Tătârlaua, Alba

Acest articol va aborda subiectul Tătârlaua, Alba dintr-o perspectivă cuprinzătoare și detaliată, cu scopul de a oferi o viziune completă și actualizată a acestei probleme. Pe tot parcursul textului vor fi analizate diferite aspecte legate de Tătârlaua, Alba, de la originea ei până la impactul asupra societății actuale. Vor fi prezentate date relevante, statistici și opinii ale experților pentru a oferi cititorului o înțelegere profundă și îmbogățitoare a Tătârlaua, Alba. De asemenea, vor fi examinate posibile soluții sau propuneri pentru a aborda provocările prezentate de Tătârlaua, Alba. Nu rata acest articol care promite a fi lămuritor și îmbogățitor!

Tătârlaua
—  sat  —

Tătârlaua se află în România
Tătârlaua
Tătârlaua
Tătârlaua (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°12′09″N 24°10′00″E ({{PAGENAME}}) / 46.20250°N 24.16667°E

Țară România
Județ Alba
ComunăCetatea de Baltă

SIRUTA3994
Prima atestare1332

Populație (2021)[1]
 - Total781 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal517238

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Tătârlaua (în maghiară Felsőtatárlaka, colocvial Tatárlaka, în dialectul săsesc Taterlôch, în germană Taterloch, alternativ Tatarloch, Tatarlau ) este un sat în comuna Cetatea de Baltă din județul Alba, Transilvania, România.

Tătârlaua (Tatárlaka) pe Harta Iosefină a Transilvaniei,
1769-1773 (Sectio 173)
Altarul poliptic al bisericii evanghelice din Tătârlaua

Istoric

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 173) localitatea apare sub numele de "Tatárlaka".

Lăcașuri de cult

  • Biserica evanghelică din Tătârlaua, modest edificiu de stil gotic, odinioară având corul decorat în exterior cu picturi murale ("Sf. Cristofor"). Păstrează un valoros altar poliptic[2], opera pictorului Vincentius din Sibiu și a lemnarului Simon (1508). Cuprinde 12 compoziții la care se adaugă predela[3] cu scene biblice și figuri de sfinți. Lucrare reprezentativă pentru trecerea de la gotic la renaștere.

Personalități

Note

  1. ^ „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Poliptic: lucrare alcătuită din mai multe panouri (articulate) care cuprind fiecare o scenă a compoziției de ansamblu.
  3. ^ Predela: partea inferioară a unei lucrări de artă reprezentând scene în legătură cu obiectul principal din tablou.

Vezi și

Legături externe

Galerie de imagini