Veseud (Chirpăr), Sibiu

În acest articol vom explora în detaliu Veseud (Chirpăr), Sibiu, un subiect care a captat atenția oamenilor de toate vârstele și interesele. Veseud (Chirpăr), Sibiu este o zonă de interes care a apărut ca un fenomen cultural în ultimii ani, atrăgând interesul cadrelor universitare, profesioniștilor și publicului larg. Pe măsură ce Veseud (Chirpăr), Sibiu continuă să crească în popularitate, este important să înțelegem impactul său asupra societății noastre actuale și relevanța sa în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. Pe parcursul acestui articol, vom examina diferitele perspective și abordări legate de Veseud (Chirpăr), Sibiu, precum și implicațiile pe care acest fenomen le are asupra lumii noastre moderne.

Pentru satul din comuna Slimnic, vedeți Veseud (Slimnic), Sibiu.
Veseud
Zied
—  sat  —

Veseud se află în România
Veseud
Veseud
Veseud (România)
Localizarea satului pe harta României
Veseud se află în Județul Sibiu
Veseud
Veseud
Veseud (Județul Sibiu)
Localizarea satului pe harta județului Sibiu
Coordonate: 45°55′46″N 24°38′28″E ({{PAGENAME}}) / 45.92944°N 24.64111°E

Țară România
Județ Sibiu
ComunăChirpăr

SIRUTA144492
Atestare documentară1379[1]

Altitudine[3]480 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total161 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal557083
Prefix telefonic+40 x69 [2]

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Veseud, mai demult Vesăud, Veseud-Agnita (în dialectul săsesc Tsît, în germană Zied, Ziedt, în maghiară Szászvessződ, Vessződ), este un sat în comuna Chirpăr din județul Sibiu, Transilvania, România. Se află în partea de est a județului, în Podișul Hârtibaciului. Localitatea se află la 6 km sud de Agnita și a fost prima oară atestată în 1379. Biserica și fortificațiile care o înconjurau odinioară sunt așezate pe un promontoriu, lângă drum.

Veseud în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773

Biserica

Lăcașul de cult din Veseud era o bazilică romanică ridicată în secolul al XIII-lea. Ea avea probabil tipica absidă semicirculară, care a fost demolată la fortificarea de la sfârșitul secolului al XV-lea, pentru a se clădi deasupra corului un turn de apărare cu cinci niveluri. Din bazilica romanică s-a păstrat doar arcul triumfal semicircular.

Fortificația

O descriere a lui Friedrich Müller din 1857 amintește existența a două turnuri de apărare de plan pătrat, prevăzute cu galerii de apărare, și a două bastioane circulare. Din fortificațiile bisericii de la Veseud s-a mai păstrat un singur fragment de zid pe latura de miazăzi, lung de 20 metri și lat de un metru.

Imagini

Vezi și

Bibliografie

Note

  1. ^ * Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Ed. Enciclopedică, București, 2002, pg. 1141
  2. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  3. ^ Google Earth 

Legături externe