Regină a Franței
Domnie25 august 1270 – 28 ianuarie 1271

Isabela de Aragon (124728 ianuarie 1271), infantă de Aragon, a fost, prin căsătorie, regină consoartă a Franței din 1270 până în 1271.

Biografie

Isabela a fost fiica regelui Iacob I de Aragon și a celei de-a doua soții, Violant de Ungaria, fiica regelui Andrei al II-lea al Ungariei.

La Clermont, la 28 mai 1262, s-a căsătorit cu viitorul Filip al III-lea al Franței, fiul regelui Ludovic al IX-lea al Franței și a Margaretei de Provence. Au avut patru fii:

  1. Ludovic (1265–1276)
  2. Filip al IV-lea (1268–1314), rege al Franței
  3. Robert (1269–1271)
  4. Carol de Valois (1270–1325)

Isabela și-a întovărășit soțul în cea de-a Opta Cruciadă. Pe drumul spre casă, s-au oprit la Cosenza în Calabria. Însărcinată în șase luni cu cel de-al cincilea copil, la 11 ianuarie 1271 a suferit o cădere de pe cal după care și-a reluat călătoria înapoi spre Franța. Isabela a născut prematur un băiat care a murit.[3]

Ea nu și-a mai revenit și a murit șaptesprezece zile mai târziu, pe 28 ianuarie datorită rănilor. Soțul ei a luat trupul Isabelei și al fiului lor și, atunci când în cele din urmă s-a întors în Franța, le-a îngropat la biserica Saint Denis. Mormântul Isabelei, la fel ca multe alte morminte, a fost profanat în timpul Revoluției franceze din anul 1793.

Note

  1. ^ a b Kindred Britain 
  2. ^ IdRef, accesat în  
  3. ^ Lycos.com