Gheorghe Lecca

Gheorghe Lecca este un subiect care a generat un mare interes în ultimii ani. De la apariția sa, a captat atenția experților și a fanilor deopotrivă, datorită relevanței și acoperirii sale în diferite domenii. Acest fenomen a stârnit nenumărate dezbateri, teorii și studii care încearcă să-l înțeleagă în întregime. De asemenea, impactul său asupra societății și culturii populare îl fac astăzi un subiect de discuție constantă. În acest articol, vom explora diferitele fațete și perspective din jurul lui Gheorghe Lecca, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare asupra acestui fenomen.

Gheorghe Lecca (1831 Bacău, Principatul Moldovei – 1885 Bacău, România), a fost un politician român.

Născut în Bacău, este fiul paharnicului Gheorghe Lecca, (care a murit la un an după ce s-a născut fiul) și al Mariei Negură. Împreună cu frații săi Ioan și Dimitrie Lecca, a urmat Școala de Cavalerie din Saumur.

După întoarcerea acasă, în 1854, a luat parte la Războiul Crimeii. După ce a părăsit serviciul militar, a fost prefect al Județului Bacău în 1866 (în această funcție a luat măsuri contra evreilor, ceea ce a determinat un scandal politic internațional, comunitatea evreiască băcăuană făcând apel la bancherul israelit Rothschild), și apoi deputat și senator. La începutul anului 1882, el a fost numit ministru de finanțe în guvernul liberal Ion C. Brătianu.

El a avut trei copii cu prima lui soție, Mariana Mălinescu, și un fiu cu a doua soție, Clara Negură. Ambii fii, Caton (1860-1913) și Jean (1863-1898) au intrat în politică.

Referințe

Octav George Lecca, Familiile boerești române, p. 318. Bucharest: Editura Minerva, 1899


Predecesor:
Gheorghe Chițu
Ministrul de finanțe
25 ianuarie 188230 august 1885
Succesor:
Constantin Nacu