Papa Miltiade

În acest articol, vom aprofunda în lumea fascinantă a lui Papa Miltiade, explorând diversele sale fațete și aprofundând în impactul său asupra societății actuale. De la origine până la relevanța sa astăzi, Papa Miltiade a fost subiect de interes și dezbatere de-a lungul istoriei, generând tot felul de opinii și perspective. Printr-o analiză critică și exhaustivă, vom dezlega diferitele aspecte legate de Papa Miltiade, de la influența sa asupra culturii populare până la rolul său în economia globală. De asemenea, vom examina evoluția sa în timp și proiecția sa viitoare, în încercarea de a înțelege mai bine importanța sa în lumea contemporană. Explorând Papa Miltiade, sperăm să oferim o viziune mai completă și mai îmbogățitoare asupra acestui subiect care are atât de mult impact asupra vieților noastre.

Miltiade
Date personale
NăscutRoma, Italia[1] Modificați la Wikidata
Decedat[2] Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman[3] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[4] Modificați la Wikidata
Ocupațiecleric
preot catolic Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma[2] Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat2 iulie 310
Final de pontificat11 ianuarie 314
PredecesorPapa Eusebiu
SuccesorPapa Silvestru I

Papa Miltiade sau Melchiade (n.  ?, Roma, Italia – d. , Roma, Imperiul Roman) a fost al 32-lea papă al Bisericii Catolice, care îl și venerează ca sfânt. A pontificat de la 2 iulie 310 sau 311 până la 10 sau 11 ianuarie 314.

Început

Se pare că Papa Miltiade a fost african de origine, dar nu se cunosc prea multe detalii despre persoana sa. A fost ales după o perioadă de sede vacante, care a urmat după moartea papei Eusebiu pe data de 17 august 310 (după alte surse 309), imediat după ce Papa Eusebiu a fost exilat în Sicilia.

Toleranța

Miltiade a devenit papă după ce împăratul roman Galerius a dat un edict de toleranță la 30 aprilie 311, care termina perioada de persecuție a creștinilor. În timpul pontificatului său, în anul 313, Edictul de la Milano a fost aprobat de tetrarhii Constantin și Licinius, care declară neutralitatea în privința creștinismului ca și cult religios și restituirea proprietăților Bisericii. Constantin i-a dăruit papei Miltiade Palatul Lateran, care va deveni pentru o perioadă lungă de timp reședință papală.

Achitare și erezie

În același an, 313, Papa Miltiade a prezidat Conciliul Lateran din Roma, unde Cecilian a fost achitat de acuzațiile care i-au fost aduse iar Donatus a fost condamnat ca eretic.

Martir sau nu?

În secolul al treisprezecelea, sărbătoarea Sfântului Meltiade a inclus calificativul de „martir” în calendarul roman, după unele surse în mod eronat, pentru a fi celebrată pe 10 decembrie. În 1969 sărbătoare a fost mutată din calendarul liturgic de celebrări obligatorii în ziua morții sale, pe 10 ianuarie, cu numele Miltiade și fără calificativul de „martir”.

Note

Bibliografia

  • 1. Annuario Pontificio 2008 (Libreria Editrice Vaticana ISBN 978-88-209-8021-4), p. 8
  • 2. Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1969), p. 148
  • 3. Martyrologium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 2001 ISBN 88-209-7210-7)

Legături externe


Predecesor:
Papa Eusebiu
Miltiade
310-314
Succesor:
Papa Silvestru I