Amaranth

Bine ați venit în lumea fascinantă a lui Amaranth. În acest articol, vom explora în detaliu toate aspectele legate de Amaranth, de la origini până la impactul său asupra societății actuale. În următoarele câteva rânduri, vom descoperi ce face Amaranth atât de relevant, care sunt tendințele actuale și spre ce se îndreaptă în viitor. Indiferent dacă sunteți un expert în Amaranth sau doar începeți să vă familiarizați cu subiectul, acest articol vă va oferi o privire de ansamblu completă și actualizată a tot ceea ce trebuie să știți despre Amaranth. Pregătește-te să te cufunzi într-o călătorie de cunoaștere și descoperire despre Amaranth!

Pentru alte sensuri, vedeți Amaranth (dezambiguizare).
Amaranth

Amaranthus tricolor
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
DiviziuneTracheophytes
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinCaryophyllales
FamilieAmaranthaceae
SubfamilieAmaranthoideae
Gen
Amaranthus[1][2]
L., 1753
Tip taxonomic
Amaranthus caudatus L., 1753
Sinonime
Mengea Schauer, 1843

Amaranthus, cunoscut ca și amarant, este o plantă de gen cosmopolit. Unele specii de amarant sunt cultivate ca legume pentru consum, cereale sau ca plante ornamentale.[3]

Au fost identificate aproximativ 60 de specii cu Inflorescențe care variază de la roșu la mov, verde și galben.

"Amarant" provine din grecescul ἀμάραντος[4] (amarantos), "nepieritor; cel care nu se va "veșteji" care alăturat cuvântului grec "floare," ἄνθος (anthos), formează "amarant."

În trecut era folosită de azteci și de incași, fiind cunoscută și prețuită de ei pentru calitățile pe care le descoperiseră la ea. Amarantul este o plantă benefică pentru sănătate, fiind unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute și având o valoare proteică mai mare decât orezul, făina integrală de grâu, ovăzul sau secara. Este foarte bogat în minerale (mangan, fier, zinc, fosfor, cupru), în calciu și vitamine (A, B, E, D), aminoacizi esențiali și nu conține gluten.[5]

Note

  1. ^ Genera Plantarum], p. 427  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Species Plantarum, p. 989 
  3. ^ Bensch et al. (2003). Interference of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus), Palmer amaranth (A. palmeri), and common waterhemp (A. rudis) in soybean. Weed Science 51: 37-43.
  4. ^ Liddell & Scott, A Greek-English Lexicon, s.v. ἀμάραντος
  5. ^ simo.andrei (), Amaranth – „floarea nemuritoare a frumuseţii veşnice”, Revista Atelierul 

Lectură suplimentară