Piața Libertății din Timișoara

În articolul Piața Libertății din Timișoara vom aborda o temă relevantă care a generat un mare interes în societatea contemporană. Cu o abordare multidisciplinară, vom studia diferite aspecte legate de Piața Libertății din Timișoara, analizând impactul acestuia în diferite domenii. În acest sens, vom explora diversele perspective care există în jurul Piața Libertății din Timișoara, oferind noi reflecții și îmbogățind dezbaterea în jurul acestui subiect. În plus, ne vom concentra asupra aspectelor istorice, culturale, sociale și științifice, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare despre Piața Libertății din Timișoara și relevanța sa astăzi.

Piața Libertății din Timișoara
Map
Piața în Timișoara
Date geografice
LocalitateTimișoara  Modificați la Wikidata
Coordonate45°45′20″N 21°13′38″E / 45.755568°N 21.227201°E ({{PAGENAME}})
Date sociale
Piaţa Libertăţii cu biserica franciscanilor, demolată în anul 1911

Piața Libertății (inițial Paradeplatz, „Piața de Paradă”, apoi Prinz Eugen Platz, „Piața Prințul Eugen”) este o piață istorică din Timișoara.

Nume

În anul 1848, odată cu izbucnirea revoluției maghiare, numele pieței a fost schimbat în Piața Libertății. După ce armata austriacă a recucerit orașul, piața s-a numit din nou Piața Prințul Eugen. Piața mai este numită în mod colocvial ca „Piața Primăriei vechi”. Clădirea respectivă a fost construită în stil baroc între anii 1731-1734. Vis a vis de Primăria veche s-a aflat Biserica franciscană cu hramul Ioan Nepomuk, care a fost demolată în 1911.

Statuia Sfintei Maria și a sfântului Ioan Nepomuk

Amplasată în centrul pieței Libertații, această statuie este opera a doi sculptori vienezi, Blim și Wasserburger. Pe cele trei laturi ale monumentului sunt reprezentate scene din ultima perioadă a vieții sfântului Ioan Nepomuk. În centrul acestuia se află Sfântul Nepomuk iar în partea superioară se afla Sfânta Maria cu o coroană de stele în jurul capului și având în mână flori de crin, simbolul purității.

Monumentul se înscrie în tipologia coloanelor ciumei.

Imagini

Legături externe