În acest articol, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Wikipedia:Reclamații/Arhivă/2015, explorând originile, aplicațiile și impactul său asupra societății de astăzi. De la primele mențiuni din istorie până la relevanța sa astăzi, Wikipedia:Reclamații/Arhivă/2015 a stârnit interesul și curiozitatea experților și fanilor deopotrivă. Printr-o analiză detaliată și exhaustivă, vom încerca să dezvăluim misterele și particularitățile care fac din Wikipedia:Reclamații/Arhivă/2015 un subiect atât de relevant astăzi. De la începuturile sale și până la posibilele sale evoluții viitoare, acest articol este propus ca un ghid complet pentru cei interesați să intre în lumea Wikipedia:Reclamații/Arhivă/2015.
Solicit blocarea pe termen nelimitat a acestui utilizator, cu ștergerea paginii de discuție și mascarea înregistrării din jurnal. Mulțumesc. --Mishu5716 decembrie 2015 21:34 (EET)
1, 2, 3 intervenții pe lângă subiect (mai puțin „nu sunt de acord” din prima intervenție, care este la obiect). Nu mă aștept să fie blocat, dar măcar un avertisment, ceva, care să nu vină de la mine (incidental, încep să cred că nu mă iubește). --GutzaDD+16 decembrie 2015 12:16 (EET)
Nu sunt de acord ca s-ar impune vreun avertisment. Primele 2 intervenții sunt la subiect, chiar dacă în stilul caracteristic Asybaris. Numai ultima e off-topic, dar nu face decât sa clarifice opinia anterioara (nu ca ar fi cu adevărat nevoie).
Asemenea reclamații care ignoră cu desăvârșire cerința de a discuta direct înaintea depunerii mi se par încercări de intimidare din partea reclamantului, dar poate sunt eu subiectiv.--Strainu (دسستي) 16 decembrie 2015 12:40 (EET)
La pagina Isus din Nazaret se pare că există o cenzură instituită de dl. Tgeorgescu, care consideră că poate modifica pagina oricum vrea, încălcând avertismentul de la începutul paginii :Acest articol se referă la Isus din Nazaret privit din punct de vedere teologic. Pentru Isus privit din punct de vedere istoric vezi Isus cel istoric., introducând date istorice. Am vorbit în multe rânduri despre această problemă, însă fără rezultat. Acesta a interpretat orice cuvânt în orice fel și creat sofisme, întinzând astfel discuția și anulându-mi orice modificare, cu toate că eu nu i-am nici-o modificare pe durata discutiilor. Vă rog să luați măsuri și să vă interesați de starea paginii Isus din Nazaret, care pare să funcționeze după regulile d-lui Tgeorgescu. Mulțumesc!--Valimali67 (discuție) 7 decembrie 2015 18:17 (EET)
Pe reclamantul a introdus el însuși date istorice în articol. Deci m-a acuzat de aceeași faptă ca și a lui, făcută în același articol. Tgeorgescu (discuție) 7 decembrie 2015 21:17 (EET)
Este o diferență în datele instroduse de mine și cele introduse de dvs. Datele introduse de mine sunt teologice, dar pot fi considerate și istorice. Dacă vă referiți la faptul că eu am adăugat paginii Biografie, ar trebui să știți că biografia nu este numai pentru persoanele istorice și că din punct de vedere teologic, Iisus a fost în primul rând om. Ateismul se suprapune total cu știința sau faptele istorice, dar asta nu înseamnă că transferăm pagina Isus cel istoric la pagina Iisus Hristos. Iar faptul că în ateii sunt o telogie este greșit, deoarece pornind de la premisa că Dumnezeu nu există, nu poți să scri nimic altceva despre El. Eu unul nu am auzit de o facultate sau o universitate de teologie ateistă. Dreptul de a fi teolog îl obți prin absolvirea unei facultăți de teologie.
Cred că discuția este mult prea nuanțată pentru a fi dezbătută la Reclamații; de altfel, mie unuia nici nu-mi este clar ce anume a făcut Tgeorgescu în mod concret (am văzut un revert al lui Valimali67 privitor la locul nașterii, însă presupun că lucrurile sunt mai complicate decât atât). --GutzaDD+7 decembrie 2015 23:25 (EET)
Tehnic și la drept vorbind, e chiar relaxant să vezi o reclamație de acest tip, după o serie ca cele de mai jos. Dacă va fi după tipicul cunoscut, cei doi vor discuta în contradictoriu un timp încercând să ne facă să înțelegem despre ce e vorba (nu afirm că vor și reuși), după care reclamația se va stinge de la sine. --Accipiter Q. Gentilis(D)7 decembrie 2015 23:55 (EET)
După cum am spus acuzația este de a fi introdus date istorice într-un articol care după părerea lui nu permite deloc introducerea de date istorice. Între timp și-a dat singur seama pe de absurditatea propriei susțineri. Nu e clar de unde ar fi dedus că articolul ar interzice toate datele istorice, în orice caz el e primul și deocamdată singurul care a scris așa ceva pe Wikipedia, în articol nu scrie așa ceva. Tgeorgescu (discuție) 8 decembrie 2015 03:14 (EET)
D-le Miehs, contraargumentul dvs. nu se poate susține doar pe un blog Wordpress, pe care l-ar putea face oricine, ci trebuie ceva mai concret (oficial). Teolog nu devi decât absolvind o facultate de teologie. Întrebarea mea era: Ce Facultăți/Universități de Teologie Ateistă cunoașteți? Iar dacă veți spune că nu trebuie să crezi în Dumnezeu ca să faci o facultate de teologie, atunci ar trebui să aflați că, devenind teolog, îți poți elabora studiile pe ce ai învățat. Iar dl. Tgeorgescu: Mai repet odată: Teologia cu știința se intersectează la un moment dat, iar asta nu înseamnă că trebuie să excludem elementele din intersecție de pe ambele pagini (de ex: Dacă Iisus este din punct de vedere teologic și om, asta nu înseamnă că ștergem pagina Isus cel istoric). Cu toate acestea ce ați introdus dvs. este pur istoric și chiar ați etichetat a fi istoric.
P.S: Nu mai transformați price ingormație introdusă de cineve într-una ateistă până nu se clarifică situația dacă ateismul e religie sau nu. Dacă ar proceda toată lumea în felul său, la pagina Isus din Nazaret ar ieși haos.--Valimali67 (discuție) 8 decembrie 2015 09:42 (EET)
Am înțeles: cine nu a absolvit o facultate de teologie nu-și poate exprima un punct de vedere asupra religiei. Pentru informarea mea: Ce facultate de teologie au absolvit Părinții Bisericii? Cu mulțumiri, --Miehs (discuție) 8 decembrie 2015 10:16 (EET)
Unii dintre Părinții Bisericii au avut educație aleasă ( de ex: Sf. Ioan Gură de Aur sau Sf. Vasile cel Mare). Însă ei au fost canonizați în Biserica Ortodoxă și a fost alegerea unei religii ca să considere vorbele lor venind de la Duhul Sfânt. Însă noi trăim în alte timpuri când educația este mai accesibilă și cum ați spus și în alte discuții: Wikipedia nu funcționează după regulile unei religii. Spusele teologilor atei (dacă îi putem numi așa) nu întră în componența nici-unei religii sau teologii.--Valimali67 (discuție) 8 decembrie 2015 10:50 (EET)
Discuție încheiată. O singură revenire nu poate face obiectul unei reclamații, mai ales în condițiile în care este primul lucru pe care îl faceți după ea, fără a încerca să purtați o discuție editorială. Ca o notă laterală, Valimali67, încercați să evitați să cădeți în capcana en:WP:POVFORK — faptul că un articol abordează în principal teologia unui subiect și altul istoria/biografia, nu înseamnă că ele se ignoră una pe cealaltă și mai ales nu înseamnă că, în cazul unor contradicții, un articol trebuie să reflecte exclusiv un punct de vedere și altul exclusiv pe celălalt. —Andreidiscuţie8 decembrie 2015 12:39 (EET)
Sîmbotin tocmai a revenit asupra acestei ștergeri efectuate ieri de MariusM pe pagina sa de discuții cu justificarea „curățenie”. Este o provocare și o escaladare a acțiunilor întreprinse de MariusM de când a revenit în proiect. Părerea mea este că se impune o reacție mai hotărâtă decât simpla reblocare în progresie geometrică. E nevoie de o discuție care să ducă la o decizie a comunității. -- Victor Blacus (discuție) 2 decembrie 2015 18:51 (EET)
Am efectuat revertul respectiv în baza îndrumărilor de la pagina Wikipedia:Pagină de discuție, secțiunea Comportament neadecvat și a politicii oficiale Wikipedia:Vandalism, secțiunea Modificare comentarii. Nu l-am avertizat pe utilizatorul respectiv deoarece am vrut să respect cutuma de la ro.Wikikipedia conform căreia unii utilizatori „sunt mai egali decât alții”, mai exact obiceiul de a nu se da avertismente standard utilizatorilor cu vechime. În plus, am dorit să nu se inflameze și mai mult spiritele pe aici. --Bătrânul (discuție) 2 decembrie 2015 20:33 (EET)
Reclamație calomnioasă care se înscrie în cadrul unei politici de hărțuire a mea pe care am observat-o de îndată ce am revenit la rowiki. Nu am denaturat ori modificat comentariile altor wikipediști, cum scrie că e interzis în politicile invocate de Sîmbotin, ci am șters în totalitate niște comentarii de pe propria mea pagină de discuții pe care le consider nepotrivite. Adică am făcut exact ce făcea actualul candidat de admin Dan Mihai Pitea cînd l-am avertizat pentru atac la persoană și el a considerat avertismentul nepotrivit și l-a șters cu explicația „vandalism” . Denaturare înseamnă să adaugi niște cuvinte ori să ștergi altele într-o replică ca să se înțeleagă altceva decît s-a spus inițial. Ștergere completă nu înseamnă nici modificare, nici denaturare. Accipiter Q. Gentilis îmi adăugase în doar cîteva ore 4 avertismente și alte comentarii agresive pe pagina mea de discuție, ceea ce reprezintă un caz tipic de hărțuire pe pagină de utilizator. A se vedea ce scrie în politică: paginile de utilizator nu trebuie transformate într-un avizier al rușinii. În plus, în comentariile sale Accipiter Q. Gentilis făcea și o încercare de dezvăluire de date personale, făcînd presupunerea că blogul unei anumite persoane îmi aparține. Acest tip de hărțuire se pedepsește pe wikipediile serioase cu excluderea din comunitate. Mai mult, Accipiter Q. Gentilis, folosea Wikipedia ca o tribună pentru calomnierea unor persoane în viață, pretinzînd că pe un anumit blog ar fi apărut informații false despre Wikipedia și contribuitorii săi. Afirmația a făcut-o în nume propriu, nu a citat surse de încredere în acest sens. Din analiza articolelor indicate de Accipiter Q. Gentilis se vede că nu au existat acolo nici un fel de informații false. Cei care vor să combată persoane în viață, să-și facă bloguri proprii în care pot să combată cît vor, dar nu să folosească Wikipedia în acest scop! Wikipedia nu este cîmp de luptă, nici măcar împotriva persoanelor care critică Wikipedia (adică majoritatea persoanelor care au o anumită valoare în domeniul lor de activitate). Aici e diferența subtilă, și nu de toți sesizată, între Wikipedia și Republica Populară Chineză. Dacă Republica Populară Chineză se simte obligată să ia măsuri împotriva cetățenilor chineji care critică Republica în afara țării, la Wikipedia nu există o asemenea politică. Totodată, Accipiter Q. Gentilis în intervențiile sale îmi aducea acuzații absurde, precum că aș fi dezvăluit datele personale ale unor wikipediști. Atunci cînd un wikipedist și-a dezvăluit singur datele personale, nu poate fi vorba de încălcare a politicii de nedezvăluire de date personale. De pildă, a spune despre Tgeorgescu că se numește Tudor Georgescu și are dublă cetățenie, română și olandeză, nu este dezvăluire de date personale cîtă vreme el însuși a dezvăluit aceste date pe propria sa pagină Wikipedia. Încălcare - de altfel foarte gravă - a politicii Wikipedia de a nu dezvălui date personale este doar în cazul wikipediștilor care nu au dat asemenea date din proprie inițiativă (cum e cazul meu, care în repetate rînduri am spus că nu agreez dezvăluirea de date personale despre mine). Așadar, aveam destule motive să șterg de pe propria mea pagină de discuție intervențiile lui Accipiter Q. Gentilis care încălcau politicile Wikipedia, iar Bătrânul, prin revertul său, a încălcat la rîndul său aceste politici.--MariusM (discuție) 22 ianuarie 2016 20:55 (EET)
Nume de utilizator inacceptabil
Solicit blocarea pe termen nelimitat a acestui utilizator, cu ștergerea paginii de discuție și mascarea înregistrării din jurnal. Mulțumesc. --Wintereu30 noiembrie 2015 15:09 (EET)
Propun destituirea d-ului AdiJapan din functia de admin, din cea de birocrat, pentru atacuri la persoana vezi aici. Dupa ce nu contribuie si nu participa la activitatea enciclopediei timp indelungat, vine cu atacuri cu privire la starea psihica a contribuitorilor. Asybarisaport17 noiembrie 2015 09:40 (EET)
Intrebare: De ce nu este blocat d-ul AdiJapan pentru atac la persoana? Chiar daca ar fi pentru prima data, tot ar trebui 24 de ore sa stea pe bara? De ce se tergiverseaza actiunea? Pentru a putea modifica si reformula dansul propriile atacuri si a le indulci? Asybarisaport17 noiembrie 2015 11:46 (EET)PS. Gutza, unde esti? ca doar pentru asta te-am ales admin, pentru blocari dificile......... , cu toate ca eu nu vad nimic dificil tinand cont evidenta atacului.
Fac exact ce-am făcut și cu Dvs atunci când erați nervos: vorbesc cu persoana în cauză, în loc să sar la blocare și destituire. Dar deh, paiul și parul... --GutzaDD+17 noiembrie 2015 11:52 (EET)
Eu sunt un simplu utilizator, prietenul dv NU. De aici si dificultatea vis a vis de par. Lol. Inteleg dihotomia in care va aflati, sper sa nu asteptati sa iasa lumea in strada pentru a da decizie de arest preventiv ptr 24 de ore. Asybarisaport17 noiembrie 2015 11:55 (EET)PS. Eu as zice ca d-ul AdiJapan sa-si dea demisia de onoare, oricum va veni pe alt User, daca deja nu cumva si este, si-l vom alege din nou admin cum l-am ales pe Pafsanias pentru cunoasterea in foarte scurt timp a tuturor politicilor wikipediei mai bine de cat multi contribuitori cu ștate vechi aici.
Whatever. Apreciez însă – și vreau s-o fac explicit – faptul că de data asta ați ales calea corectă de a vă exprima nemulțumirile (la Reclamații, nu prin atacuri la persoană). Nu comentez speculațiile Dvs – dacă aveți suspiciuni, vă stau la dispoziție colegii de la Checkuser. --GutzaDD+17 noiembrie 2015 12:17 (EET)
Cum adica poluez pagina de reclamatii? Este adevarat ca AdiJapan a facut atac foarte dur la persoana? Este. Este pagina de reclamaatii cea in care se discuta atacurile la persoana? Este. Este Gutza de acord cu reclamatia mea(vezi comentariul de mai sus) ???? Este. Este real faptul ca se tergiverseaza luarea deciziei blocarii pe 24 de ore a impricinatului? Este. Ce impiedica discutarea problemei timp de 24 de ore cat impricinatul va sta pe bara, aici, la reclamatii si nu pe pagini unde nu se uita decat cei interesati? Nimic. Asybarisaport17 noiembrie 2015 12:36 (EET)PS> Pai daca faceam eu o acuzatie de stare psihica neadecvata cuiva de pe aici, ce se intampla? Ia ghiciti... sa vedem ziceti bine, sau nu?
Din păcate nu este necesar să ne întrebăm retoric „ce s-ar fi întâmplat dacă Asybaris comitea un atac la persoană”, fiindcă putem constata obiectiv ce s-a întâmplat:
Pai, normal, daca AdiJapan a avut incepand din 01 01 2014 pana pe 16 11 2015, doar 464 de contributii in aproape doi ani in care ne-a fost prim birocrat, nu a avut cum sa fie implicat in discutii pentru a calca pe bec. Dovada ca acum cand a reintrat in carti, a cazut pe bec. Sa nu uitam ca activitatea sa pe acest user AdiJapan s-a redus voit si declarat de catre dansul in repetate randuri. Domnia voastra, d-le Gutza trebuia sa faceti analiza si inainte de 2014 pentru AdiJapan si nu pentru mine, ca nu eu am acuzat de stare psihica dubioasa pe TurboJet. Inteleg trollingul care-l faceti cautand paiul din ochii mei si va recomand sa cautati si bârna din ochii altora. Sunt curios cum se va termina diferendul actual si ce motiv veti aduce de genul SE RECOMANDA NEURMARIREA PENALA A INCULPATULUI. Daca se va intampla acest lucru voi acuza wikipedia de nesimtire impotriva contribuitorului, fapt adus la cunostinta aici pe pagina de reclamatii inca din data de 27 octombrie 2015 de catre un alt contribuitor al enciclopediei. Desigur ca nu s-a dorit a avea discutii pe aceasta tema si DOMNIA VOASTRA ati sters imediat cererea de reclamatie in buna intelegere cu autorul ei. Faptul ramane insa o realitate dureroasa ascunsa sub presul administratiei actuale a wikipediei romanesti, condusa si de catre AdiJapan ca birocrat care ar fi trebuit sa ia o pozitie la acea reclamatie. Asybarisaport17 noiembrie 2015 13:20 (EET)
Voturi pentru destituire
Pentru. Avem nevoie de admini implicati echidistanti si dedicati proiectului. AdiJapan pare a face parte prin trecutul sau aici, dintr-un grup care destabilizeaza si deranjeaza comunitatea wikipedia. Asybarisaport17 noiembrie 2015 09:40 (EET)
Discuție încheiată: Reclamatul a fost avertizat și cererea de blocare este neîntemeiată. Propunerile de destituire se fac la pagina Wikipedia:Destituiri. Aici, discuția tinde să se transforme doar într-o vânătoare de vrăjitoare. Îi rog pe toți cei implicați în dispută, pentru apărarea propriilor lor interese și celor ale proiectului, să se abțină de la escaladarea conflictului. --Pafsanias (discuție) 17 noiembrie 2015 13:58 (EET)
În cazul utilizatorilor ale căror acțiuni sînt inadecvate, încercați mai întîi să discutați direct cu ei. O simplă explicație prietenească poate fi mai eficientă decît o blocare.
Reclamațiile privitoare la comportamentul inadecvat al unui utilizator trebuie să includă dovezi că încercarea de a rezolva problema pe căi amiabile a eșuat.
Nu se pune problema să mâgâiem pe frunte vandalii, nu se face în mod curent nici la ro.wiki și nici la en.wiki sau alte proiecte. Trebuie avertizați gradual și blocați dacă persistă, atât. Chestia zen cu rezolvări amiabile se referă la conflictele dintre participanți cu contribuții valide în istoric, nu cu înjurături și obscenități. --Mihai (discuție) 11 noiembrie 2015 23:00 (EET)
Mulțumim pentru lămurirea inutilă Mihai. Știm foarte bine că tu consideri aberație orice politică sau recomandare care întârzie o blocare a vandalilor. Din fericire nu toată lumea e așa radicală ca tine, deci cerințele din cutia de mai sus rămân valabile. Oricum, dacă ai fi făcut minimul efort de a verifica pagina de discuții a anonimului, ai fi văzut că Danvasilis nu a lăsat niciun fel de avertizare acolo, deci reclamația era nefondată.--Strainu (دسستي) 11 noiembrie 2015 23:50 (EET)
Cu plăcere. Mai sus contrazici ce fac administratorii aici și la en.wiki în mod curent, de zeci de ori pe zi. Userii noi care distrug sunt blocați în urma unei cascade de avertizări, dacă nu se opresc. Dar nimeni nu e obligat/obligată să îi trateze amiabil (mai mult de civilizat). Sunt de acord că în acest caz nu se impunea blocarea, dar nu se impunea nici vreun dialog amiabil dincolo de avertizări. Dacă tu cauți utilizatori valoroși printre vandali, prin dialoguri amiabile, este agenda ta personală, dar Danvasilis sau orice alt lector al acestei reclamații nu e obligat să o facă.--Mihai (discuție) 11 noiembrie 2015 23:58 (EET)
Nu contrazic nimic. Cer doar să respectați regula celor 5 avertizări și să nu transformați administratorii în unelte care să facă ce poate face orice utilizator. Dacă tu consideri că asta înseamnă că "mâgâiem pe frunte vandalii", e problema ta.--Strainu (دسستي) 12 noiembrie 2015 00:09 (EET)
I-ai scris mai sus lui Danvasilis nu ați încercat în niciun fel rezolvarea amiabilă. Prin asta se înțelegea că Danvasilis ar fi trebuit să deschidă un dialog amiabil cu vandalul, care din ce văd avusese până la acel moment două ștergeri masive, a căror vizibilitate a trebuit eliminată din istoric. E bine că s-a clarificat că ai cerut de fapt avertizarea în cascadă a vandalului. În ce privește numărul de avertizări necesare, nu cred că sunt bătute în cuie, depind de modificările vandalului. Uneori pot fi mai multe de patru, alteori i se poate da un singur avertisment final. --Mihai (discuție) 12 noiembrie 2015 00:18 (EET)
Nu aveți cu cine vorbi. Strainu este binecunoscut pentru poziția lui că puținii utilizatori care chiar fac ceva pe ro:wp trebuie să-și piardă vremea în dialoguri sterile cu vandalii doar pentru a respecta un formalism la care el personal ține. Cred că face asta pentru a frâna activitatea celorlați, pentru ca activitatea lui să iasă în evidență. Și este susținut de cei care nu contribuie în articole, ci stau doar pe margine și arată cu degetul cum, chipurile, ar trebui făcut, pretextând că ei apără politicile și atmosfera „politic corectă”. Susțin modificarea politicii (chiar, care politică, că n-o găsesc?) care prevede obligativitatea dialogului (de 5 ori?) cu vandalii. --Turbojet12 noiembrie 2015 08:17 (EET)
Turbojet, nu vă obligă nimeni să patrulați schimbările recente. Dacă avertizarea celor care greșesc vă ia din timpul alocat traducerilor, puteți să vă vedeți liniștit de treabă, cineva va observa în cele din urmă problemele. Cât despre dorința mea de a îi frâna pe alții ca să ies eu în evidență, ultima dată când am verificat nu ridică nimeni vreo statuie utilizatorilor cu cele mai multe contribuții. Dacă dvs. aveți nevoie de o anumită productivitate ca să ieșiți bine la vreo raportare, spuneți-ne direct și eu personal voi încerca să nu vă stau în cale.--Strainu (دسستي) 12 noiembrie 2015 09:43 (EET)
Strainu, bineînțeles că n-am nevoie de nicio raportare și nici de contor de contribuții. Însă îmi amintesc atitudinea dv.: când nu erați administrator cereați (căutați singur dif-urile) să existe administratori la ordin care să rezolve prompt reclamațiile dv. Atunci eu v-am spus că vă votez pe dv. administrator, ca să puteți rezolva și dv. astfel de recalamații. După ce ați devenit administrator ați spus că dv. nu v-ați luat niciun angajament să rezolvați ce vă cer alții. Atunci nu mai cereți nici dv. altora să rezolve așa cum vreți dv. Unii consideră că vandalii trebuie tratați sumar, nu veniți dv. să le spuneți că așa și pe dincolo, deoarece atitudinea dv. nu vă îndreptățește la asta. Și îmi place recomandarea dv.: „vedeți-vă de treabă”. --Turbojet12 noiembrie 2015 11:16 (EET)
Turbojet, WP:BITE își are rolul ei. Dv. poate aveți unele contribuții la dezvoltarea articolelor, dar dacă prin atitudinea pe care o adoptați contribuiți la alungarea de pe Wikipedia a unor utilizatori care ar fi putut contribui la articole de zece ori mai mult decît dv., atunci contribuția dv. la acest proiect este mai degrabă negativă.--MariusM (discuție) 14 noiembrie 2015 20:50 (EET)
O să vă arăt cum sună tonul dv.: „MariusM, n-ați citit ce s-a scris mai sus, sau, dacă ați citit, ori n-ați înțeles nimic, ori scoateți afirmațiile din context în mod tendențios. Este o minciună sfruntată să afirmați că eu aș alunga utilizatorii de pe Wikipedia". Dv. char nu puteți obține nimic de la viață fără acest ton? SenatorulX a primit recent ce merita, pentru că prin agresivitatea lui a încălcat WP:MC. Dacă nu puteți să vă exprimați fără agresivitate îl veți urma.
Eu mă refer la vandali, o politică bine precizată. Este vorba de un vandal care a inserat în articol «Teodora scroafa». E naiv cel care crede că cineva care începe ca vandal sau devine vandal pe parcurs va aduce vreo contribuție pozitivă pe Wikipedia. Discuțiile sub formă de avertismente își au rolul când interlocutorul doar nu știe cum funcționează Wikipedia, iar avertismentele îi indică ce să citească, vedeți texul lor. De obicei mai multe avertismente sunt necesare în cazul persoanelor convinse că ce fac, fac bine, de exemplu cei care pledează, încălcând WP:NU#TRIBUNA. Însă nu este cazul în această reclamație. --Turbojet14 noiembrie 2015 23:44 (EET)
Consider că atât Danvasilis, cât și Strainu s'au poziționat la poluri opuse, dar prea departe de consens. Unul e grăbit cu blocarea, altul prea lax. Din păcate, se pare că ambii au fost înțeleși greșit. Ceea ce obișnuim să facem în astfel de cazuri e să avertizăm utilizatorul cu {{obscen}} sau {{au-vandalism4im}} și să așteptăm reacția administratorilor atunci când utilizatorul continuă să se facă de cap. Doar atunci când întârzierea administratorilor duce la o activitate incontrolabilă a rău-voitorului, se impune reclamarea lui. Pagina de reclamații este o soluție de ultim resort. În mod normal, activitatea anti-vandalism trebuie să se desfășoare în afara ei. // Gikü vorbe fapte luni, 16 noiembrie 2015 17:35 (EET)
După stil, e un copil, care pune informații de senzație, cum probabil a auzit, fără a cita surse de încredere.
„Mâncatul ambroziei” este expresia lui Vali, la care Silenzio76 a dat doar o revenire. Confuzia este însă comună , deoarece impresia este că una se mănâncă și alta se bea, ori cum toată lumea știe că nectarul se bea... :) Trebuie corectat, însă explozia de acuze la adresa lui Silenzio76 este absurdă. --Turbojet8 noiembrie 2015 10:11 (EET)
Sincer, nu am observat chestiunea cu mâncatul vs. băutul ambroziei, revenirile mele au fost pentru alte minuni. Sîmbotin a corectat problema ambroziei incorect, deoarece am niște surse fanteziste, pentru care pot să ofer niște screenshot-uri telepatice, care susțin că de fapt ambrozia se administra intravenos :). Cele bune, --Silenzio (discuție) 8 noiembrie 2015 17:30 (EET)
După ce Ionutzmovie a semiprotejat articolul Daniel Bănulescu modificările făcute de pe multiple ip-uri au fost reduse la cele ale unui singur cont. Istoricul articolului e plin de încercări de dialog, dar continuă cu același comportament: adăugarea de simple linkuri și a sintagmei nereferențiate „clan de romane”. Se impune blocarea. --Mihai (discuție) 2 noiembrie 2015 14:00 (EET)
Susțin această cerere de blocare. I s-a atras de mai multe ori să înceteze cu adăugările de informații biografice controversate la articolul Daniel Bănulescu, informații agramate și neenciclopedice, dar nu încetează. --Bătrânul (discuție) 2 noiembrie 2015 14:05 (EET)
Articolul poate să rămână semi-protejat, deși ar trebui prelungită acea perioadă. Eu și Bătrânul nu avem nici un fel de mize personale, doar i-am cerut niște lucruri anonimului (deci nu-i un edit war). Dacă ar reveni cu alte conturi auto-confirmate sau cu același cont după deblocare, respectând niște reguli minime, nu ar fi nici o problemă. Altfel, blocarea e soluția. Dar protejarea nu aduce nici un avantaj în acest caz. --Mihai (discuție) 2 noiembrie 2015 14:23 (EET)
Dacă anonimul a considerat destul de important articolul încât să-și facă cont, e posibil să continue modificările și după blocare (cu același sau alt cont). Sper ca cele 18 zile de protejare să fie suficiente pentru a înțelege că nu face bine ce face.--Strainu (دسستي) 2 noiembrie 2015 14:34 (EET)
Din câte am înțeles eu, protejarea plină pe perioadă limitată se folosește doar când există dispute editoriale de substanță și e nevoie de un dialog+consens. Adică protejezi pagina de ambele părți. Or aici sunt niște modificări evident problematice reluate cu obstinație de o singură parte, deci s-ar impune semi-protejarea. Așa, ca să editeze, utilizatorul respectiv va fi obligat să-și creeze cont și să aștepte 4 zile până îi va fi autoconfirmat. Asta îl încetinește mult pe el și permite altora editarea paginii între timp. Cum aici interesul e limitat la o pagină, dacă revine cu aceleași modificări e ușor de depistat și oprit. Există checkuserul și poate fi blocată gama de ip-uri de pe care editează. --Mihai (discuție) 2 noiembrie 2015 15:16 (EET)
„Adminii care sunt implicați într-un conflict de editare nu trebuie să protejeze paginile, cu excepția cazurilor de vandalism sau defăimare.”
Înțeleg că nu considerați situația curentă un conflict propriu zis, iar politica este oarecum de acord, în sensul că permite inclusiv adminilor implicați să protejeze pagina, însă aceeași politică permite explicit protejarea completă.
Un calcul scurt arată că, neprotejată, pagina ar putea fi vandalizată de 5 ori până pe 20 noiembrie (mâine după terminarea blocării și apoi la fiecare 4 zile). Aș zice că asta este un beneficiu suficient comparat cu numărul de editări altele decât cele din disputa curentă, dar nu mă deranjează dacă alt administrator crede altceva.--Strainu (دسستي) 2 noiembrie 2015 21:32 (EET)
Atacuri la persoană repetate: aici (la adresa mea), aici (la adresa lui Gutza sau Gutza/Pafsanias/eu - nu e clar), aici (la adresa checkuserilor), aici (GEOs-a simțit).
I s-a explicat și de către alții că nu are dreptate, dar asta nu l-a oprit.
L-am ignorat ce l-am ignorat, dar e timpul să fie măcar avertizat. Fiind victima unor astfel de atacuri, nu pot s-o fac eu, așa că îi rog pe ceilalți administratori.--Strainu (دسستي) 27 octombrie 2015 14:12 (EET)
Chiar îmi pare rău că vă rănește adevărul de aici. Am o experiență de șase ani pe Wikipedia și știu cum se desfășoară discuțiile. De altfel vă pripiți din nou, nu am absolut nici un conflict cu Gutza, utilizator pentru care am un respect profund pentru înființarea enciclopediei, sau a lui Geo, categorizatorul Wikipediei, sau a lui Pafsanis. Singurul lucru care mă deranjează este stilul și abuzurile dvs. făcute prin folosirea uneltelor. De altfel nu sunt sigurul care se plânge de abuzul folosirii permisiunilor administratorilor de pe Wikipedia și de aceea sunt văzuți administratorii cum sunt văzuți, din cauza abuzului de a interzice utilizatorilor să contribuie pe Wikipedia indiferent de naționalitate sau convingeri (impus de Strainu, care nici el nu a fost avertizat la rândul lui). Nu pot să stau cu mâinile în sân când văd o atitudine batjocoritoare ca aici, în care deși administratorul Strainu poate dialoga cu utilizatorul în limba engleză, nu o face preferând ca, citez, nu voi face nici eu efortul de a vorbi în engleză. Blocarea permanentă a unui utilizator fără un avertisment în prealabil reprezintă un lucru de o gravitate mare și practic o vârâre a pumnului în gură. De asemenea, este jenant să blochezi un alt utilizator cu o activitate prodigioasă cum e Asybaris01 în lipsa unui avertisment și sunt sigur că prezenta reclamație cuprinde cu siguranță și acest aspect, mai ales că blocarea nu schimba absolut nimic în stilul acestuia.— Ionutzmoviediscută27 octombrie 2015 14:41 (EET)
Nu am înțeles de ce juriul (din care face parte și Strainu) nu a adăugat nici premiile de la concursul de scriere pe pagina utilizatorilor și nu a scos eticheta de concurs, mie mi s-au reproșat în trecut lucruri mult mai puțin importante legate de concurs. De altfel acea întâmplare m-a transformat mult în comportamentul meu și m-a făcut ca din 2011 să nu contribui la fel de mult până în 2015.— Ionutzmoviediscută27 octombrie 2015 15:30 (EET)
Ce legătură are asta cu reclamația curentă? Nu cred că veți reuși să distrageți atenția nimănui de la atacurile făcute încercând să schimbați subiectul.--Strainu (دسستي) 27 octombrie 2015 15:35 (EET)
Mă gândeam că doriți o explicație a comportamentului meu, de aceea am considerat acea intervenție ca fiind justificată din partea mea. Oricum, indiferent de decizia reclamației de aici, este clar că nu pot coabita cu administratori care îngrădesc dreptul utilizatorului de a contribui, astfel că ultimele mele contribuții la Wikipedia română se vor desfășura până la ora 23:59:59, 27 octombrie 2015, fără a mă răzgândi. Acest mesaj nu trebuie să vă influențeze în luarea deciziei, dar le urez celor care rămân activi să facă tot posibilul să semnaleze abuzurile administratorilor de oricâte ori ele există, pentru a le preveni. Ele există, iar administratorii nu au și acest drept de blocare arbitrară (mai sus), protejare permanentă a paginilor fără un motiv întemeiat (doar unul din cazuri aici), cenzură (aici) sau intimidarea utilizatorilor (făcută des prin prisma funcției în multe cazuri), care la noi se practică. Este de datoria comunității să le reamintească acest lucru administratorilor de fiecare dată. Voi reveni doar în cazul dispariției acestor obiceiuri negative și abuzive, și eventual pentru dezvoltarea articolului Nicolae Dică (preferință personală puternică), lucru pe care mi-l propun de ani de zile și pe care nu am apucat încă să îl fac din cauza timpului dedicat în toate aspectele Wikipediei.— Ionutzmoviediscută27 octombrie 2015 15:42 (EET)
Îmi pare rău că renunțați la Wikipedia. Erați unul dintre cei mai buni administratori, ați creeat atâtea articole. Vă recomand să vă mai gândiți înainte de a lua această decizie. Sergentul27 octombrie 2015 15:48 (EET)
Pentru a nu spori animozitățile, este preferabil să mergem mai departe punând aceste izbucniri (ale lui Ionutzmovie) pe seama oboselii acumulate. --GEO (discuție) 27 octombrie 2015 20:07 (EET)
Mă refer la „tot nu faci nimic pe wiki, mai bagi si bete in roate”, text pe care îl dorește restaurat, care este o jignire de cea mai joasă speță adresat celui care a scris articolul Constantin Dapontes și combate activ vandalisme, zi de zi. Wikipedia ar fi un loc mai urât fără Pafsanias. Apărarea lui Asybaris pe principiul „eu scriu și deci am dreptul să jignesc pe cine vreau” este nulă. --Mihai (discuție) 26 octombrie 2015 17:09 (EET)
Am observat reluarea dansului acestuia în jurul limitelor limbajului și veninul pe care a început din nou să-l emită (dovadă 3 reclamații aici). L-am blocat 24 de ore, pentru că nu pare a funcționa vreun altfel de avertisment.
S-a făcut prea mult tam-tam pe marginea acestui subiect. Răspunsul lui Asybaris01 nu este unul echilibrat, dar trebuie să recunoaștem că a făcut o treabă bună la articolul Ștefan Luchian. Măsura care se impunea era avertismentul și nu blocarea directă.— Ionutzmoviediscută27 octombrie 2015 00:29 (EET)
A primit tone de avertismente; încă un avertisment ar fi fost deja desuet – iar WP:FAP nu este FărăAtacuriDacăScriiArticoleProaste sau FărăAtacuriDacăNuAiDreptate. Dimpotrivă, conform literei politicii ar fi trebuit blocat 48h (vezi și deasupra), însă Andrei Stroe a fost temperat, așa după cum dicta situația curentă; mie mi se pare că a procedat foarte bine. --GutzaDD+27 octombrie 2015 09:03 (EET)
@Jastrow: în antetul acestei pagini scrie foarte clar: „În cazul utilizatorilor ale căror acțiuni sînt inadecvate, încercați mai întîi să discutați direct cu ei. O simplă explicație prietenească poate fi mai eficientă decît o blocare” și „Reclamațiile privitoare la comportamentul inadecvat al unui utilizator trebuie să includă dovezi că încercarea de a rezolva problema pe căi amiabile a eșuat”. --Bătrânul (discuție) 11 octombrie 2015 18:21 (EEST)
@Sîmbotin: Nu am cerut că Radu silaghi să fie blocat sau sancționat în vreun fel. Sunt sigură ca este de bună credință (și am semnalat deja problemul pe (Discuție Utilizator:Radu silaghi). Am solicitat intervenția unui administrator doar pentru că un simplu utilizator nu pot să inverseze o redirecționare. Îmi pare rău dacă nu e locul potrivit. Jastrow (discuție) 11 octombrie 2015 20:00 (EEST)
Agresivitate nejustificată în discuții, stimularea și întreținerea repetată a unor discuții cu tentă conflictuală care vizează impunerea predominanței formei asupra fondului problemelor.
Corect, nu sunt sancțiuni, deci am reformulat. Diferența dintre un avertisment dat în urma unei reclamații și unul dat ca efect al unei acțiuni individuale, ar fi (cel puțin în opinia mea) următoarea: primul reprezintă o formulare oarecum oficială cu efect de subliniere a unei opinii însușite de comunitate, în timp ce al doilea nu are decât rolul de a evidenția o părere personală. A se vedea mai jos și reclamația Pafsanias pe adresa SenatorulX. --Accipiter Q. Gentilis(D)7 octombrie 2015 15:20 (EEST)
Nu doresc să „dezgrop morții” discuțiilor mai vechi, deși comportamentul reclamat al utilizatorului SenatorulX reprezintă o constantă a activității sale, după cum o probează și pagina sa de discuții.
Numai în recentul caz Katân, care a constituit factorul declanșator al acestei reclamații, s-a manifestat cu agresivitate gratuită împotriva mai multor utilizatori care s-au opus redenumirii de către el a articolelor Katyń și Masacrul de la Katyń, folosind o formă arbitrară, fără o propunere de redenumire și argumentarea ei corespunzătoare pe paginile de discuție asociate. Discuțiile relevante sunt: Discuție Utilizator:Haptokar#Katân, Discuție Utilizator:Mihai Andrei#Katân și Discuție:Masacrul de la Katyń#Numele articolului. După aducerea subiectului la Cafenea, și-a îndreptat agresivitatea împotriva mea, pentru că am încercat să demonstrez că propunerea sa de denumire se bazează pe o minciună și mai multe inexactități. În cursul acelei discuții, a fost avertizat de trei administratori să-și tempereze tonul și să păstreze o conduită civilizată. În cele din urmă, și-a îndreptat agresivitatea împotriva lui Victor Blacus, soldându-se cu prezenta reclamație.
Nu dorește să „dezgroape morții” discuțiilor mai vechi, dar le dezgroapă invocând... pagina mea de discuții. Cum se numește atitudinea cuiva care una zice și alta face?
Katân - factorul declanșator al acestei reclamații? Fa-bu-los!!! Oare de ce nu mă mai miră? Aaaa, pentru că dvs ignorați factorul declanșator.
Să analizăm probele.
Proba 1. Am făcut modificarea conform justificării afișate. HaptoKar (1) a redenumitîntr-o altă formă decât cea inițială (2) fără să justifice măsura cu absolut nimic. Am revenit la forma anterioară tocmai din aceste două motive și-i spun colegului să argumenteze atunci când dă reveniri. Deci, cine a procedat incorect aici?
HaptoKarredenumește a doua oară, invocând de această dată normele de transliterare și aducând titlul la forma anterioară a variantei lui. Iar articolul nu are nici titlul inițial, Katyń, nici denumirea dată de mine, Katân, ci a rămas cu denumirea aleasă de el.
Deci, care acuză din cele care mi-au fost aduse se regăsesc în această probă invocată? Am avut opinii divergente, le-am discutat (mda, uite o vină gravă, nu pe pagina de discuții a articolului, ci a lui HaptoKar) și a rămas ca el. Deci, care-i problema?
Proba 2. Dacă am modificat articolul Katyń, era normal să modific și articolul Masacrul de la Katyń. Lucru pe care l-am și făcut, așa cum arată proba 2 a reclamantului. După ce a făcut a doua oară modificarea articolului Katyń, HaptoKara modificat și acest articol în forma dorită de el. Intervine și Mihai Andrei pe pagina de discuții a acestui articol aducând ca argument pentru soluția Katyń faptul că „subiectul este strâns legat de istoria Poloniei”!!! În consecință, cel din urmă, aduce titlul la denumirea inițială argumentând că „întâi discutăm și apoi mutăm” (observați că nu este invocat argumentul cu „istoria Poloniei”).Intervin în discuție, dezbatem argumentele prezentate, iar în final, titlul articolului rămâne în forma inițială, Masacrul de la Katyń. Deci, care-i problema?
Proba 3 A fost o dezbatere pe subiectul cunoscut finalizată cu „O seară bună.” HaptoKar, respectiv „Succes în tot ce faceți” eu. Deci, care-i problema?
Proba 4 A fost o dezbatere pe articol. Care-i problema?
Proba 5 Și aici a fost o dezbatere pe articol. Care-i problema?
Proba 6 Discuția deschisă pe pagina lui Victor Blacus este una de natură tehnică. Mi-au dispărut două mesaje în urma intervenției lui. Au fost solicitări scurte, la obiect. Care-i problema? Nu am voie?
În legătură cu acest aspect, Victor Blacus s-a limitat la un răspuns lacunar care nu justifică situația creată după care s-a dat la fund refuzând să-și justifice acțiunea. O primă explicație a fost dată de Asybaris01, iar a doua de Andrei Stroe. Cu cel din urmă dezbaterea a fost mai lungă, dar s-a terminat în coadă de pește. Apreciez faptul că ambii au avut bunăvoința de a mă ajuta să înțeleg ce s-a întâmplat. Deși Andrei Stroe s-a oprit la acel punct, opinia mea este că Victor Blacus a greșit, dar nu are puterea să recunoască acest fapt.
Dar aici am dezbătut o problemă tehnică, iar chestia asta nu are legătură cu acuzele care mi se aduc. Afirmația că „În cele din urmă, și-a îndreptat agresivitatea împotriva lui Victor Blacus, soldându-se cu prezenta reclamație.” este pur și simplu mincinoasă și face parte din seria de hărțuiri ale lui Pafsanias. Victor Blacusl-a reclamat pe Asybaris01, nu pe mine. Reclamația împotriva mea a fost făcută la sugestia lui Pafsanias condimentată cu sugestia lui Accipiter Q. Gentilis. Deci, minciună cap-coadă dovedită cu vârf și îndesat.
Reclamantul a mai afirmat (fără a prezenta probe) că „a fost avertizat de trei administratori să-și tempereze tonul și să păstreze o conduită civilizată”. În mod normal, acuzele nedovedite ar trebui ignorate de reclamat. O să răspund ca să nu se interpreteze aiurea.
Tonul neutru al discuției a fost întrerupt chiar de reclamant cu expresiile: „așa cum o faceți cu înfocare”, „Am citat-o eu din vreun mesaj e-mail privat cu probleme de inteligibilitate?” . Și nu sunt singurele, dar de la asta a început totul. Cum respectivul mai sărise pârleazul și în altă parte când, la o întrebare de bun simț, pe un ton neutru, mi se răspunde ca în piesa „O scrisoare pierdută” de Caragiale, am fost nevoit să pun piciorul în prag. N-am permis nimănui să mă ia la mișto. Probabil respectivul și-a închipuit că, dacă este administrator pe Wikipedia își permite orice în relația cu ceilalți utilizatori. Ei, uite, nu-i permit. Evident, dacă dăm timpul înapoi, același personaj îmi trata argumentele ca fiind „chichițe juridice” de portărel fiind salvat în ultima clipă prin decizia lui Strainu. Deci, avem un recidivist care s-a erijat în reclamant ca să-și acopere propriile fapte.
Al doilea administrator, Ionutzmovie, mi-a cerut asta, iar eu i-am cerut asta. Am pretenția să fiu tratat în mod egal cu ceilalți.
Al treilea administrator, Victor Blacus mi-a cerut asta, iar răspunsul meu este acesta. Victor Blacus revine (ocazie cu care-mi șterge nejustificat două mesaje) și îi cer ca recomandările făcute mie să i le facă și colegului reclamant. Din păcate, Victor Blacus a ratat ocazia de a dovedi prin fapte că tratează în mod egal utilizatorii pe Wikipedia. Să fie sigur că nu-i mai spun a treia oară, mi-am făcut o părere destul de clară despre el.
Alex F. și-a făcut iluzia că reclamantul mă îngroapă, iar el pune lacătul. Am pierdut foarte mult timp aiurea cu prezentarea acestor argumente, dar o să discut cât de curând cazul lui pentru că este unul cu caracter special. Deocamdată ignor acuzele lui pentru că sunt nedovedite. SenatorulX (discuție) 8 octombrie 2015 20:54 (EEST)
În calitatea mea de recidivist care s-a erijat în reclamant ca să-și acopere propriile fapte, nu mai am de obiectat decât că SenatorulX a uitat să menționeze faptul că toate reacțiile sale din cazul Katân au la bază o tentativă dovedită de dezinformare cu privire la subiectul disputelor. În rest, sunt mulțumit de răspunsurile acordate, care îmi confirmă afirmația referitoare la agresivitate. --Pafsanias (discuție) 8 octombrie 2015 21:22 (EEST)
Utilizatorii raționali care vor analiza cazul ar trebui să plece de la poziția exprimată de mine aici și reconfirmată aici.
Consider că s-a grăbit colegul Turbojet atunci când a făcut modificările la Wikipedia:Transliterare pentru că acum încurcă rău de tot utilizatorii prin afișarea a două versiuni de transliterarea: una a Academiei Române și una a standardului. În plus, forma în care este afișată varianta standardului acreditează ideea pe care am mai spus-o, dar a fost ignorată de partenerul de dispută, că numele orașului Ялта ar trebui să-l scriem Âalta, nu Ialta, iar republica Якутия ar trebui să o scriem Âkutâ, nu Iacutia. Puțină răbdare nu ar fi stricat. SenatorulX (discuție) 9 octombrie 2015 08:31 (EEST)
La fel ca la cafenea, reiterez constatarea că SenatorulX confundă noțiunile de „transliterare” cu „transcrirere”, ca urmare acuzațiile sale la adresa mea sunt false. Propunere: pe viitor să fie obligat să respecte WP:VER înainte de a vorbi. --Turbojet9 octombrie 2015 14:44 (EEST)
Senator, aș vrea să ne amintim un pic un mic episod de acum 6 luni, de aici. Extrag un citat:
„...vă văd pe dv. aducând acuzații nefondate și nesusținute, deci în condițiile în care doriți să continuați pe această linie, am de gând să vă acuz în mod direct de intenții neconforme. Dacă aveți de gând să discutați constructiv, sunteți prietenul meu...--Accipiter Q. Gentilis(D) 3 aprilie 2015 09:35 (EEST)”
Considerați reclamația pe care am făcut-o la adresa dv. ca având punctul de pornire în acel moment.
Fiindcă țineți neapărat, vă dau în citat drept mostră de discurs a dv. din 2 aprilie 2015 22:21:
„Grav este faptul că un wikipedist cu state vechi cum este Miehs (ca să nu ne ascundem după deget) care ar fi trebuit nu doar să cunoască regulile, dar mai ales, să le și respecte, se pretează la învârteli cum a fost cea pe care am eliminat-o eu. Și mai grav este că această intervenție a lui este considerată corectă deși se vede de la o poștă că intervenția lui nu se pupă cu subiectul articolului. Deci, complicitate la încălcarea regulilor.”
Eu unul consider că 6 luni au fost suficiente pentru a "prinde ideea"... În acest context, cred că este timpul să luați în seamă ceea ce este cazul să fie însușit.
--Accipiter Q. Gentilis(D)9 octombrie 2015 19:37 (EEST)
Vă ofer spre exemplificare și mostre de discurs de al dv. după 6 luni de la acel avertisment:
„alegeți-vă cu mare grijă expresiile în dialogul cu mine”
- 6 octombrie 2015 01:23
„Nici urmă de regret, nu mai zic scuze ”
- 6 octombrie 2015 02:46
„Discuțiile din trecut le-am trecut pe linie moartă, dar dacă țineți cu tot dinadinsul, dezgrop și morții”
6 octombrie 2015 23:02
„este aberant să insinuezi că înregistrarea se făcea și după 3 săptămâni.”
- 5 octombrie 2015 08:37
„Discuția de mai sus este una paranoică pentru că pui în vedere aspecte închipuite, pe care le bănuiești”
- 5 octombrie 2015 08:37
„Nu înțelegi cam multe. Dar noi suntem aici ca să te ajutăm când dai semne că o iei pe arătură”
- 4 octombrie 2015 23:54
Nu sunt partizanul unei atmosfere false, fiindcă ar fi ceva ireal și imposibil. Toți mai sărim calul uneori, cupă cum toți ne încingem pe ici pe colo prin discuții. Una este însă să eronezi și cu totul altceva e să persiști în așa ceva. Errare humanum est, perseverare diabolicum.
Insist să vi se dea un avertisment oficial, bazându-mă pe timpul scurs în perioada de 6 luni în care ați avut timp suficient să vă însușiți normele de conduită. Sper ca acest avertisment să vă facă să înțelegeți ce e de înțeles. --Accipiter Q. Gentilis(D)9 octombrie 2015 20:10 (EEST)
„Când vorbești de ignoranță ar trebui să te uiți în oglindă”
„Când mă uit la studiile pe care le ai, la fraza din articol pe care o discutăm și la perlele pe care le spui pe aici mă îngrozesc. E un contrast grotesc. Ai putea avea o mică scuză că erai cam mic în 1989 și nu știai cum stau lucrurile pe acest palier, dar dacă n-ai învățat în liceu (parcă pe la economie politică), la Facultatea de Filozofie absolut sigur s-au învățat termenii autoritate, funcționar, cadru de conducere. Sau măcar să fi profitat de șansa de a-l fi cunoscut pe Dan Amedeo Lăzărescu pentru că a fost un om foarte pregătit. Cum trec oportunitățile pe lângă unii...”
Curată obiectivitate, ce să mai zic. Hai să le luăm pe rând, deși ultima dată ați ignorat complet argumentele mele față de așa-zisele probe invocate de reclamant. Ce să înțeleg din asta?
1. „Când vorbești de ignoranță ar trebui să te uiți în oglindă”. Deci, eu trebuie să suport să fiu făcut ignorant, dar dacă în replică folosesc același termen este atac la persoană, nu-i așa? Ați citit ce spunea respectivul aici? Mai exact fraza asta: „Ar fi mai simplu să recunoașteți că habar n-aveți la limba engleză și ați criticat din ignoranță o expresie uzuală pe care n-ați înțeles-o.”
2. „Când mă uit la studiile pe care le ai, la fraza din articol pe care o discutăm și la perlele pe care le spui pe aici mă îngrozesc. E un contrast grotesc.Ai putea avea o mică scuză că erai cam mic în 1989 și nu știai cum stau lucrurile pe acest palier, dar dacă n-ai învățat în liceu (parcă pe la economie politică), la Facultatea de Filozofie absolut sigur s-au învățat termenii autoritate, funcționar, cadru de conducere. Sau măcar să fi profitat de șansa de a-l fi cunoscut pe Dan Amedeo Lăzărescu pentru că a fost un om foarte pregătit. Cum trec oportunitățile pe lângă unii...”
3. Deci, în viziunea dvs, tot ce este îngroșat este atac la persoană... Sunteți sigur? Colegul în cauză a făcut Facultatea de Filozofie, iar termenii pe care i-a folosit în fraza buclucașă ar fi trebui să fie cunoscuți de el pentru că se învață acolo. A fost o surpriză foarte mare să constat că nu cunoaște înțelesul termenilor. Ba, mai mult, să-i și folosească în articol. De unde și până unde atac la persoană? Că am constata acest contrast?
Fraza îngroșată este atac la persoană? Adică, dacă-i spun cuiva, amice ai avut o șansă mare să înveți de la x despre domeniul cutare, dar ai ratat-o înseamnă că e atac la persoană? SenatorulX (discuție) 4 noiembrie 2015 21:45 (EET)
Da, e un atac multiplu la persoană. Ori de câte ori se încearcă discreditarea oponentului într-o dispută prin referire la date personale în loc de argumente, nu se comite doar un sofism evident, ci și un ultraj. Studiile lui Tgeorgescu și persoanele pe care le-a întâlnit în timpul activității sale dinafara proiectului nu au nicio legătură cu argumentele avansate de el, după cum deprinderile dumneavoastră cazone nu au nicio legătură cu argumentele avansate de dumneavoastră. Cafeneaua e plină de atacurile dumneavoastră la adresa diferiților utilizatori, dar în ciuda recomandărilor și avertismentelor pe care le-ați primit, nu doriți să acceptați că această comunitate își dorește să fie una civilă și civilizată. --Pafsanias (discuție) 4 noiembrie 2015 22:29 (EET)
Oare aici nu este niciun atac la persoană, Accipiter Q. Gentilis? Pe de altă parte, sunt tare curios de unde a scos colegul acele cerințe de a fi membru al comunității? Cumva colegul respectă în totalitate aceste cerințe? --SenatorulX (discuție) 4 noiembrie 2015 22:40 (EET)
1. Colegul Victor Blacus a considerat că este atac la persoană un răspuns la mizeriile cu care mă șicana în mod repetat Miehs. Probabil că aceste mizerii sunt în spiritul „atmosferei favorabile dezvoltării proiectului” invocate cu altă ocazie de același Victor Blacus. L-am întrebat: „Domnule, Victor Blacus, în ce categorie intră aprecierile pe care le-a făcut Miehs la adresa mea? Un răspuns sincer, vă rog.” Am vorbit ca Moise-n pustiu. N-am primit nici până-n ziua de azi răspuns la întrebare.
Același Victor Blacus care...
a) cu „echidistanța” lui caracteristică îmi atrăgea atenția doar mie cu privire la „conduita bazată pe modul civilizat de a interacționa”, nu și colegului Pafsanias. Deși am solicitat de două ori să facă aceste remarci în egală măsură și pentru colegul menționat, respectivul a ignorat solicitarea. Iar Pafsanias a continuat în același stil ca până atunci.
b) îmi șterge două intervenții asta și asta, nici nu recunoaște că a greșit, nici nu repară, nici nu-și cere scuze. Discut cu Andrei Stroe pe pagina lui de discuții, dar el refuză să dea explicații cu privire la aceste fapte. Andrei Stroe invocă o „explicație a lui Victor Blacus că a fost o greșeală”. În realitate, acesta nu a menționat nicăieri că a greșit în acest caz și nici nu a corectat greșeala. Omul a ignorat pur și simplu solicitarea mea pe care era obligat s-o dea.
Dacă mă uit aici, găsesc foarte multe aspecte care i-au fost reproșate candidatului de atunci și care se regăsesc și în ziua de azi.
2. Am spus că atâta timp cât vorbim de un act normativ, opiniile nesusținute cu argumente juridice pot intra lejer la categoria părere, bârfă șamd. Iar astea nu valorează nici cât o ceapă degerată. În cazul ăsta, dacă era cu adevărat atac la persoană, Gutza ar fi înlocuit termenii nepotriviți așa cum s-a procedat în cazul prezent. Dar, n-a făcut-o. În plus, intervenția pe pagina mea de discuție a avut o continuare, dar Gutza a evitat să răspundă de ce utilizatorii sunt tratați în mod diferit.
Observ că dvs aveți ceva personal cu mine. Observația este mai veche și ține de tonul cu care m-ați trata în câteva situații și de consecvența cu care mă urmăriți pe mine în special ignorând faptele unora dintre colegii dvs, administratori.
Observ că judecați cu dublă măsură în funcție de statutul utilizatorului și de relațiile pe care le aveți cu unii dintre colegii de comunitate.
Observ că deși demersul dvs de aici din 7 octombrie s-a terminat două zile mai târziu, dvs nu deschideți o reclamație nouă, ci o continuați pe cea de-atunci. Nu trebuie să fim superinteligenți ca să pricepem care-i scopul.
Curat obiectivitate, neutralitate, echilibru în judecarea faptelor. Oare de ce nu v-ați făcut simțită prezența tot așa de agresivă și când au greșit colegii enumerați mai sus? Pentru că sunt administratori? SenatorulX (discuție) 4 noiembrie 2015 22:57 (EET)
@Pafsanias, nu-mi indicați tocmai dvs normele de pe Wikipedia. Dvs le-ați încălcat de mai multe ori, dar ați fost protejat de colegii administratori, deși unora le-am cerut să ne trateze în mod egal. SenatorulX (discuție) 4 noiembrie 2015 23:03 (EET)
Comentariu: Consider că domnului SenatorulX i s-au acordat multe șanse de a-și ajusta stilul de dialog și refuză. O altă problemă care o observ este că vorbește cu zemflea cu un număr ridicat de utilizatori, adică problema e de atitudine generală. La Wikipedia, chiar dacă suntem în posesia unor cunoștințe de ordin personal despre un anumit oponent, utilizarea lor într-o dispută nu este recomandată și intră sub incidența prevederilor de la WP:DDP. Din punctul meu de vedere, luând în considerare atitudinea, istoricul dialogurilor dumnealui, faptul că a mai fost blocat și iertat, avertizările repetate sub diferite forme,SenatorulX ar trebui blocat cel puțin pe 72 de ore - o săptămână, să aibe un timp de gândire. După 24 de ore va reveni exact cu același stil. Din punctul meu de vedere, SenatorulX, prezintă o atitudine: no thanks! Adică, nu am nevoie de cunoștințele dumitale, dacă de fiecare dată când apare vreo dispută trebuie să ne războim cu dumneata fiecare în parte sau la unison, în discuții interminabile, iar dumneata ne tratezi pe toți de parcă ai fi autorul adăugării cozii la prună. Atitudinea e pur și simplu nocivă unei munci de echipă. --Silenzio (discuție) 4 noiembrie 2015 23:10 (EET)
Probabil nu ați observat că stilul de dialog diferă în funcție de tonul cu care mi se vorbește. Cu Sâmbotin, de exemplu, nu-mi aduc aminte să fi vorbit în zeflemea, dar când sunt luat peste picior de Pafsanias și de alți câțiva ca el normal că-mi ajustez tonul. Bănuiesc că normele alea invocate de Pafsanias sunt valabile în egală măsură pentru toți, nu doar pentru mine.
Cred că faceți referire la o sancțiune nejustificată, nu că aș fi fost iertat. Sau poate nu vorbim de același lucru. Iar despre avertizări am scris ceva mai sus, dar se pare că nu ați citit sau ignorați argumentele pe care le-am prezentat în detaliu.
Sunt câteva proiecte la care aveam ceva de spus dar au fost blocate în fel și chip de unii binevoitori. Cazul Katân este reprezentativ, dar nu este singurul. Plec de la premisa că nu știți care-i situația, dar dacă este nevoie fac o listă cu 5 exemple ca să vă lămuriți cum stau, în realitate, lucrurile. SenatorulX (discuție) 4 noiembrie 2015 23:24 (EET)
Vă rog să nu vă obosiți cu lista celor 5 exemple, problema pe care o prezentați este că plecați tot timpul de la premisa că interlocutorul nu știe care e situația. Doresc să vă asigur că situația mi-e cât se poate de clară. Cele bune, --Silenzio (discuție) 4 noiembrie 2015 23:30 (EET)
Eu m-am referit la faptul că a-l critica pe jurnalistul de la New York Times că a folosit o expresie lipsită de sens în limba engleză dovedește o cunoaștere insuficientă a limbii engleze din partea dumneavoastră și sugestia era că dacă ați fi avut suficientă cunoaștere a limbii engleze nu v-ați fi exprimat așa. Deci opinia mea era: critica dumneavoastră a pornit din ignoranță. Mirarea mea a fost cu atât mai mare după ce v-am oferit link cu expresia respectivă căutată pe Google ați susținut în continuare () că jurnalistul a greșit în privința exprimării, lucru pe care l-ați reiterat () după ce v-am dat mai multe exemple de surse de limbă engleză care folosesc expresia respectivă. Era mult mai simplu să vă recunoașteți greșeala decât să persistați în ea, acuzându-mă pe deasupra că habar n-am să folosesc niște termeni uzuali. O greșeală nu trebuie apărată la extrem, cu ceea ce Wittgenstein numea "crampe mentale". Nu-mi place ca pe Wikipedia să citesc tot felul de argumente absurde într-o problemă pe care simpla citare a altor surse de încredere ar fi trebuit s-o rezolve definitiv. Și nu susțin aici că jurnalistul ar avea faptic dreptate, ci doar că a folosit corect limba engleză pentru a afirma ce credea el despre Fortuna (adică expresia nu este lipsită de sens). Tgeorgescu (discuție) 4 noiembrie 2015 23:27 (EET)
În perioada respectivă veți analiza toate problemele ridicate de mine mai sus? Că nu am observat niciun gest din partea dvs în acest sens. Sau plecați de la premisa că n-am spus nimic adevărat? SenatorulX (discuție) 4 noiembrie 2015 23:53 (EET)
Ba da, ați spus cel puțin ceva adevărat mai sus: nu folosiți agresivitatea atunci când (și atâta vreme cât) interlocutorii sunt de acord cu dumneavoastră. --Pafsanias (discuție) 5 noiembrie 2015 00:02 (EET)
Blocat 72h. Blocarea următoare ar fi fost de 1 săptămână, dar având în vedere distanțele mari dintre blocările anterioare am zis să fiu reținut. SenatorulX nu pare dispus niciodată să-și recunoască greșelile, oricâte argumente i s-ar aduce. Când argumentele lui se termină, trece la atacuri la persoană și la promisiuni că "va arăta el adevărul", ceea ce nu se întâmplă aproape niciodată. Nu toate certurile din viață merită duse până în pânzele albe, iar pe Wikipedia procentul e încă și mai mic.--Strainu (دسستي) 5 noiembrie 2015 00:09 (EET)
N-a reușit să se abțină nici măcar în cererea de deblocare, așa că am anulat gestul de bunăvoință al lui Strainu și i-am prelungit blocarea la o săptămână. --GutzaDD+5 noiembrie 2015 09:49 (EET)
L-aș adăuga și pe SenatorulX, pentru comportamentul său agresiv, acuzele neîntemeiate și atacurile gratuite la adresa altor utilizatori în cadrul discuțiilor. Acest tandem de utilizatori se invităreciproc la câte o bâză în văzul tuturor și de cele mai multe ori acționează solidar. Ținta lor predilectă o reprezintă administratorii, față de care au o aversiune fățișă, dar și orice alți contraopinenți posibili. --Pafsanias (discuție) 7 octombrie 2015 13:14 (EEST)
Bravos! Vă rog să-l blocați pe Asybaris deoarece a îndrăznit să-l gâdile la ego (folosesc ego, deoarece dumnealui nu are orgoliu) pe domnul Victor. Să fii administrator it's not a big deal, precum spunea recent Andrei Stroe, astfel un administrator poate să scrie orice dorește dumnealui, fără referințe, fără bibliografie, fără orgoliu, fără interese și în același timp să fie un exemplu de editare al Wikipediei și un vașnic luptător împotriva celor care doresc să se autopromoveze, să scrie fără surse, să scrie cercetări originale șamd. (A se vedea: About DHC). În schimb Asybaris, care nu are interese fățișe de folosire strâmbă a Wikipediei în interes personal, reprezintă răul inconmensurabil și greu de definit. El nu are dreptul să arate cu degetul nicio deviere de comportament a purtătorilor de ego. El reprezintă cetățeanul de gradul doi al acestei superbe inițiative de culturalizare a maselor. Asybaris reprezintă oglinda spartă a Wikipediei în care unii nu doresc să-și vadă moralitatea plină de cicatrici.
Solicit, deci, blocarea pe termen nedefinit a împricinatului Asybaris, deoarece nu se pretează exemplului moral schițat și indicat de administratorii Wikipediei. Este lipsit de clasă. Să fii administrator it's not a big deal, dar să îndrăznești să le chestionezi o acțiune it is. --Silenzio (discuție) 7 octombrie 2015 13:51 (EEST)
PS: Vă rog să mă adăugați și pe mine în lista celor reclamați, deoarece am îndrăznit să intervin asupra acestei reclamații plină de temei și de bună credință cu un trolling ordinar, pe care prea puțini vor fi în stare să-l înțeleagă. Moralitatea reprezintă punctul forte al acestei comunități. --Silenzio (discuție) 7 octombrie 2015 14:02 (EEST)
La modul foarte serios: Oare chiar nu există posibilitatea unei medieri sau a unui pact de non-combat asumat de Asybaris și de Victor ? Sunt convins că ambii ar putea avea - fiecare diverse motive pentru a perpetua un conflict mai vechi, dar poate există o altă soluție. --Accipiter Q. Gentilis(D)7 octombrie 2015 14:06 (EEST) P.S. Obiectiv vorbind, eu l-aș disjunge pe Senator de Asybaris ca și caz separat.
Quod erat demonstrandum... Interventia lui Silenzio76 arata modul in care este folosit Asybaris01 de taberele mai vechi care se confrunta pe wikipedia. Va urma (probabil) sa sara in sprijinul lui si Strainu, care are acum posibilitatea (fiind checkuser) sa-i "demaște" pe cei care scriu sub anonimat, ca mine de exemplu.--84.117.144.122 (discuție) 7 octombrie 2015 16:39 (EEST)
Nu, nu ați înțeles nimic. Am intervenit deoarece o acuzație nefondată, poate, de abuz nu reprezintă un atac la persoană, ci reprezintă un atac asupra acțiunii. Am intervenit deoarece dumneavoastră m-ați menționat în această discuție și mi-ați reproșat o acțiune, dar vă rog pe dumneavoastră, Pafsanias, Victor Blacus etc de ce doriți cu atâta vehemență blocarea unui utilizator valoros al proiectului și nu faceți absolut niciun efort de a vă remedia propriul comportament în relația cu Asybaris? Cui i-ar folosi această blocare și cum? Vă rog să fiți mai expliciți. Din punctul meu de vedere această reclamație ar trebui închisă deoarece este nefondată și deoarece nu s-au respectat pașii necesari depunerii unei reclamații. Această reclamație este o provocare la trolling, discuții goale și nimic altceva.--Silenzio (discuție) 7 octombrie 2015 17:36 (EEST)
@Silenzio76: Contribuțiile valabile ale unui utilizator nu cred că pot constitui o scuză pentru un comportament neadecvat. Ce anume ai în vedere prin remedierea propriului meu comportament în relația cu Asybaris? Unde i-am greșit și cu ce? --Pafsanias (discuție) 7 octombrie 2015 17:54 (EEST)
Din punctul meu de vedere până și intervenția ta pe această pagină a fost o greșeală. În loc să constați lipsa de substanță a reclamației te-ai amestecat în discuție de partea lui Victor. Orbit, probabil, de relația ta de prietenie cu Asybaris. --Silenzio (discuție) 7 octombrie 2015 18:17 (EEST)
Faptul că ești implicat până peste cap în despicarea Î-ului în patru și dezbaterea despre standard vs. act normativ de la Cafenea, de asemenea nu ajută cauza.
Nu mi-ai explicat cum blocarea lui Asybaris ar fi benefică proiectului considerând că, din punctul meu de vedere, el se află în top zece printre cei mai benefici contribuitori ai acestui proiect din punctul de vedere al calității contribuțiilor aduse în articole? --Silenzio (discuție) 7 octombrie 2015 18:28 (EEST)
Faptul că sunt implicat până peste cap mă privează de dreptul la opinie? Am închis vreo discuție, am tras vreo concluzie, am aplicat vreo măsură administrativă? Nu doresc să analizez calitatea contribuțiilor lui Asybaris în articole, pentru că aici este vorba de aspecte de comportament. Consideri că trebuie acordată imunitate pe motiv de contribuții valoroase? --Pafsanias (discuție) 7 octombrie 2015 18:58 (EEST)
Faptul ca ești implicat îți face intervenția aproape nula, deoarece este mai greu sa fii obiectiv. Obiectul principal a proiectului este editarea de articole. Discuțiile sunt o chestiune auxiliară sau așa ar trebui sa fie, iar din aceasta perspectiva: da, consider ca trebuie sa fim mai indulgenți si sa protejam pe cât se poate utilizatorii valoroși, ci nu sa-i provocam sa dea cu bata-n balta.Silenzio (discuție)
Nu știu cum vezi treaba asta cu obiectivitatea și nulitatea. Victor Blacus a fost implicat și a făcut reclamația. Eu am fost implicat și am mai adăugat un reclamat. Ar fi trebuit să facă altcineva reclamația?
Voi amândoi ar trebui să cunoașteți foarte bine regulile de aici și am spus mai sus că Această reclamație este o provocare la trolling, discuții goale și nimic altceva. (exemplu, această discuție). Dacă nu vă este clar că reclamația nu are temei și că nu s-au respectat pașii procedurii e destul de trist. Nu am să mai continui discuția dacă refuzi să prinzi ideea. Ultima întrebare asta-mi transmite. --Silenzio (discuție) 7 octombrie 2015 20:16 (EEST)
Pentru mine aici lucrurile sunt cât de poate de clare. Contul respectiv trebuie blocat, cu atât mai mult cu cât a editat și în 2014, deși a primit acea avertizare încă din 2012. Iar astăzi a editat din nou. Este simplu. Solicită schimbarea numelui de utilizator și poate edita în continuare. --Wintereu28 septembrie 2015 15:18 (EEST)
Hărțuire a lui Gutza. A fost avertizat, dar după 24 septembrie a continuat în același stil. În acest moment referirile lui MariusM la adresa utilizatorului hărțuit (nesocotind și pe cele aflate pe destul de multe alte pagini), numai la Wikipedia:Pagini de șters/Wikipedia:Trolling se găsesc în număr de 17. Existența unui diferend major din trecut cu utilizatorul actual hărțuit, nu justifică acțiunile actuale a le lui MariusM. Cel puțin unul dintre scopurile principale ale acțiunilor sale este provocarea expunerii cu conotații negative a utilizatorului hărțuit. În opinia mea Gutza nu a comis actualmente - cel puțin de când sunt eu aici, acte care să justifice o astfel de atitudine. În ceea ce privește trecutul și problemele legate de acte din acest trecut, discuția trebuie să se consume exclusiv între cei 2 utilizatori. --Accipiter Q. Gentilis(D)27 septembrie 2015 23:31 (EEST)
Comportament disruptiv. Este adevărat că în urmă cu câțiva ani discuțiile pe Wikipedia erau duse într-un anume mod, dar între timp lucrurile s-au mai schimbat. MariusM nu dorește să înțeleagă acest lucru și încercă să perpetueze în propriul său avantaj și cu rea credință un stil agresiv. --Accipiter Q. Gentilis(D)27 septembrie 2015 23:43 (EEST)
Blocare 24 de ore în cazul continuării comportamentului reclamat. Ulterior deblocării dacă va mai continua sau nu, este o altă discuție.--Accipiter Q. Gentilis(D)27 septembrie 2015 23:59 (EEST) P.S. Comentariu: O atitudine normală care ar fi evitat cele sesizate la punctul 1, ar fi fost depunerea unei reclamații - în caz că utilizatorul în cauză ar fi dorit să sesizeze un comportament inadecvat, care este de actualitate.
De când a revenit la Wikipedia, MariusM a fost acuzat în repetate rânduri de trolling, de către mai mulți utilizatori. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură și nici nu s-a făcut vreo reclamație până să apară aceasta. Asta în condițiile în care există deja mai mulți administratori care au interacționat cu el și care implicit au observat comportamentul pe care îl are aici. Altfel, singurele avertizări primite sunt: una legată de hărțuire și alta legată de atacuri la persoană. În același timp, MariusM însuși declară că este hărțuit și atacat. Părerea mea este că aceste lucruri trebuie lămurite pas cu pas, de preferabil scurt și la obiect. Despre trolling nu mai putem vorbi deocamdată, cât timp încă există o discuție privind ștergerea politicii respective. Acea discuție ar trebui încheiată cât mai curând. --Wintereu28 septembrie 2015 17:34 (EEST)
Wintereu, se poate vorbi despre trolling deoarece politica există. Urmând firul dumneavoastră logic, oricine poate scăpa de acuzația de vandalism prin simpla propunere spre ștergere a paginii Wikipedia:Vandalism.
MariusM ar putea să ne lămurească pe această cale care este scopul întoarcerii dumnealui la Wikipedia? Urmărindu-i noile contribuții se observă vorbă lungă, iar munca la articole tinde spre zero. Deocamdată ceea ce se observă este o dorință de perturbarea activității și nicidecum contribuții utile proiectului. Scurt și la obiect: dacă de asta s-a întors, putea să nu se obosească. Sunt de acord că anumiți utilizatori au sărit prea repede să-l acuze de trolling, în discuții editoriale, dar cu toată părerea de rău, analizându-i activitatea recentă nu pot să concluzionez că a revenit cu gânduri de pace și pretenie. --Silenzio (discuție) 28 septembrie 2015 21:16 (EEST)
Silenzio, legat de comparația pe care ați făcut-o, îmi pare rău, dar nu este același lucru. Wikipedia:Vandalism este o politică care există în toate proiectele wiki, în timp ce Wikipedia:Trolling are statut de politică doar la noi. În plus, modul de aplicare al acesteia până în prezent cam lasă de dorit. --Wintereu28 septembrie 2015 21:33 (EEST)
Wintereu, este exact același lucru: o politică nu este mai politică decât alta, iar la noi a fost acceptată ca politică. Dar nu relevanța politicii se discută aici, doar am atras atenția participanților la această discuție asupra argumentului care șchiopătă. Afirmația: ... modul de aplicare al acesteia până în prezent cam lasă de dorit. trebuie ignorată, dacă nu se dorește o deviere nejustificată a discuției. Dacă aveți opinii despre această politică și aplicarea ei, vă rog să le discutați în altă parte. --Silenzio (discuție) 28 septembrie 2015 22:36 (EEST) PS: Acesta este un exemplu despre cum se deviază discuțiile la noi. Subiectul acestei discuții este comportamentul lui MariusM.
@Wintereu:, ar fi bine să aprofundați ce înseamnă comportament disruptiv, pentru a înțelege fundamentarea motivației nr. 2 de la reclamația de mai sus. --Accipiter Q. Gentilis(D)29 septembrie 2015 08:14 (EEST) P.S. Am remarcat încercarea dv. de a calma lucrurile și vă apreciez pentru ea, dar o astfel de tentativă trebuie să aibă cel puțin 2 interlocutori, ceea ce nu e cazul. P.P.S. Vă rog să remarcați și că, nicăieri în fundamentarea acestei reclamații nu apare noțiunea pe care MariusM o contestă prin propunerea actuală - în curs de discutare, de ștergere a unei politici.
MariusM dovedește aici nu doar că nu dorește să renunțe la atitudinea sa, dar își extinde activitatea perturbatoare și pe alte pagini. Continuă fronda, prin refuzul explicit de a recunoaște o politică oficială a proiectului și prin încălcarea ei sistematică și deliberată. Aplic blocarea propusă pentru 24 de ore. --Pafsanias (discuție) 28 septembrie 2015 22:44 (EEST)
Politica asta de trolling seamana cu suflatul in iaurt ca sa nu te arzi. Din ce vad eu acum in ce-l priveste pe asa zisul inculpat, nu prea vad o amenintare in proliferarea Arkiană a scandalurilor pe toate paginile de discutii. Faptul ca a propus spre stergere o politica schioapa nu trebuie sa fie considerata de rau augur in dezbaterile de oricefel de pe aici. Efortul soimului căruia i se pare ca a vazut din inaltul ceriului vreun leming neajutorat, este dupa mine supus esecului. Eu as propune odihnirea pe-o cracă si sa mai acordam o sansa neajutoratului. Zic si eu... nu dau cu parul. Asybarisaport29 septembrie 2015 11:26 (EEST)
Treaba cu șansa este implicit inclusă în reclamație. Propunerea a fost de blocare pe 24 de ore (minimul posibil rezonabil). Asta e ca și cum ai lua o amendă cânt traversezi prin loc nepermis și te văd curcanii care țin neapărat să te urmărească ce faci ... Toți traversăm din când în când prin alte părți decât cele prin care ar trebui, dar după o amendă de acest fel ne silim - cel puțin un timp, să căscăm mai bine ochii și să nu încercăm neapărat să forțăm nota mai mult decât e cazul. --Accipiter Q. Gentilis(D)30 septembrie 2015 23:09 (EEST)
Cînd am primit blocarea eu tocmai eram în toi să răspund la reclamația de aici. N-am apucat să răspund, că am fost blocat. Reclamația a fost pentru hărțuirea lui Gutza, dar blocarea n-a fost pentru hărțuire, ci pentru trolling. Concret, domnul Pafsanias a invocat o singură editare a mea ca motiv al blocării, și acolo Gutza nu fusese deloc pomenit dar îndrăznisem că votez împotriva candidaturii de admin a lui Wintereu. Cred că sînt primul la rowiki blocat pentru un vot la candidaturi de admin, deși fiind printre cei mai vechi wikipediști aveam tot dreptul, după politicile în vigoare, să mă exprim acolo.--MariusM (discuție) 30 septembrie 2015 23:56 (EEST)
Legat de „hărțuirea lui Gutza”: Eu răspunsesem unei întrebări foarte precise ale lui Wintereu, la discuția Wikipedia:Pagini de șters/Wikipedia:Trolling: Aș dori, dacă puteți, să mă ajutați și cu câteva diff-uri care să releve faptul că Gutza s-a folosit de această politică pentru a ataca acei utilizatori. Este un lucru necesar ca atunci când cineva acuză un utilizator (sau mai mulți) să arate concret despre ce este vorba. Deci la această cerere expresă a lui Wintereu am răspuns, cu referiri la activitatea de pe rowiki a lui Gutza și nu la persoana acestuia, de aia nu cred că a fost atac la persoană. Am dat și diff-uri, e adevărat din perioada cînd Wikipedia:Trolling era doar eseu. Adică a fost un răspuns precis la o întrebare precisă. Acum mă întreb dacă nu cumva a fost o întrebare vicleană a lui Wintereu pusă anume ca apoi răspunsul meu să fundamenteze reclamația asta.--MariusM (discuție) 30 septembrie 2015 23:56 (EEST)
Legat de trolling (Pafsanias a invocat pînă la urmă trollingul ca motiv de blocare, în mesajul pus pe pagina mea de utilizator), sînt mirat de afirmația lui Wintereu: De când a revenit la Wikipedia, MariusM a fost acuzat în repetate rânduri de trolling, de către mai mulți utilizatori. La momentul acelei afirmații, dacă vorbim de acuzații repetate de trolling, ele îmi fuseseră aduse de o singură persoană - Dan Mihai Pitea, e adevărat, de foarte multe ori (a fost unul din motivele mele să consider Wikipedia:Trolling o politică păgubitoare proiectului concepută pentru hărțuirea utilizatorilor și să cer ștergerea ei, ceea ce am observat că a creat iritare). În perioadă apropiată, a mai fost adusă acuzația de trolling unui tip cu IP-uri din Tîrgu Mureș. Gutza a acuzat la checkuser că IP-urile din Tîrgu Mureș ar fi clone ale mele , dar Strainu a făcut verificarea și a dat verdictul că acuzația e neîntemeiată . Cred că Wintereu a făcut o confuzie între mine și tipul din Tîrgu Mureș (dar dacă face asemenea confuzii, nu-i bun de admin). Nădăjduiesc să nu fiu acuzat că iar l-am hărțuit pe Gutza fiindcă am amintit că m-a acuzat neîntemeiat, s-a dovedit neîntemeiată acuzația sa, și am adus și DIFF-uri în sprijinul spuselor mele.--MariusM (discuție) 30 septembrie 2015 23:56 (EEST)
Domnule MariusM, fie aveți probleme medicale cu memoria, fie ne luați de proști; eu sincer nu văd altă variantă pentru neadevărurile flagrante pe care le emiteți în privința avertismentului de hărțuire. Spuneți Dvs. deasupra că avertismentul pentru hărțuire este nejustificat fiindcă ați răspuns doar la o „întrebare foarte precisă”, „cerere explicită”, „cerere expresă”, „răspuns precis la o întrebare precisă”, respectiv aici că „hărțuirea de care fusesem reclamat era pentru că răspunsesem unei întrebări a lui Wintereu și pomenisem în răspuns niște acțiuni la Wikipedia ale altui utilizator (la cererea expresă a lui Wintereu), fără însă să mă refer la persoana utilizatorului respectiv”. Stimate domn, vă reamintesc faptul că avertismentul privitor la hărțuire includea în mod explicit nu mai puțin de șase pagini distincte în care ați răspândit acuzații la adresa mea într-o singură zi. Nu reușesc cu niciun chip nici măcar să încep să reconciliez textul avertismentului cu afirmațiile Dvs. de deasupra și de aiurea. --GutzaDD+1 octombrie 2015 00:18 (EEST)
Am fost avertizat, dar reclamația asta nu e pentru avertizare, ci pentru ce am făcut după avertizare. Citiți ce a scris autorul reclamației - Accipiter Q. Gentilis - care mă reclamă că „v-am pomenit” pe pagina Wikipedia:Pagini de șters/Wikipedia:Trolling (o chestie nouă - simpla pomenire a unui Wikipedist e considerată hărțuire). Păi eu făcusem la acea pagină cele mai multe pomeniri ale dv. ca să-i răspund lui Wintereu. Dar oricum pomenirea nu încălca regulile Wikipedia, căci m-am referit la acțiunile wikipedice ale dv. nu la persoana dv., chestie valabilă și pentru acțiunile pentru care m-ați avertizat, cu diferența că la avertisment la cele mai multe din DIFF-urile invocate de dv. nici măcar nu pomenisem numele dv. (vorbisem de „un admin”, fără să-l nominalizez; da, de acțiunile dv. era vorba, dar evitasem nominalizarea dv. explicită tocmai ca să nu vă simțiți atacat personal)--MariusM (discuție) 1 octombrie 2015 01:10 (EEST)
Conturile sunt acum unificate și se creează la nivel global. Poți crea un cont pe alt wiki sau pe commons dacă nu ești lăsat aici. Oricum, nu mi se pare că merită prea mult efortul, dat fiind că vandalisme de acest gen sunt rare. —Andreidiscuţie22 septembrie 2015 10:48 (EEST)
Vlad24paco creează articole prin traducere automată. A fost blocat o dată din această cauză, dar nu încetează. Numai astăzi a creeat două astfel de pagini. Solicit blocarea sa. Sergentulvorbe13 septembrie 2015 17:24 (EEST)
Epuizarea răbdării comunității
IP-ul săltăreț din Târgu Mureș (de ex. 86.125.172.110) face trolling despre logici polivalente, dihotomie, apologie, ideologie, gândire de grup pentru a submina politicile și îndrumările Wikipediei (de ex. face apologia operei pseudoștiințifice a lui Densusianu). Tgeorgescu (discuție) 12 septembrie 2015 18:40 (EEST)
Mentionarea exemplului respectiv e om de paie tendentios. Validitatea unei ipoteze se apreciaza individual independent de opera unde sunt enuntate, mai ales daca sunt si alti cercetatori cu sustineri inrudite.--86.125.172.110 (discuție) 12 septembrie 2015 19:08 (EEST)
Stilistic contribuțiile sunt similare iar preocupările aceleași (de ex. ați făcut recent apologia cercetării originale pe pagina mea de discuții și ați făcut-o și acolo). Tgeorgescu (discuție) 12 septembrie 2015 19:23 (EEST)
Noi nu-i putem impune să-și ia IP static, deci nu ar fi o problemă că scrie de la mai multe IP-uri. Problema este că face trolling, nu că folosește mai multe IP-uri. Tgeorgescu (discuție) 12 septembrie 2015 20:25 (EEST)
Fie că e vorba de iad, fie că e vorba de a accepta demonstrații matematice bazate pe cercetare originală, fie că e vorba de discreditarea operei lui Densusianu, IP-ul zice în esență că din moment ce există logici polivalente nu poate fi acceptat consensul științific drept ghid pentru Wikipedia (după el consensul științific este "ideologie", "luptă ideologică" sau "gândire de grup"). Deci este vorba de deturnarea subiectelor către discuții sterile că nu putem fi siguri de ce contează drept știință și nici de ce contează drept pseudoștiință. Plus că a continuat în pagina mea de discuții un subiect al lui Special:Contribuții/5.15.41.130. Ambele IP-uri au fost identificate drept trolli pe și . Tgeorgescu (discuție) 12 septembrie 2015 20:55 (EEST)
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Mi-a cerut Ionutz o opinie. Toate ciupercile anonime apărute pornind de la discuția legată de Transilvania nu au pe fond dreptate, iar în ce privește aspectul formal al activității lor, au transformat de facto Wikipedia într-un forum, încercând să păstreze aprins focul unei discuții inutile, care trebuia închisă în ziua în care a fost declanșată. Activitatea lor este disruptivă și nu servește îmbunătățirii Wikipediei. Simpatizez cu Tgeorgescu, care i-a refutat magistral și sunt convins că s-a săturat să discute cu oameni cu care nu se poate discuta.--Mihai (discuție) 12 septembrie 2015 22:06 (EEST)
Nu este vorba aici de epuizarea răbdării comunității, ci de faptul că Tgeorgescu are o răbdare prea scăzută. Exemplul dat reprezintă niște păreri cu privire la articole expuse într-o pagină de discuții. De aia există pagini de discuții, ca să se discute despre articole. Pe pagini de discuții nu sînt aplicabile politici care se referă doar la conținutul articolelor propriuzise. Nu văd nici un fel de încălcare a politicilor Wikipedia în activitatea celui reclamat, ci din contră, comportament responsabil de persoană care nu se repede să modifice articolele ci încearcă întîi să lămurească diferențele de păreri în paginile de discuții.--MariusM (discuție) 12 septembrie 2015 23:41 (EEST)
Am constatat cu surpriză "vânându-l" pe anonim că lui Tgeorgescu i s-a spus de cel puțin 3 ori să nu mai hrănească trollul, dar continuă să o facă. Consider obligatoriu pentru binele Wikipediei să țină cont pe viitor (căci sunt sigur că anonimul se va întoarce indiferent de blocările care vor fi aplicate) de aceste sfaturi. Degeaba susține rezolvări rapide de tipul blocărilor arbitrare dacă el însuși dă apă la moară acestor discuții. Stă în puterea oricăruia dintre noi să oprească din fașă asemenea discuții neparticipând la ele.
Că trebuie luate măsuri e clar; de prea multă vreme acest anonim nu face decât să caute ceartă, de preferință susținând ipoteze fanteziste. Propun să continuăm discuția despre cui trebuie aplicată blocarea și în ce fel la Wikipedia:Checkuser.--Strainu (دسستي) 13 septembrie 2015 00:04 (EEST)
Eu ca eu, dar cu Bătrânul cum rămâne? Acestea sunt acțiuni care hărțuiesc utilizatorii experimentați și îi pot împinge să părăsească proiectul. Pe en.wiki există en:WP:IDHT, care e temei de sancțiuni administrative. Tgeorgescu (discuție) 12 septembrie 2015 23:56 (EEST)
Ce era să fac în paginile de discuții, să tac și pe urmă anonimul și cu Valimali67 să pretindă că au consens pentru a include opera lui Densusianu pe post de sursă de încredere? Asemenea alegeri nu sunt simple și oricum am face tot iese ceva negativ din ele. Tgeorgescu (discuție) 13 septembrie 2015 00:31 (EEST)
Wikipedia nu este un forum de discuții în care se aduc argumente și se stabilește adevărul, ci o colecție de informații de încredere, a căror valabilitate este lăsată pe seama specialiștilor, și care poate fi demonstrată numai prin referire la lucrări bibliografice. citat din Wikipedia:Verificabilitate. Dacă se constată încălcarea politicii privind verificabilitatea și mai ales a paragrafului citat, se poate cere interdicția modificărilor pe o anumită temă.— Ionutzmoviediscută13 septembrie 2015 00:57 (EEST)
Utilizatorul reclamat este unul atipic. Aș spune că e un bun cunoscător al politicilor și îndrumărilor proiectului, pe care le exploatează sau le deturnează cu destul de multă dezinvoltură. Intervențiile sale se întind pe o lungă durată de timp, sunt răspândite în zeci de pagini (mai ales de discuție) și sunt contorizate sub zeci de conturi anonime. E dificil de construit o imagine centralizată a contribuțiilor sale, mai ales că unele dintre ele au fost șterse. Nu mai departe decât azi, contul 86.125.161.112 (utilizator neconfirmat) a înlăturat eticheta care cerea ștergerea rapidă a unei pagini de discuții create prin vandalizare, hotărând de la sine putere că paginile de discuție nu pot fi șterse, ci doar golite (lucru pe care l-a făcut). E o falsă impresie că este implicat doar în discuții sterile și provocări care ar trebui ignorate. Părerea mea este că trebuie împiedicat să-și continue activitatea perturbantă și că se încadrează perfect în cazurile descrise de en:WP:NOTHERE. --Pafsanias (discuție) 13 septembrie 2015 01:36 (EEST)
Vă înșelați, și această din urmă editare poate fi "ignorată", prin propunerea paginii pentru ștergere. Nu e nevoie să vă implicați în niciun fel de discuție cu el, nu cred că există vreun administrator care să păstreze o pagină de discuție golită, indiferent cu ce argumente ar veni anonimul. E nevoie doar de determinare.--Strainu (دسستي) 13 septembrie 2015 01:49 (EEST)
Păi, a fost ignorată. Anonimul nici măcar nu a fost avertizat. De atâta ignorare, acum e destul de greu să demonstreze cineva câte din acțiunile sale au fost contrare politicilor și îndrumărilor. --Pafsanias (discuție) 13 septembrie 2015 01:56 (EEST)
Situațiile de felul ăsta sunt într-adevăr delicate. Este ușor să prescriem reguli precum (1) „nu hrăniți trolul” și respectiv (2) „se poate” una și cealaltă dacă „se constată” așa și pe dincolo. În practică însă ai de ales între a respecta primul principiu (caz în care trolul obține consens tacit și nu „se poate” nimic din cauza condiționalului inclus în al doilea principiu), sau a marșa la conversația cu trolul ca să se poată constata ceva conform celui de-al doilea principiu, dar atunci cazi în păcat fiindcă încalci primul principiu. Cu alte cuvinte, comunitatea se pune singură în situația în care toate atuurile sfârșesc în mâna trolului: e rău dacă taci, e rău și dacă vorbești; și dacă iei măsuri administrative, și dacă nu le iei; și dacă reclami, și dacă te resemnezi. Singura cale de ieșire a unui redactor de bună credință exasperat de o astfel de situație este această practică moralmente dubioasă a „epuizării răbdării comunității” (în traducere liberă, „epuizarea răbdării mele personale”, fiindcă e greu ca o persoană individuală să poată pretinde că redactează o reclamație în numele întregii comunități). Din păcate nici eu nu am vreo soluție concretă, însă am văzut situații de felul ăsta de nenumărate ori, am fost pus în situații de felul ăsta de nenumărate ori, iar în plus am certitudinea că ne vom confrunta în viitorul apropiat cu situații similare mult mai frecvent decât în memoria recentă, dată fiind revenirea la Wikipedia a d-lui MariusM (asta este specialitatea domniei sale, la același nivel de performanță cu wikiavocatura). Am vrut să intervin aici, în pofida faptului că nu am vreo propunere concretă, numai cu scopul de a vă ruga să vă temperați avântul idealist și să conștientizați faptul că este cu adevărat un subiect delicat care necesită o abordare nuanțată. Abordările de tip prescriptiv nu funcționează bine în fața trolilor abili, fiindcă sfârșesc prin a aliena tocmai membrii de bună credință ai comunității, ceea ce potențează încă și mai mult activitatea trolului care își vede eforturile fructificate. Altfel spus, riscăm să sfârșim în situația paradoxală în care interzicem la nivel individual hrănirea trolului cu fructe în vreme ce-l hrănim la nivelul comunității cu nectar (descurajăm în mod formal interacțiunile redactorilor individuali cu trolii, dar le oferim infinit mai multă satisfacție pedepsindu-i pe redactorii care-i contrează). --GutzaDD+13 septembrie 2015 02:12 (EEST)
Continui sa nu fiu de acord cu voi. Sa nu hrănești trollul nu înseamnă că nu-i răspunzi deloc, înseamnă să nu-i răspunzi 3 zile în continuu, mai ales când ai și alți utilizatori care te susțin (Transilvania?) . Da, e frustrant și poate ca de multe ori administratorii nu acționează atât de repede pe cat v-ați dori, dar e nevoie de mult mai mult pentru ca situația wikipedia sa se agraveze. Strainu (دسستي) 13 septembrie 2015 02:43 (EEST)
Nu cunosc toate disputele dintre Tgeorgescu și anonim, dar din conținutul reclamației înțeleg că domnul Tgeorgescu este indignat că anonimul îl consideră sursă de încredere pe Ovid Densușianu. Nu numai că dorește să interzică referirile la Densușianu dar vrea și interzicerea pe Wikipedia a celui care susține respectivele referiri. Probabil în viitor va dori interzicerea și a altora care susțin referiri la Densușianu, adică să avem o regulă „Densușianu” la rowiki: „Ții cu Densușianu? Ai epuizat răbdarea comunității!”. Sugerez întocmirea unei liste a autorilor interziși pentru rowiki, pentru folosința utilizatorilor mai noi, ori a celor mai vechi care nu sînt la curent cu ultimele schimbări ale politicilor. Eventual această listă poate fi promovată la rang de politică.
Ținînd seama că Densușianu a fost membru titular al Academiei Române, mie nu mi se pare absurdă ori de rea credință dorința utilizatorului de a include referiri la scrierile sale în anumite articole. Faptul că propune includerile în paginile de discuții și nu face schimbările direct în articole arată comportament de wikipedist responsabil, care vrea să colaboreze la scrierea Wikipediei. Cred că cei care-l acuză că ar fi troll încalcă Wikipedia:Buna credință.--MariusM (discuție) 13 septembrie 2015 12:37 (EEST)
Dacă tot dorești să fii contra lui TG cu orice scop, măcar ai face bine să știi că e vorba de Nicolae Densușianu. Introducerea articolului despre Densușianu conține informații cu referințe din două lucrări solide de istoriografie care explică de ce a fost ales în Academie (editarea de izvoare și lucrări despre istoria recentă) și că Dacia preistorică nu e o lucrare istoriografică depășită (cum sunt multe din afirmațiile, ipotezele lui Xenopol, Iorga șamd - și trebuie prezentate vizavi de cercetarea ulterioară) ci discreditată de la început și emulată doar de amatori.--Mihai (discuție) 13 septembrie 2015 12:52 (EEST)
Nu știu de ce afirmați că doresc să fiu „cu orice preț” contra lui TG. Nu-l cunosc personal pe Tgeorgescu, de ce aș fi „cu orice preț” împotriva sa? Am impresia că standardele de dialog la comunitatea rowiki sînt extrem de scăzute. Posibil să fi făcut confuzie între Nicolae Densușianu și Ovid Densușianu - după cum am spus n-am urmărit disputa sa cu anonimul, am citit doar pagina asta de reclamații (și m-a impresionat extrem de neplăcut simplul fapt că o dispută editorială e adusă la pagina de reclamații) unde scrie doar Densușianu, fără prenume. Deci trebuie rectificat, Nicolae Densușianu nu a fost membru titular al Academiei Române ci doar membru corespondent. Rămîne totuși notabil și a pretinde includerea de referiri la lucrările sale în articole rowiki nu e dovadă de rea credință. E bine că la articolul despre Nicolae Densușianu e amintită părerea lui Lucian Boia că scrierile sale au suscitat doar emulația unor istorici amatori, dar părerile lui Boia nu trebuie prezentate ca adevăr absolut. Observ că întreg articolul despre Nicolae Densușianu de la rowiki e scris doar pe baza lucrării lui Lucian Boia, și are probleme de Wikipedia:PDVN.--MariusM (discuție) 13 septembrie 2015 13:29 (EEST)
Vai, noroc că ai venit tu să ne ridici standardele, lipsea un troll! Tot ce invoci mai sus a fost falsificat în cursul discuției.--Mihai (discuție) 13 septembrie 2015 13:33 (EEST)
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Mi se pare excesiv și aproape pervers să îi reproșăm (12 septembrie 2015 23:41 și 13 septembrie 2015 00:04) lui Tgeorgescu că a găsit resursele de timp și răbdare ca să caute surse de încredere cu care să combată trollingul. -- Victor Blacus (discuție) 14 septembrie 2015 16:01 (EEST)
Deocamdată nu este cazul. Dumneavoastră ați solicitat blocarea după aplicarea unui avertisment de nivel 2, iar ulterior, s-a ajuns la nivelul 3.
Blocările se pot solicita dacă utilizatorul în cauză are avertisment de nivel 4 și continuă să vandalizeze. După solicitarea blocării, este bine să anunțați utilizatorul folosind formatul {{test5}}. --Wintereu8 septembrie 2015 00:02 (EEST)
Sincer, sunt de acord cu anonimul. De când veniturile cuiva sunt informații enciclopedice? Venitul cuiva este o informație confidențială, iar publicarea acestora aici denotă o atitudine de revistă de scandal, nu de enciclopedie. Pe bune.
Silenzio mi-a șters pagina de utilizator fără nici o discuție prealabilă, invocînd o îndrumare, nu o politică, și de la enwiki, nu de la rowiki . Consider aceasta o hărțuire a mea, pentru a preveni revenirea mea la Wikipedia (după o pauză de cîțiva ani, avusesem ieri cîteva contribuții; cu niște ani în urmă eram printre cei mai activi contribuitori). Mai invocă domnul administrator un precendent cu ștergerea unei subpagini a lui Turbojet Wikipedia:Pagini de șters/Utilizator:Turbojet/Greșeli. De fapt acel precedent a fost un abuz al administratorului care a încheiat discuția (Utilizator:Andrei Stroe) să șteargă acea pagină în lipsa consensului, conform regulii nr. 7. Dacă domnul Silenzio considera necesară ștergerea paginii de utilizator, trebuia să deschidă o discuție la pagini de șters, nu să șteargă direct, în lipsa unei politici a rowiki care să-i îngăduie ștergerea.
Schimbarea atmosferei de la rowiki nu se face prin hărțuirea utilizatorilor, ci prin schimbarea atitudinii administratorilor, care trebuie să-și recunoască greșelile. Materialul șters conținea greșeli ale administratorilor care nu fuseseră recunoscute încă, deci era actual.--MariusM (discuție) 30 august 2015 13:32 (EEST)
Comentariu: Reclamația ignoră câteva indicații importante din antetul acestei pagini:
În cazul utilizatorilor ale căror acțiuni sînt inadecvate, încercați mai întîi să discutați direct cu ei. O simplă explicație prietenească poate fi mai eficientă decît o blocare.
Reclamațiile privitoare la comportamentul inadecvat al unui utilizator trebuie să includă dovezi că încercarea de a rezolva problema pe căi amiabile a eșuat.
Rapiditatea cu care un utilizator revenit după o pauză de câțiva ani ajunge să facă apel la pagina de Reclamații nu este de bun augur. --Pafsanias (discuție) 30 august 2015 15:12 (EEST)
Pagina de utilizator a fost ștearsă deoarece nu respecta îndrumarea Wikipedia:Pagină de utilizator. Conținea informații și opinii personale, scrise pe un ton de manifest, care pot fi considerate jignitoare de către alți membri ai comunității. Nici vorbă de intenții de hărțuire la adresa lui MariusM, dimpotrivă, ștergerea a fost efectuată deoarece reprezenta o hărțuire a acestuia la adreasa altora.
Referitor la contribuțiile de ieri ale lui MariusM doresc să atrag atenția și asupra unor modificări de la pagina Alex Mihai Stoenescu, unde observ că a revenit astăzi asupra revenirii mele, în care a șters text referențiat și a adus un text, care din punctul meu de vedere nu are ce căuta într-o enciclopedie care se dorește a fi scrisă obiectiv și pe un ton neutru: ... îi acordă lui Alex Stoenescu locul 1 în topul său personal al „celor mai scîrboși informatori ai securității”.
Domnul MariusM este mai mult decât binevenit la Wikipedia, dar ar fi bine să îngroape securea războiului, deoarece războiul s-a încheiat de mult, și să revină cu sentimente mai bune. --Silenzio (discuție) 30 august 2015 17:24 (EEST)
E o problemă de principiu aici: Administratorii nu trebuie să-și folosească puterile pentru a impune respectarea unor îndrumări. Îndrumările de aia sînt numai îndrumări, și nu politici, fiindcă nu sînt obligatorii. E dreptul oricărui wikipedist să considere o îndrumare ca inoportună și să n-o respecte. Mai ales cînd e vorba de pagina de utilizator și nu de un articol enciclopedic, forțarea unor reguli care nu sînt politici ci doar îndrumări (nici măcar de la rowiki, ci de la enwiki) e un abuz.
De menționat că nu exista nici un conflict legat de pagina mea de utilizator, rămasă neschimbată de mulți ani, cînd a intervenit Silenzio cu ștergerea. Prin ștergerea sa Silenzio nu a prevenit un conflict ci dimpotrivă, l-a creat. Eu, după mulți ani de inactivitate la rowiki, intervenisem la o discuție despre ștergerea unui articol pe care-l creasem cu ani în urmă , m-am opus ștergerii cu argumente, și imediat ce s-a observat că am revenit la rowiki, s-a început hărțuirea mea cu această ștergere. E într-adevăr de prost augur faptul că de cum am îndrăznit să fac o editare la Wikipedia (pe care nimeni n-o poate contesta că e legitimă, eventual poate să-mi conteste părerea expusă, dar nici asta n-a făcut-o nimeni) s-a început iar hărțuirea mea. Nu e prima oară cînd pățesc asta. În trecut o serie de admini au cerut eliminarea mea din comunitate, nu au izbutit asta căci pe vremea aia erau mulți care știau cît am contribuit la Wikipedia și care m-au susținut (acum, după mai mulți ani, comunitatea s-a schimbat iar cei mai noi probabil nu cunosc activitatea mea de aici). După eșecul eliminării mele din comunitate unele persoane, mai ales AdiJapan și Gutza, nu s-au putut împăca cu verdictul comunității și mereu m-au hărțuit (nu numai pe mine ci și pe cei care îmi luaseră partea la diferite dispute). Hărțuirea a inclus atacuri la persoană, insulte, minciuni sfruntate la adresa mea și a activității mele la Wikipedia (se pretindea că am făcut editări pe care nu le făcusem) și încercare de dezvăluire a identității mele reale (fără vreun motiv rezultat din politicile Wikipedia) - chestie care la enwiki se pedepsește cu banarea utilizatorului respectiv, dar care la rowiki era făcută chiar de admini precum AdiJapan și Gutza. Lucrurile astea apăreau pe pagina mea de utilizator pe care a șters-o Silenzio.
Și la enwiki am avut o haită de admini care îmi cereau banarea, am ajuns pînă la comitetul de arbitraj de la enwiki care nu mi-a dat nici un fel de sancțiune în schimb i-a banat pe cei cu care avusesem dispute. E complet neobișnuit pentru comitetul de arbitraj de la enwiki să sancționeze numai una din părți într-o dispută, căci adminii de acolo, ca și cei de aici, caută să simuleze „neutralitatea” și să dea sancțiuni tuturor. În cazul meu s-a văzut însă că n-am încălcat cu nimic politicile Wikipedia. Mi-am pus și la enwiki pe pagina mea (nu la pagina de utilizator ci de discuție utilizator) o colecție de acțiuni incorecte ale unui utilizator cu care avusesem dispute, în disprețul îndrumării citate de Silenzio, dar nimeni nu a încercat să o șteargă.--MariusM (discuție) 30 august 2015 18:19 (EEST)
(conflict editare) În ceea ce privește articolul Alex Mihai Stoenescu, discuțiile legate de păreri diferite despre acel articol trebuie să aibă loc la pagina de discuții a acelui articol. În sumarul modificării am expus motivația modificării făcute de mine, domnul Silenzio dacă nu era de acord trebuia să discute pe pagina de discuții, nu să facă revert. Consider inutilă discutarea la pagina de reclamații a unui articol concret care nu s-a discutat deloc la pagina de discuții a articolului.--MariusM (discuție) 30 august 2015 18:19 (EEST)
Pagina pe care ați șters-o nu reprezenta un avizier al rușinii ci o colecție de acțiuni ale unor admini Wiki. Aceste acțiuni au fost perfect legitime, după cum au declarat AdiJapan și Gutza. Cred că aduceți prejudicii de imagine domnilor AdiJapan și Gutza cînd spuneți că pagina pe care ați șters-o reprezenta un „avizier al rușinii”. Lucrul e agravat de faptul că prin ștergere pagina a devenit invizibilă și cei care citesc discuția de aici își pot închipui că ați șters acțiuni rușinoase ale unor admini, cînd de fapt acolo erau doar acțiuni eroice ale unor admini de apărare a Wikipediei împotriva Forțelor Răului.
Așadar, nici vorbă că pagina ar fi atacat alți wikipediști, ci doar reprezenta cu acuratețe acțiuni benefice ale acestora. Dacă o veți restabili va putea vedea toată lumea asta. Totodată pagina cuprindea și caracterizări ale propriei mele persoane, ceea ce e și scopul unei pagini de utilizator la Wikipedia.
Repet părerea mea că prin ștergerea acelei pagini nu ați prevenit vreun conflict, ci din contră, ați creat artificial unul. Totuși, nu vă învinuiesc prea tare, căci scopul Wikipediei nu e evitarea conflictelor, ci oferirea către public de informații de calitate. Enwiki are cele mai multe conflicte, dar are calitatea cea mai bună.--MariusM (discuție) 1 septembrie 2015 17:15 (EEST)
Pagina de utilizator ștearsă nu are ce căuta la Wikipedia reprezentând o încălcare a modului civilizat. Afirmația: Totodată pagina cuprindea și caracterizări ale propriei mele persoane, ceea ce e și scopul unei pagini de utilizator la Wikipedia. este totalmente imprecisă și denotă interpretarea strâmbă a îndrumărilor de la WP:PU. Mi-am justificat acțiunea mai sus și îmi rezerv dreptul de a mă opri aici și de a nu intra în jocul interpretărilor dumneavoastră. Ceilalți administratori să ia notă de reclamația dumneavoastră și să judece prin prisma celor prezentate aici. Cele bune, --Silenzio (discuție) 5 septembrie 2015 07:50 (EEST)
În urma acestei intervenții, vă rog să închideți această reclamație, analizați și dați verdictul corespunzător, oricare ar fi acela. Sunt sătul să port discuții sterile cu MariusM. Cred că este cazul să închidem această discuție după aproape trei luni de zile. Mulțumesc, --Silenzio (discuție) 23 noiembrie 2015 06:50 (EET)
Eu aș fi închis-o demult, însă sunt unul dintre „greșiții” d-lui MariusM și n-am chef să mi se mai scornească încă un rând de „abuzuri”. --GutzaDD+23 noiembrie 2015 09:30 (EET)
Discuție încheiată: Atât procedural, cât și în esența ei, reclamația este neîntemeiată. Silenzio a oferit explicațiile necesare, chiar dacă MariusM nu este dispus să le accepte. Nu se impun măsuri administrative. --Pafsanias (discuție) 23 noiembrie 2015 12:10 (EET)
Protejare date personale
Solicit ascunderea modificării efectuate de anonimul 188.26.62.87 la Wikipedia:Oracol. Silenzio a șters datele personale, însă acest lucru nu este deloc suficient deoarece acestea se pot în continuare vizualiza ușor în istoricul paginii. Mulțumesc. --Wintereu25 august 2015 20:47 (EEST)
Era un număr de telefon, din ce am văzut eu. De ce nu ajungea simpla lui îndepărtare, cum a făcut Silenzio? E vorba de un om responsabil care a ales să publice acele informații. --Mihai (discuție) 25 august 2015 21:10 (EEST)
Politica relevantă: WP:OS. Era un număr de telefon și un email. Ambele pot fi colectate automat și folosite pentru spam. Doar pentru că cineva e major, nu înseamnă că înțelege neapărat tot ce se poate întâmpla cu datele personale, așa că, preventiv, încercăm să facem să dispară toate aceste date, pentru că oricum pe Wikipedia nu pot fi folosite.--Strainu (دسستي) 25 august 2015 21:32 (EEST)
Cred că alți administratori sunt de altă părere și că astfel de ștergeri nu s-au considerat necesare pe ro.wikipedia. --Mihai (discuție) 25 august 2015 21:47 (EEST)
Eu sunt de părere că e OK și chiar am solicitat într-un asemenea caz (acum vreun an sau doi) ștergerea datelor persoanei respective și ascunderea modificărilor, considerând că respectiva persoană nu este în cunoștință de cauză în ceea ce privește consecințele expunerii acestor date în mediul online.--Accipiter Q. Gentilis(D)25 august 2015 22:19 (EEST)
În ultimele 6 luni următorii administratori au făcut asemenea operațiuni: Giku, Pafsanias, Andrei Stroe, Silenzio, Victor Blacus - adică fix cei mai activi dintre ei. Cred că de data asta Silenzio a uitat pur și simplu să șteargă revizia.--Strainu (دسستي) 26 august 2015 00:05 (EEST)
Mda, revizia trebuia ștearsă. Întretimp am schimbat niște emailuri cu d-nul Olaru și i-am atras atenția să nu-și mai posteze datele personale în mediul online, iar reacția dumnealui a fost o mulțumire și dar stiti: la 80 de ani ....'ce mi se mai poate intampla' + PROMIT sa-mi 'revizuiesc' conduita :). Nu înțeleg care este reclamația? De ce această discuție are loc aici? Cine e reclamat, eu sau anonimul? :). Cele bune, --Silenzio (discuție) 26 august 2015 00:26 (EEST)
Este mai mult de atâta. Încearcă de ceva vreme să discrediteze literatura academică de specialitate pe tema evreilor din România (Raportul Wiesel ar fi o „fițuică”) și să promoveze un autor negaționist precum Alex Mihai Stoenescu. Este evident că nu are obiectivitatea necesară pentru a interveni în articolele din acest domeniu, ci că dorește să promoveze o agendă care contrazice WP:PDVN. --Mihai (discuție) 20 august 2015 00:21 (EEST)
Și R3R are mai multe formate de avertizare. Victor l-a folosit pe cel corect (pentru că SenatorulX nu a încălcat încă limita, e chiar la 3).--Strainu (دسستي) 20 august 2015 00:50 (EEST)
Regula e doar una și spune printre altele și „Această regulă nu implică faptul că revenirea de mai puțin de trei ori sau chiar trei ori este acceptată. În cazuri extreme, utilizatorii pot fi blocați pentru conflicte de modificare chiar dacă nu au revenit de mai mult de trei ori într-o zi.”--Mihai (discuție) 20 august 2015 00:58 (EEST)
Despre ce război de editare vorbiți? Este o dezbatere pe pagina de discuții a articolului. Acolo fiecare își spune părerea. Mă rog, eu am prezentat argumente, dar dintre cei care au dat revenire numai unu a făcut-o, Tgeorgescu, și numai la cererea mea expresă. Mihai dă reveniri fără argumente, Alex F. la fel. Deci, despre ce vorbim?
Chipurile, „încerc să discreditez literatura academică de specialitate pe tema evreilor din România (Raportul Wiesel ar fi o „fițuică”) și să promoveze un autor negaționist precum Alex Mihai Stoenescu”. Stimate coleg care eviți să răspunzi punctual întrebărilor punctuale pe care ți le-am pus în ultima perioadă, eu am citat un istoric, nu era opinia mea personală. Uite, citește cu atenție ce am scris aici. Dacă era opinia mea, atunci era cercetare originală. Dar nu este. Aștept scuzele.
De ieri și până azi a trecut o zi. Între timp, am prezentat argumente și, având în vedere că Tgeorgescu nu adusese argumente în sprijinul opiniei lui, am dat revenire. Deci, care-i greșeala? Am primit o avertizare asupra acestui aspect la ora 00.07 de la Victor Blacus. SenatorulX (discuție) 20 august 2015 00:53 (EEST)
Activitatea nefastă a D-lui SenatorulX va trebui limitată. D-sa vandalizează sistematic articole folosind un ton jignitor la adresa colegilor și-i total refractar la repetatele atenționări de pe pag. sa de disciții. Vedeți ce harcea-parcea a făcut din articolul Alex Mihai Stoenescu! Iată niscai mostre din intervențiile respectivului:
- „Shafir face acea caracterizare fără să dovedească nimic”
- „Jean Ancel, nu aduce absolut nicio dovadă în sprijinul afirmației făcute. Istoria nu se scrie corect doar cu simple afirmații”
- „ Nu numai Stoenescu, ci și Teșu Solomovici...” (pot fi considerați surse notabile ultimative, n.m.) Ultimul este mențiomat, nu pentru că ar avea tangențe cu istoria, că nu are, ci pentru că este evreu, ca o contrapondere la tezele lui Shafir, Jean Ancel și, mai ști?, comisia iudaizată care a redactat „Raportul Final”, citez: „Raportul Wiesel păcătuiește cu multe și am citat cândva opinia unui istoric (Stoenescu? Teșu Solomovici? n.m.) care spunea că acesta nu poate fi reținut pentru că, „în opinia unor istorici români specializați în domeniul celui de-al Doilea Război Mondial, (1) raportul reprezintă o operă de propagandă fără valoare științifică, (2) nu este recunoscut academic și profesional drept o operă cu caracter științific și (3) nu a fost supus evaluării și analizei de către Academia Română... mai urmăriți pe la TV documentarele pe acest subiect ca să vedeți cum stau lucrurile prin Germania, prin Polonia, și ce spun evreii raționali, echilibrați...” (față de evreii iraționali și dezechilibrați? n.m.) --Alex F. (discuție) 20 august 2015 02:14 (EEST)
Puțin off-topic: Alex Mihai Stoenescu numai un articol care respectă PDVN nu poate fi considerat... Exemplul este ales nefericit. Presupun că o reformulare a acestui articol pe un ton neutru ar fi oportună (evident, cu condiția de a nu încerca cosmetizarea acestuia prin omisiune ...)--Accipiter Q. Gentilis(D)20 august 2015 02:23 (EEST)
Mostră în discuția asta: „nu era opinia mea personală”. Dar parcă totuși face eforturi să o impună. Când te învârți de așa manieră în jurul cozii (wikiavocatură) nu trebuie să te miri că nici nu ți se mai răspunde (punctual, desigur), ci se dă direct revert. În ultimă instanță, nu este nimeni obligat să-i explice de două ori evidența. Vorba lui Tgeorgescu, „Pălărie-ntru-n picior, ghici ciuperca ce-i?”. Pe stilul ăsta poate să conteste în curând și că pământul e rotund și să argumenteze că e în centrul universului. Eu susțin un topic ban pentru subiecte evreiești (inclusiv autori care au scris despre asta șamd).
Una peste alta în articolele de care se leagă Senatorul X există date atacabile, pentru a căror confirmare este necesar un consens istoric ce încă nu există. Politica ar trebui să fie includerea mai multor puncte de vedere despre acele date, lăsând generației viitoare de istorici care deocamdată încă face pipi în scutece, să clarifice definitiv problemele în cauză. --Accipiter Q. Gentilis(D)20 august 2015 02:40 (EEST)
Ce înseamnă vandalizare, domnule Alex F.? Când faci o modificare unui articol aducând argumente sau atunci când dai revenire fără să argumentezi cu nimic? Avem exemple aici, aici. V-am invitat la o dezbatere pe pagina de discuții. De ce nu onorați invitația? Vi s-au terminat argumentele?
Da, am citat opinia unui istoric (Stoenescu). Altfel era cercetare originală.
Nu, față de evreii extremiști. Că sunt și din aceștia, cum sunt și printre români. Fiecare nație cu uscăturile ei. Sau evreii sunt niște sfinți, iar românii sunt niște demoni?
Articol harcea-parcea și citați din comentariile de la modificări. Frumos. Și vreți să fiți credibil. Vreți să prezint o colecție de exprimări „neutre” de-ale dvs? Provocați-mă și în 24 ore adun destule. SenatorulX (discuție) 20 august 2015 02:47 (EEST)
Mihai, îți recomand să elimini afirmațiile astea cu „parcă” atunci când faci referire la mine. N-am stat să contabilizez toate atitudinile tale față de mine din ultima perioadă, dar insistența cu care o faci, în special după episodul Wintereu, mă obligă să iau măsuri. Și o să arăt tuturor cât de „echilibrate” sunt atitudinile și aprecierile tale față de mine. Și va trebui să explici astea într-un fel sau altul.
Pe de-o parte sunt întrebat care este activitatea mea prioritară pe Wikipedia, iar atunci când vin cu niște intervenții în articole sunt puse tălpi la tot pasul și băgat în serie la Reclamații doar-doar s-o materializa una. Evident, când fac eu reclamații se lasă cu mângâieri pe creștet că, deh, persoane importante și nu dă bine.
La articolul în cauză este o pagină de dezbateri. Am adus argumente concrete. Am analizat punctual spețele în discuție. Dacă aveți alte puncte de vedere sunteți invitați să participați la dezbatere. Evident, cu argumente. Dacă vă limitați doar la dat reveniri ignorând cele dezbătute până atunci înseamnă că desconsiderați pe utilizatorii care au participat la dezbatere. Mihai și Alex F. sunteți cei doi care ați procedat în acest mod și nu este corect. Și nu este singurul caz în care procedați așa. Iar acum tocmai voi veniți cu propuneri de limitare a participării mele la acest proiect. În aceste condiții, voi doi aveți autoritatea de a face astfel de propunere? Ia analizați-vă un pic poziția. SenatorulX (discuție) 20 august 2015 03:13 (EEST)
Eu nu mă simt obligat să îți aduc argumente în acea discuție, din moment ce pseudo-argumentele tale falacioase au fost nimicite și ridiculizate deja de Tgeorgescu. Tu ești singura persoană din discuția aceea care consideră că ai dreptate. Faptul că nu ți se răspunde poate fi și un semn că nu are rost să ți se răspundă. --Mihai (discuție) 20 august 2015 04:07 (EEST)
Am citit articolul lui Stoenescu si textul nu zice nimic cum ca Stoenescu ar fi prestat activitati si ideologii antisemite. In final apare unul Shafir care declara ca inculpatul este antisemit notoriu. Culmea si lectura suplimentara este plina de scrierile lui Shafir dar textul nu comenteaza nimic de antisemitism. Este adevarat ca in istoric se probeaza diverse actiuni nationaliste, interpretate ca fiind antisemite ale inculptatului. Adevarul sta undeva la mijloc si este interpretabil ori intr-o directie ori in alta. Ceea ce-mi place este ca atunci cand un oponent in dezbatere nu mai are argumente o arde cu asa zisa sursa de incredere recunoscuta academic sau stiintific. Eu as pune o intrebare de bun simt: Cine de aici de pe wikipedia este o persoana credibila care sa spuna ca el stie care-i aia sursa de incredere in domeniul asta al antisemitismului? De fiecare data cei ce reclama un astfel de argument au avut intotdeauna castig de cauza in orice domeniu. Contribuitorii normali o lasa balta si pleaca. De aceea articolele sensibile cu iz de antisemitism sunt editate de catre aceeiasi oameni care fac legea aici pe wikipedia. Idem in religie de orice fel. Asybarisaport20 august 2015 10:15 (EEST)
Ideea e următoarea: unora li se pare că a inspira și motiva ucigași de copii este o faptă patriotică iar altora nu li se pare asta. Aceștia nu pot cădea de acord unii cu alții, nici în realitate și nici pe Wikipedia. Tgeorgescu (discuție) 20 august 2015 13:17 (EEST)
Așa și Hitler: nu le-a promis germanilor că-i omoară pe evrei, ci că-i suie pe vapor și-i trimite-n Palestina. Turcii i-au trimis și ei pe armeni unde-au vrut ei (adică turcii). Tgeorgescu (discuție) 20 august 2015 16:31 (EEST)
Dan Mihai Pitea, dacă nu poți sau nu vrei să discuți pe baza argumentelor atunci te invit să stai deoparte. De asemenea, te avertizez că ai făcut aprecieri nefondate. Deja acțiunile tale se încadrează clar la hărțuire.
Tgeorgescu, eu am citat un istoric. De câte ori să scriu asta?
Ambii păcătuiți grav pentru că vă dați cu părerea despre niște opinii de-ale lui pe care nu le-ați citit. Acuza aia a lui Tgeorgescu cu inspirarea și motivarea ucigașilor de copii e penibilă rău de tot. Nu mai vorbesc că nu e dovedită cu nimic. N-am înțeles, acuza asta este la adresa mea sau a lui Stoenescu?
Asybaris, despre „negaționismul” lui Stoenescu găsești detalii la p. 750-770 care include și răspunsul lui din TribunaText cursivla adresa lui Shafir.
Perioada respectivă a fost una nefastă și nu încerc să afirm că nu s-au făcut abuzuri atunci. Sunt destule dovezi clare și nu mă refer doar la cele găsite în cartea lui Stoenescu. În ultimii 5 ani am citit foarte multe cărți pe acest subiect și sunt convins că încă mai sunt lucruri de limpezit.
Din punctul meu de vedere, raportul este hei-rupist. Hai s-o luăm cronologic. Inițiatorii înființării comisiei (R. Ioanid și A. M. Stoenescu) i-au cerut lui I. Iliescu înființarea acestei comisii pe 17.04.2001 (p. 682 din Armata, ...). Scriptic, comisia a fost înființată prin HG nr. 672/05.05.2004 publicată în MO nr. 436/17.05.2004 (p. 4 din Raport...). În fapt, comisia a fost constituită pe 22.10.2003 (p. 7 Raport), iar bugetul comisiei a fost stabilit prin HG nr. 227/20.02.2004. Iar pe 11.11.2004 raportul era prezentat lui I. Iliescu. Mă face să zâmbesc faptul că această comisie a fost înființată pe 17.05.2004, iar în perioada 16-22.05.2004 comisia se întrunea pentru prima oară la... Washington!!! Adică, înainte de înființarea ei. Teoretic, acest raport a fost făcut în perioada 17.05-11.11.2004, deci în 6 luni!!! Ce să zic, sugestiv.
Tot ca o picanterie, comisia s-a mai întrunit la Ierusalim pe 6-9 septembrie 2004 și la București pe 8-13.11.2004. Iar pe 11.11.2004 îi prezentau raportul președintelui. Deci, comisia a mai lucrat încă două zile după redactarea Raportului final.
Lucrarea a apărut în 2004 (la Editura Polirom) cuprinzând (p. 17), printre altele, și declarația din 20.01.2005 a noului președinte. Evident, nimic nu este hilar, nu-i așa?
Luați cu titlu de opinie personală, e dezbatere.
Dar, hai să vedem ce păcate i se impută acestui raport?
1. Are un caracter subiectiv și unidirecțional, fără aplicarea criteriului obiectivității istorice.
2. Metoda de cercetare a fost selectivă, documentele și mărturiile au fost alese selectiv pentru a ilustra o teză dorită de la început.
3. Diferite afirmații, subcapitole și capitole sunt în contradicție unele cu altele.
4. Nu au fost supuse dezbaterii profesionale, cercetării bibliografice și criteriului amendamentelor acceptate.
5. O serie de afirmații ale unor persoane de alte specialități decât istoria au fost adoptate drept informație istorică, fără a se aplica metodologia profesională asupra lor.
6. Folosirea unor afirmații categorice și definitive aplicate unor situații a căror realitate este încă sub dubiul neclarităților, al condițiilor de controversă.
7. Difuzarea de informație falsă, dovedită de cercetarea profesională a altor istorici.
Cuvântul „final” din titlul raportului este contestat profesional, întrucât știința istorică nu acceptă caracterul definitiv al unui subiect istoric, acesta fiind în permanență supus cercetării, criticii și revizuirii istorice.(p. 687)
Astea nu mai sunt opiniile mele.
Revenind la istorici, să mai amintesc de celebrul apel al istoricilor francezi din 12 decembrie 2005 intitulat „Libertatea pentru istorie”. Mă rog, acolo erau alte motive de nemulțumire ale istoricilor, dar trebuie reținută esența.
„Istoricul nu acceptă dogme, nu respectă nici o interdicție, nu cunoaște tabuuri. El poate să fie incomod. Istoricul nu are rolul de a exalta spiritele sau de a condamna. Istoria nu este sclava actualității. Într-un stat liber, nici Parlamentul, nici autoritatea judiciară nu au dreptul să definească adevărul istoric. Politica statului, chiar animat de cele mai bune intenții, nu este politica istoriei.”
Nu am acuzat de omorât copii persoanele de față; bănuiesc că ele sunt mult prea tinere pentru a fi luat parte la aceste evenimente. Tgeorgescu (discuție) 20 august 2015 16:54 (EEST)
Nu, ați folosit expresia „a inspira și motiva ucigași de copii”. Încercați să fiți mai exact în exprimare și să n-o mai dați cotită. Eventual puteți folosi o expresie din categoria cuvintelor magice care se învață în primii 7 ani de viață. V-ar ajuta să ieșiți din zona aia penibilă în care ați intrat folosind expresia incriminată (și nu numai). SenatorulX (discuție) 20 august 2015 18:20 (EEST)
1. Mă bucur că măcar s-au dat cărțile de față. Deci deși clamează că nu este opinia sa, totuși la critica consensului academic și a raportului a ajuns (măcar dacă și-ar asuma ceea ce crede). Nimic din ce a spus în replica de mai sus nu minimalizează faptul că acel colectiv cuprinde autoritățile din domeniu și alți istorici care și l-au asumat (aveau și opțiunea să-și dea demisia oricând dacă nu erau de acord cu el).
2. Se leagă printre altele de faptul că raportul ar fi antedatat tipografic, însă aceasta este doar o eroare a versiunii online, în timp ce versiunea tipărită a Raportului citește anul 2005.
3. În ce privește invitațiile lui: „dacă nu poți sau nu vrei să discuți pe baza argumentelor” etc., ar face bine să nu mai dea nimănui comenzi imperative unde trebuie să răspundă, realmente intervențiile lui pe pagina de discuție a articolului Nichifor Crainic sunt demontate deja, deci nu e nevoie să răspundem la chestionarele lui tot mai întortocheate, din moment ce a pierdut acea dezbatere.
4. Întreaga discuție de la Nichifor Crainic, mai vechea ieșire de la Cafenea că articolul Jean Ancel trebuie șters, criticile acestea ale literaturii de încredere și promovarea negaționiștilor m-au convins că nu poate aduce contribuții pozitive la articolele care au legătură cu evreii și istoria acestora în România. S-ar putea să nu se găsească mereu cineva cu timp să-l contrazică. Eu mă pronunț pentru un topic ban de 6 luni. --Mihai (discuție) 20 august 2015 23:16 (EEST)
1. Am făcut distincție clară între opinia mea și critica istoricului. Dacă am spus opinia mea și cineva încă mai așteaptă să confirm că mi-o asum înseamnă că habar nu are de înțelesul termenilor. Dar nu mă mai miră. Ba, mai mult, la opinia istoricului am pus și pagina, am scris și cu aldine. Evident că opinia istoricului are prioritate. Autorități în domeniu? Ce glumă... Dar dacă nu citești cartea sau măcar acele pagini pe care le-am recomandat e normal să gândești așa. Dar normal ar fi fost să te rezumi doar la atât, nu să faci astfel de aprecieri. Istorici care și l-au asumat? Care sunt aceia?
Aceasta (comisia) era formată din cercetători evrei, dar și români, între care prof. dr. Ioan Scurtu, Mihail E. Ionescu, Viorel Achim, Adrian Cioflâncă, Ioan Ciupercă, Corneliu Mihai Lungu, persoane care însă nu recunosc vreo contribuție la Raport (p. 685). Deci, cine a scris acest raport? Despre ce vorbim? Citatul acela aparține istoricului, nu este opinia mea (acum se vede mai bine?).
2. Nu este o singură eroare, sunt mai multe. Și sunt foarte sugestive. În plus, o critică pe care o ignori este faptul că un document de o asemenea importanță nu numai că nu a fost supus unei dezbateri academice, dar nici măcar uneia profesionale. Iar asta este o lacună gravă. Nu mai zic de celelalte critici ale istoricului. Ah, deranjează adevărul.
3. Te-am invitat la dezbatere să discutăm pe argumente și ai refuzat ascunzându-te în spatele unor justificări mincinoase. Ți-ai făcut obiceiul de a da revenire la forma anterioară a articolului fără a justifica această măsură în condițiile în care (1) modificarea fusese argumentată atunci când a fost făcută și (2) existau dezbateri pe pagina de discuții pe care pur și simplu tu le-ai ignorat. Nu stăpânești domeniul, refuzi să te documentezi, refuzi dezbaterea, refuzi să citești ca să te convingi de cele afirmate și adopți poziție de Gică contra numai de plăcerea de a-mi fi împotrivă. Iar acum, în loc să-ți asumi această încălcare a unor reguli de bun simț, vii cu gura mare să ceri blocarea mea pe 6 luni. Am pierdut dezbaterea? Ha, ha, ha! Tu n-ai observat că omul vorbea pe lângă subiect? Plus că habar nu are să definească sau să înțeleagă niște termeni pe care i-a folosit.
4. Cine promovează negaționismul? Iar faci afirmații fără acoperire. Când am intervenit într-un articol sau altul m-am folosit de surse. În cazul de față, am citat un istoric. Deci, care-i problema? Aaa, că un alt utilizator care nu stăpânește domeniu consideră că acest istoric nu este relevant (printre altele) pentru că nu este profesor? Păi, ăsta este un argument de bun simț?
Alex F., ai curajul să vorbești? Ai umplut articole cu aprecieri care numai neutre nu sunt. Și tu, ca și cel de mai sus, ți-ai făcut obiceiul de a da revenire la forma anterioară a articolului fără a justifica această măsură în condițiile în care (1) modificarea fusese argumentată atunci când a fost făcută și (2) existau dezbateri pe pagina de discuții pe care pur și simplu tu le-ai ignorat.
Câtă „neutralitate” respiră din contribuțiile tale? Vedem și aici (ce mult „îmi plac” sursele alea de la Opinii istorice. Ce mult apreciez „obiectivitatea” din nota pe care a atașat-o), și aici (Minciună subtilă, omul nostru făcând confuzie voită sau nu între degradarea civică și degradarea militară. Nu mai zic că paginile citate se referă la cu totul altceva.).
Atuul meu este că de ani buni eu am citit ce scrie și o parte și alta. Voi dați impresia că în cel mai bun caz ați citit doar ce scrie o parte. Și asta se observă de la o poștă atât în contribuții, cât și în comentarii. Iar critica voastră este viciată de acest context. Unii nici măcar acum nu fac un minim efort de a corecta această situație înainte de a judeca situația. Sau măcar să adopte poziția unor alți colegi care au fost rezonabili și au spus sinceri că nu se bagă într-un domeniu pe care nu-l stăpânesc prea bine.
Afirmațiile de genul „a inspira și motiva ucigași de copii” sunt grave. Este o circumstanță agravantă cu atât mai mult cu cât (1) autorului i s-a atras atenția și (2) nici măcar acum n-a retractat și nu și-a cerut scuze. Dar judecătorii de ocazie nu văd asta și tolerează genul acesta de poziții devenind indirect complicii acestuia.
„Drumul pe care i-a îndrumat Crainic duce și către omorât copii.” O altă afirmație nevinovată, nu-i așa? Conform aceleiași logici, autorul acestei afirmații poate fi categorisit ca un susținător al Securității, că doar cel care l-a caracterizat a colaborat cu Securitatea. Noroc că nu toată lumea urmează logica lui.
Cranic pleda pentru statul etnocratic, obținut prin purificare etnică. Asta presupunea eliminarea evreilor, adulți sau copii. Ideea că ar trebui să-mi cer scuze că l-am calificat pe Crainic în acest mod este trolling. Tgeorgescu (discuție) 21 august 2015 20:15 (EEST)
Iar tu insinuezi că eliminarea aia se făcea prin „omorârea evreilor, adulți sau copii” (deci, au apărut și adulții în concepția ta). Habar nu ai de contextul în care scria Crainic, habar nu ai ce a scrie el concret despre acest subiect, dar vii cu perle din astea pe care nu te obosești să le susții cu citate concrete pentru că nu respectivul nu a făcut genul ăsta de afirmații. Vreau și eu să văd un citat de-al lui Crainic în care face referire concretă la purificarea etnică prin omorârea evreilor, adulți sau copii.
În plus, vreau să văd în baza cărei surse l-ai trecut pe Crainic de la statutul de ideolog antisemit, la statutul de important ideolog rasist? Că nu te-ai obosit să o faci la acel moment. SenatorulX (discuție) 21 august 2015 21:38 (EEST)
A argumenta că antisemitismul nu e rasism e din nou trolling. Conform prof. dr. A.C.L. Zwaan, genocidul nu presupune a avea de la bun început intenția de a omorî membrii unui grup etnic sau religios, ci pornește de la ideea că ei trebuie alungați din sânul națiunii și abia ulterior este luată decizia de a-i extermina fizic. Cuvântul "eliminare" înseamnă inițial "alungare" și abia ulterior "exterminare". Tgeorgescu (discuție) 21 august 2015 23:55 (EEST)
Nu, tinere, în cazul lui se folosește termenul „antisemitism” (și este un adevăr) pentru că referirile lui au fost doar la evrei. Tu vrei să extinzi înțelesul în acest caz și la alții, ceea ce este o minciună. Iar ce arăt eu nu este trolling, ci devoalarea adevăratelor tale intenții pe acest subiect. În plus, în articol nici atunci și nici măcar acum nu ai prezentat sursa cu care să-ți susții această afirmație. Pentru că cel care citește articolul nu intră la Reclamații ca să vadă sursa (vorba vine, e prezentat doar un autor care nu face referire la Nichifor Crainic), ci se duce la nota de subsol (dacă există). Iar ai picat în defect și iar îți aduc aminte de cuvintele alea magice pe care ar fi trebuit să le folosești. Dar, nu este timpul trecut.
Ia o pauză că îmi servești mingea la fileu. Înțeleg că locuiești la Amsterdam. Sursele online nu sunt suficiente ca să-ți faci o părere cât de cât corectă despre acest subiect. Nici cei din țară nu au ajuns la un numitor comun în acest domeniu sensibil, dar măcar au la dispoziție mult mai multe surse la îndemână decât ai tu acolo. Chiar și așa, puțini au răbdarea de a lua la puricat arhive, presa de atunci, documente pe care să le pună cap la cap. Ori te documentezi temeinic pe acest subiect (extrem de dificil pentru tine în condițiile date), ori te dai deoparte și te rezumi la ceea ce știi cu adevărat. Păcat că a murit D. A. Lăzărescu, cel care ți-a făcut prezentarea, că te putea ajuta cât de cât să te inițiezi dacă aveai inspirația să-l stimulezi la o discuție pe acest subiect. În plus, poate-ți explica în calitate de jurist, cum se traduce în fapt expresia aia audiatur et altera pars. SenatorulX (discuție) 22 august 2015 00:56 (EEST)
Referitor la minge pasată: am consultat surse online ca JSTOR și EBSCO și am adăugat o sumedenie de surse de încredere în articol. Acum e clar consensul a ceea ce se publică despre Crainic cu peer-review în reviste științifice importante. Am găsit o singură sursă (din 1991) care afirmă despre el că, în calitate de legionar, ar fi respins rasismul pentru că l-ar fi socotit o amenințare (în calitate de religie seculară) la adresa ortodoxiei. Restul surselor îl descriu ca pro-nazist, fascist și antisemit (deci rasist, pentru că antisemitismul e rasism), iar unele îl descriu în mod clar și direct drept propagator al rasismului. Deci acum e clar pentru toată lumea care e opinia majoritară. Tgeorgescu (discuție) 22 august 2015 04:00 (EEST)
Am văzut. „Somnul rațiunii naște monștri.” Așa se întâmplă când cineva reacționează emoțional și nu rațional. Termenii echilibru, neutralitate sunt goi de înțeles pentru tine. În plus, expresia aia audiatur et altera pars îți este cu totul și cu totul străină. În practica istorică, dacă cineva s-a limitat doar la declarații/acțiuni împotriva evreilor acela este denumit antisemit, nu rasist. Și nu am negat niciodată că a fost antisemit. Dar dacă ți s-a pus pata și ți-a intrat o idee în cap ai fixat-o bine de tot reacționând de maniera asta. Nu ești deloc convingător.
Ideea pe care ar trebui s-o reții tu și cei care-ți susțin concepțiile este nota de neutralitate care ar trebui să răzbată din articol. Acest concept îți este cu totul și cu totul străin atât în gând, cât și în faptă. Nichifor Crainic nu a fost un sfânt și nu încerc să îl fac sfânt. A avut calități și defecte. A trăit într-o perioadă de mari frământări. Chiar el a avut o perioadă de căutări ideologice. Când a simțit că nu și-a găsit locul a plecat. În alte situații, pur și simplu a fost eliminat din schemă.
Nu mă grăbesc să pun acum surse cu care să susțin cele de mai sus pentru că trebuie acționat rațional. Trebuie analizate mai multe surse înainte de a pune o frază în articol. Cel puțin așa gândesc eu că ar fi normal. SenatorulX (discuție) 22 august 2015 10:35 (EEST)
Din nou trolling, a cita șapte surse de încredere care se coroborează nu mai e rațional, a devenit emoțional (ca și cum ar fi o contradicție între a avea rațiune și a avea emoții). Plus că Wikipedia nu face cercetare istorică, ci doar citează pe cei care fac cercetare istorică (și anume opinia majoritară și nu pe cele marginale). Punctul de vedere neutru al Wikipediei este redat de opinia majoritară din sursele de încredere, nu de a da echivalență opiniilor marginale cu opinia majoritară (numit echilibru fals). Contradicția de a fi și pentru și contra rasismului poate fi a operei lui Crainic și nu neapărat o contradicție între istorici. El a lansat explicația "fascism=bun, nazism=rău", pare-se pentru a-și justifica excesele. Tgeorgescu (discuție) 22 august 2015 15:56 (EEST)
Utilizatorul 79.117.221.171 șterge în serie conținutul a numeroase articole. A fost avertizat pe pagina sa de discuții, dar șterge în mod repetat și conținutul acesteia. A mai fost blocat, dar a revenit. --Bătrânul (discuție) 11 august 2015 17:30 (EEST)
După ce a votat deja împotriva candidaturii lui Wintereu, îl hărțuiește cu întrebări care nu mai au de-a face propriu-zis cu candidatura, ci cu conflictele lui mai vechi cu comunitatea. Asta intră în contradicție cu politica despre Wikipedia:Hărțuire și cu WP:NOT (câmp de luptă). Consider că genul acesta de comportament extrem de agresiv a fost tolerat destul. A se vedea ultima intervenție a mea de pe pagina sa de discuții .--Mihai (discuție) 6 august 2015 20:49 (EEST)
Este aberant să mi se ia dreptul de a-i cere candidatului să dea răspunsuri clare. Nu sunt singurul care a pus întrebări suplimentare. Rostul lor este ca și eu, dar și ceilalți utilizatori care analizează situația candidatului să cunoască comportamentul acestuia și în situații despre care aceștia nu știu. Mihai greșește grav permițându-și să mă cenzureze absolut nejustificat. În plus, el mă hărțuiește cu genul acesta de intervenții și tot el mă învinovățește de hărțuire. Frumos, ce să spun.
Pagina aceea este despre o candidatură. Întrebările tale (DUPĂ VOTUL NEGATIV) nu mai au de-a face cu Wintereu, ci cu fixația ta că ești discriminat, că trebuie să recunoască toți ce nedreptăți ți s-au făcut șamd. La en.wikipedia ai fi fost blocat de mult timp, pe baza en:WP:NOTHERE. În ultimul timp majoritatea contribuțiilor tale sunt doar scandaluri, atacuri șamd. La ultimele intervenții politicoase ale mele pe pagina ta de discuții am primit numai răspunsuri violente. Aici suntem ca să scriem o enciclopedie, nu ca să îți descarci ura asupra noastră. --Mihai (discuție) 6 august 2015 22:07 (EEST)
Nu vad prea multe contributii de continut din istoricul contributiilor ut Dan Mihai Pitea, doar modificări minore. Este halucinant raspunsul tupeist al acestui editor care pretinde ca a avut interventii politicoase care sunt in fond extrem de agresive pe pagina lui SenatorulX.--5.15.53.107 (discuție) 6 august 2015 22:17 (EEST)
@Mihai Foarte sugestive răspunsurile tale „punctuale”. În plus, generezi situații conflictuale din afirmațiile calomnioase pe care le faci. Ghinionul tău este că ți-ai găsit omul care își face timp să-ți răspundă. Șansa ta este că ai colegi care-ți tolerează prin tăcere gesturile și afirmațiile pe care le faci. „Intervenții politicoase”„”? Le-am simțit: d-alea printre dinți. Ce glumă bună... Da, și eu scriu, dar în cazul de față era vorba de o candidatură.
PS: Mesajul standard a fost trimis de cineva. Răspunsul era pentru expeditor, nu pentru conținutul mesajului standard. Pfuai, am trăit s-o citesc și p-asta. SenatorulX (discuție) 6 august 2015 22:33 (EEST)
@Mihai: Acolo este vorba despre candidatura lui Wintereu. Senator îi pune intrebari vis a vis de actiuni de asa zisa mediere la alte discutii unde cei doi au fost implicati, de unde se poate vedea modul cum Wintereu a actionat. Despre asta este vorba la o candidatura la functia de admin, chiar daca si-a exprimat votul negativ. Nu a injurat pe nimeni si DA trebuie hartuit pe acea pagina cu intrebari, ca doar si-a dat acceptul ca doreste a fi admin. Nu dorea asta, nu se intampla asa ceva. Ce test mai bun pentru un admin mai vreti? Asybarisaport7 august 2015 09:21 (EEST)
@Asybaris01:NU trebuie hărțuit. Știu că părerea dumneavoastră este că administratorii trebuie „testați” prin hărțuire, ceea adesea și faceți, dar e o idee nocivă – nu numai pentru individul respectiv, ci mai ales pentru comunitate. -- Victor Blacus (discuție) 7 august 2015 10:12 (EEST)
Nu e doar nocivă, dar este și absurdă – Asybaris hărțuiește administratorii și redactorii pe care îi blamează pentru avertismentele și blocările lui repetate, chipurile ca să-i testeze. Mie mi se pare că este exact răzbunare, nici vorbă de vreun „test”. Eu am încetat demult să mai interacționez cu el, dar asta nu-l împiedică să mă ia în balon de fiecare dată când îi cășunează (vezi și inevitabila replică de dedesubt). --GutzaDD+7 august 2015 11:28 (EEST)
Interesanta abordarea si scoaterea de vorbe din gura mea fara ca sa le fi rostit vreodata. Sunteti neobositi in a face asa ceva. Ce blocari repetate? Ce hartuiri? Ce nocivitate? Ce blamari? Ce razbunari? Ce baloane? Eu am spus mai sus ca daca cineva candideaza ptr admin sau pentru presedentia statului, ca sa fie pe intelesul tuturor, exista o campanie electorala ORGANIZATA, in cazul nostru pagina aia de discutii, in care se dezbate pe perioada campaniei vrute si nevrute. Nu este nimeni acuzat de hartuire in campanie electorala pentru presedentie. Sa fie clar!!! Voi faceti reclamatii ca Senator pune prea multe intrebari prea punctuale si ca repeta ce s-a mai discutat o data IN CAMPANIE DE ALEGERE. Nu ii tin eu partea lui Senator, dar nici sa-l incriminezi ca pune intrebari fara sa injure pe nimeni si fara sa atace la persoana pe cineva. Consider ca Gutza m-a atacat la persoana prin afirmatia Asybaris hărțuiește administratorii și redactorii pe care îi blamează pentru avertismentele și blocările lui repetate, chipurile ca să-i testeze. Cum d-ul Gutza este cel ales sa rezolve hartuirile si atacurile la persoana, astept sa se autoblocheze. Bineinteles ca nu se va intampla asa ceva. Asybarisaport7 august 2015 13:13 (EEST)
Greșiți. Candidaturile pentru permisiuni de sysop nu sunt o campanie electorală și nu sunt un loc în care să ne purtăm ca niște politicieni în campanie. —Andreidiscuţie7 august 2015 13:20 (EEST)
Am facut o comparatie simpla, bineinteles ca nu este campanie electorala. Aici se pun intrebari legate de wikipedia si abilitatile candidatului. Senator nu l-a intrebat pe d-ul Wintereu despre ce face dansul acasa sau despre eventualele vicii ale sale. Vedeti discutia si nu veti gasi nimic deviant. Desigur ca a mai fost o discutie precedenta care se leaga de capacitatea de decizie in anumite cazuri la care un admin trebuie sa faca fata. Cam atat, eu am expus o opinie la candidatura si una aici la reclamatii care vad ca se inflameaza. Astept ca ... macar... legat de politicile wikipedia, un admin sa-l avertizeze pe d-ul Gutza pentru atacul la persoana pe care l-am semnalat mai sus. Asybarisaport7 august 2015 13:32 (EEST)
Asybaris, sa-i spui unui bădăran ca este bădăran nu este atac la persoana, ci pur si simplu purul adevăr. Ar trebui sa va dați jos masca asta de personaj de-al lui Cervantes, deoarece ați devenit plictisitor. Sper ca nu doriți linkuri către toate afirmațiile improprii pe care le faceți la adresa administratorilor si a altor membrii experimentați ai acestei comunități. Gutza nu a făcut niciun atac la persoana.Silenzio (discuție) 7 august 2015 14:56 (EEST)
Aha, inteleg ca eu sunt de vina pentru discutia de la candidati de sysop. Stiu ca sunt plictisitor si imi cer scuze. Asybarisaport7 august 2015 17:38 (EEST)
Acum întreb și eu precum cetățeanul turmentat, care e de fapt subiectul discuției ? Senzația mea este că ar trebui să fie evitarea înlocuirii subiectului Ark 25 cu un nou subiect care să fie discutat în contradictoriu câteva luni la rând. Nu de alta, dar asta ar sugera lipsa eficienței în rezolvarea unor probleme concrete – în general destul de simple. --Accipiter Q. Gentilis(D)7 august 2015 17:49 (EEST)
Observ că s-a pierdut în trafic scopul discuției, astfel că reformulez printr-o întrebare: @SenatorulX:, puteți să faceți efortul de a acorda cât mai mult timp editării Enciclopediei și cât mai puțin timp unor discuții asociate unor eventuale scandaluri, atacuri, hărțuieli de orice fel ? Personal nu agreez genul dv. de comportament în unele tipuri de situații și, vă recomand să vi-l schimbați pe cât posibil – în interesul inserării în textele Encicolpediei a unor contribuții ale dv., care pot fi valoroase. Mi-ați demonstrat că puteți fi un interlocutor valabil, astfel că mă aștept de la dv. să vreți să demonstrați și altora acest lucru. Ca rugăminte personală, vă rog să înțelegeți faptul că discuțiile despre subiecte controversate ale trecutului României trebuiesc purtate lucid și nu pasional, spre beneficiul nostru, al tuturor.--Accipiter Q. Gentilis(D)9 august 2015 16:43 (EEST)
Observ că participanții la această discuție au consumat ceva energie în perioada cât timp am fost plecat și tot nu au ajuns la o concluzie clară. Nici măcar pentru ei.
La acea întrebare răspunsul este acesta. Pe Wikipedia activitatea principală este sau ar trebui să fie editarea. Eu, personal, cu asta mă ocup. În același timp, în anumite situații, avem dreptul (eu zic și obligația, cel puțin morală) de a participa la dezbaterea privind candidatura cuiva la funcția de administrator (în cazul de față). Mi-am permis să particip și la această activitate. Nu aveam voie?
Observ, de asemenea, că dacă am pus niște întrebări suplimentare (cum, de altfel, au pus și alții) pentru clarificarea situației de către candidat, în cazul meu s-a considerat că este „hărțuire”. Am rămas siderat. Consider în continuare că (1) întrebările sunt absolut justificate, (2) că acuza de „hărțuire” este absolut nejustificată și (3) că acțiunea asta este nejustificată fiind mijloc de presiune asupra mea. De asemenea, consider că ștergerea intervenției mele este nejustificată și că ea nu este acoperită absolut deloc de vreo politică Wikipedia (aspect care a rămas în aer și a fost trecut pe linie moartă de parcă acest aspect nu a fost o încălcare a politicii Wikipedia).
Expresia asta „discuții asociate unor eventuale scandaluri, atacuri, hărțuieli de orice fel” este alunecoasă și cred că iese din cadrul real. Pentru a evita acuzele gratuite revin la sfatul pe care l-am mai dat odată. Încercați să reformulați politicile de așa manieră încât să nu mai existe echivocul. Dacă regulile sunt clare nu vor mai apărea atâtea și atâtea discuții. În domeniile în care am lucrat sau lucrez eu regulile au fost și sunt destul de clare și rar se întâmplă să fie discuții așa de aprinse ca pe aici. Vorbim atât de domeniul public, cât și de cel privat.
Da, când partenerul de discuție este unul civilizat care adoptă un stil civilizat am răspuns civilizat. În același timp, poate pentru că lucrez cu oameni din toate categoriile sociale (de la țăran la ministru) am capacitatea de a mă adapta pentru fiecare fel de a fi sau de a comunica. Iar când sunt tratat de sus sau cu obrăznicie nu prea rămân dator. În plus, țin la distanță mincinoșii, duplicitarii și fățarnicii.
Avertizat. Nu era nevoie de intervenția unui administrator în acest moment, deoarece pare a fi vorba de un utilizator nou; în loc să-l avertizați că l-ați reclamat, puteați să-l avertizați pentru ce a făcut.--Strainu (دسستي) 4 august 2015 02:06 (EEST)
De la sublim la ridicol nu e decât un pas: Fundația Wikimedia este persoană juridică de drept american, deci nu poate fi desființată de un tribunal român, iar Diviziunea de Luptă Antifraudă nu există (pe Google). Tgeorgescu (discuție) 4 august 2015 02:08 (EEST)
Am descoperit abia acum că pe data de 6 decembrie 2005, utilizatorul anonim cu IP 81.180.68.7 a vandalizat articolul Georg Wilhelm Friedrich Hegel, înlăturând secțiuni întregi privind conținutul filozofiei hegeliene. Aceasta acțiune incalificabilă nu a fost corectată până acum. MobyDick (discuție) 29 iulie 2015 17:12 (EEST)
Cred că după 8 ani și ceva chiar și vandalismele pe internet se prescriu. Nu știu dacă se mai poate face ceva în această privință.
Oricine poate reintroduce informația respectivă, nu este o problemă care să necesite intervenția administratorilor. Vizualizați diferența, copiați textul șters și reintroduceți-l--Strainu (دسستي) 29 iulie 2015 17:41 (EEST)
În opinia mea, sesizări ca aceea a lui Moby Dick nu-și au locul nicăieri pe Wikipedia. Acolo nu s-a încălcat nicio politică (a fost șters un text nereferențiat). Chestiunile editoriale se rezolvă acolo, pe loc, fără sesizări. --Turbojet29 iulie 2015 18:14 (EEST)
Solicit blocarea acestui utilizator, care a continuat să editeze, deși a fost avertizat în privința conturilor publice. --Wintereu28 iulie 2015 16:23 (EEST)
Solicit mascarea modificărilor făcute de această utilizatoare la articolul Ziua Recunoștinței, întrucât este vorba despre defăimarea unei persoane reale, care activează sau a activat în instituțiile menționate (vezi aici și aici). Mulțumesc. --Wintereu28 iulie 2015 00:43 (EEST)
Solicit blocarea acestor utilizatori. Numele lor este inacceptabil. A se vedea și descrierile de la paginile lor de utilizatori. Bănuiesc că în spatele lor se află Utilizator:User78. --Wintereu13 iulie 2015 02:05 (EEST)
Ce poate fi inacceptabil în a asigura paza Wikipediei și a Internetului împotriva vandalilor și a altor probleme, respectiv a curăța Wikipedia de redirectări invalide și altele cu mopul? Serviciul de Wikipază (discuție) 13 iulie 2015 02:13 (EEST)
Dacă cineva nu are simțul umorului și nu apreciază glumele, nu înseamnă că Serviciul de Glume trebuie blocat! Nici prea serioși nu este bine să fim! Fondul Universal de Glume Internautice asigură distracția wikipediștilor pentru un randament mai bun la scrierea de articole! Serviciul de Glume (discuție) 13 iulie 2015 02:32 (EEST)
Rezolvat: Conturile din această nouă serie de clone au fost blocate pe termen nelimitat, fiind compromise prin divulgarea parolei. --Pafsanias (discuție) 13 iulie 2015 03:08 (EEST)
Solicit blocarea de urgență a acestor doi războinici pe o perioadă de cel puțin 100 de ani pentru a preveni asediul Wikipediei. User78 (discuție) 11 iulie 2015 03:55 (EEST)
Credeam că „Singurul avertisment” și „Avertismentul final” sunt marfă deficitată, care se eliberează în cazuri extraordinare și nu mai mult de una pe cap de utilizator. Însă acest utilizator, conform paginii sale de discuție, a adunat o avere de 5 unități de „Singurul avertisment” (la rând!) și 3 unități de „Avertisment final”. Dacă el continuă tot așa, vom râmăne fără etichete de avertizare. --Vitalie Ciubotaru (discuție) 10 iulie 2015 17:46 (EEST)
Acumularea de ultime sau singure avertismente este metoda greșită prin care se temporizează rezolvarea acestor cazuri. Procedura normală este avertizarea cu {{test5}} și raportarea cazului la reclamații. În cazul semnalat aici această procedură nu a avut loc. -- Victor Blacus (discuție) 10 iulie 2015 18:22 (EEST)
<Acumularea de ultime sau singure avertismente este metoda greșită ...> Bănuiam și eu că ceva e greșit, dacă ultimul avertisment nu e ultimul și singurul avertisment nu e singur.
<În cazul semnalat aici această procedură nu a avut loc.> Așa este. Pentru că {{test5}} vorbește despre blocarea propusă, iar eu nu propun blocarea. Eu aduc la cunoștința administratorilor (în caz dacă ei nu știu) că un utilizator oarecare a efectuat un număr mare de modificări destructive și a acumulat un număr mare de avertismente. --Vitalie Ciubotaru (discuție) 12 iulie 2015 16:47 (EEST)
Utilizator NACIAB XXX
Solicit blocarea acestui utilizator. Citit invers este BAICAN XXX. Nu știu dacă este chiar el, dar numele de utilizator este inacceptabil. --Wintereu10 iulie 2015 01:10 (EEST)
În urma intervenției lui Gutza de pe pagina mea de discuție, zic să trec peste faptele celor doi (Silenzio67 și Pafsanias) și să închid subiectul. În această situație, ce mai caută ultimul în discuția mea cu Gutza? Nu m-am exprimat destul de clar aici? Tot el atacă persoana și tot el se dă lovit? Ce tot zgândărește cu comentariile lui? N-are ceva mai bun să facă? Ia ziceți, tot eu sunt de vină, nu-i așa? Chiar nu poate sta în banca lui acest personaj? Accipiter, Asybaris, Wintereu, 78.97.99.13, ia vedeți voi, cine o caută cu lumânarea? Nu credeți că răbdarea mea are o limită? SenatorulX (discuție) 6 iulie 2015 17:22 (EEST)
Exprimarea opiniei unui utilizator, în limitele politicilor și îndrumărilor Wikipedia, nu este un motiv valid de reclamație. --Wintereu6 iulie 2015 18:23 (EEST)
Daaaa, șicanările și atacurile la persoană sunt în limitele politicilor și îndrumărilor Wikipedia. Gata, ai tras linie, de parcă opinia ta exclude existența altor opinii. Pentru ce motiv interzici și alte opinii? SenatorulX (discuție) 6 iulie 2015 18:29 (EEST)
Discuție încheiată. Orice replică în momentul de față ar duce la escaladarea conflictului. Ambii utilizatori sunt rugați să evite pe cât posibil interacțiunea (inclusiv în pagina de reclamații)--Strainu (دسستي) 7 iulie 2015 23:33 (EEST)
A revenit după ultima blocare (de 3 luni), continuându-și activitatea neconstructivă care a dus la blocările anterioare (vezi aici). A fost avertizat deja de 2 ori de când a revenit. Solicit blocarea acestui utilizator. --Wintereu6 iulie 2015 03:49 (EEST)
Continuă să șteargă în mod repetat conținutul paginilor, în pofida avertizărilor primite. Solicit blocarea acestui utilizator. --Wintereu4 iulie 2015 19:23 (EEST)
Consider că poziția celor doi administratori este incorectă și sunt vicii de procedură în judecarea lui Ark25. Nu-l apăr pe Ark25, ci modul cum cei doi administratori au procedat în judecarea acestui caz. Și mă refer la următoarele aspecte:
2. Concluzia propriu-zisă în acest caz a fost cea menționată de Silenzio76 și a fost prezentată aproape 7 ore mai târziu. Și este total diferită de opinia lui Strainu.
3. Mi-am prezentat opinia față de acest caz, și am atras atenția în legătură cu antepronunțarea, dar Silenzio76mi-a șters pur și simplu comentariul. Am dat revenire cerându-i acestuia să nu mă mai cenzureze, dar a șters din nou comentariul eschivându-se în acest fel de a răspunde observațiilor pe care le-am făcut. Același lucru l-am făcut și pe pagina lui de discuții, dar degeaba. Omul refuză pur și simplu să discute pe argumente.
După cum se poate observa este vorba de o inconsecvență din partea lui Silenzio76. Pe de-o parte, consideră că a fost trasă o concluzie de către Strainu, dar dacă am lua de bun ce susține, nu se mai justifică concluzia și măsura luată de el. Mai mult, dacă am considera că opinia lui Strainu trebuie înțeleasă ca fiind o concluzie, el vorbește de un avertisment, iar Silenzio76 de blocare. În caz de recidivă a utilizatorului, Strainupropune o blocare pentru două săptămâni, iar Silenzio76a impus o blocare pe 3 luni.
Repet, nu discut vinovăția lui Ark25 (poate că merită blocat și 3 ani), vorbim de un comportament incorect din partea a doi administratori, în special a lui Silenzio76 atât în judecarea cazului, cât și în poziția față de mine.
Aștept din partea celorlalți administratori luarea măsurilor corespunzătoare funcție de gravitatea faptelor celor doi sus-menționați. SenatorulX (discuție) 2 iulie 2015 11:47 (EEST)
Senator: aici nu suntem in parlament, in vreuna din camere. Wikipedia nu e o democratie. Din cate am vazut domniei voastre va place sa bateti apa in piua cu categoriile alea cu actori de voce romani sau actori romani de voce. Sa stiti ca aplombul dv demonstrat in acea discutie nu difera prea mult de cel practicat de Ark25. Piua este aceeasi!!! Parol. A facut f bine Silenzio ca l-a blocat pe linkist pe 3 luni. Altfel umplea proiectul cu balast de presa si disctutii nesfarsite despre nimic. Asybarisaport2 iulie 2015 22:31 (EEST)
Aferim ! --Accipiter Q. Gentilis(D)2 iulie 2015 22:45 (EEST) P.S. Senator, dv. nu ați avut petrecut suficient timp cu durerile de cap (măsele, ceafă, lombe, junghiuri...etc.) date de linkurile lui Ark. Mulți de pe-aici aproape s-au intoxicat încercând să-și trateze acest gen de dureri, motiv pentru care o variantă de rezolvare chirurgicală devenise o necesitate. Mai discutăm după convalescența cu durată de 3 luni anunțată de Dr. Silenzio, atunci când vom vedea dacă întradevăr procesul tumoral care începuse să se dezvolte exponențial, a fost cu adevărat stopat sau nu. Reclamația dv. nu se justifică, iar necunoașterea problemei în ansamblul ei nu este un argument valid.
Cred că ați ratat semnificația implicită a traducerii lui "don't feed the troll". Dați-mi voie să reformulez primul paragraf al intervenției mele de ieri: "Către utilizatorii cu care se poate discuta (și au ceva experiență): discuția asta s-a întins prea mult și știm din experiența unui an de negocieri cu Ark că nu va duce la nimic bun; retrageți-vă și lăsați-l pe turbulent să se calmeze". Nici în forma asta nu vi se pare o concluzie?
Ce nu mi-e clar e dacă Silenzio76 a văzut că apucasem să-l blochez eu pe Ark și a considerat că am fost prea blând sau pur și simplu a reacționat la discuția de mai jos. În orice caz, nu cred că aveți ce să-i reproșați lui Victor Blacus.--Strainu (دسستي) 2 iulie 2015 22:42 (EEST)
Strainu, te rog să urmărești filmul blocărilor: eu mi-am terminat justificarea de la reclamații la 7:41, tu ai întocmit blocarea la 7:40. Eu am muncit o vreme la justificarea aia și nu aveam de unde să știu ce faci tu. În momentul în care am făcut blocarea am constatat că tocmai ai întocmit și tu o blocare ... Când am accesat pagina de discuții a lui Ark25, nu a apărut nimic despre blocare etc, etc. A fost dacă dorești un conflict administratorial. Eu nu m-am mai oprit deoarece, da, după ce mi-am justificat acțiunea în încheierea reclamației eram ferm convins că blocarea ta a fost prea blândă. Aici nu e vorba doar de adăugarea de legături externe, Ark25 chiar nu pricepe ce i se spune. Nu pricepe scopul acestui proiect. Calitatea articolelor dumnealui și despre companii este sub orice critică: texte frânte luate din ziare și trântite în pagină.
Dacă considerați că nu am dreptate, sunteți liberi să desfaceți ceea ce am făcut. Nu ar fi prima oară. Dar discuțiile astea sterile și interminabile nu ar trebui încurajate la nesfârșit. Precum am afirmat mai jos, Ark25 s-a bucurat de o deosebită atenție din partea multor utilizatori de calitate, dar nu este capabil să proceseze ajutorul care i s-a tot oferit.
Despre cele reclamate de Senator, n-am nimic nou de declarat, vedeți pagina mea de discuție și pagina lui. Analizați și judecați în conseciță. Cele bune, --Silenzio (discuție) 2 iulie 2015 23:01 (EEST)
@ Asybaris N-am pomenit de democrație sau parlament. Dar văd că deviați de la subiect cu bătutul apei în piuă.
@ Accipiter Q. Gentilis Da, aveți dreptate în prima parte. Nu am avut prea multe dureri de cap din partea lui pentru că o perioadă a avut grijă Mihai Andrei să-mi creeze dureri de cap. Dar erați în etapa aia: nu vedeați, nu auzeați, nu vorbeați când arătam grozăviile lui. A fost unu singur care a arătat abuzul lui, dar în final a rămas ca-n tramvai. Nu stau să dezgrop morții acum, dar mi s-a făcut o lehamite că m-am dat la o parte o perioadă de timp. Nu am înțeles la ce vă referiți cu necunoașterea problemei în ansamblul ei. Poteți fi mai explicit?
@ Strainu, în cazul lui Victor Blacus este vorba de o antepronunțare. Față de grozăviile lui Silenzio67, întradevăr nu este așa grav.
Pentru toți:
1. Nu-i iau apărarea lui Ark25. Credeam că se vede și din comentariul meu la adresa lui.
2. N-am comentat măsura efectivă luată împotriva lui (am și spus, puteați să-l blocați și 3 ani). Am criticat (1) procedura aplicării sancțiunii și (2) cenzurarea comentariului meu de către Silenzio76. Despre acest ultim aspect văd că niciunul nu a suflat o vorbă. SenatorulX (discuție) 2 iulie 2015 23:20 (EEST)
Se pare că dvs nu ați înțeles ce am spus. Nădăjduiesc că măcar cele de la punctele 1 și 2 le-ați înțeles corect. Ștergerea comentariului meu de către Silenzio67 (ca mod de a evita să răspundă criticilor) vi se pare normală? Mai clar de-atât chiar nu pot să spun. SenatorulX (discuție) 2 iulie 2015 23:49 (EEST)
Vă răspund la modul concret: nu poți să faci omletă fără să spargi ouă, iar pe deasupra tigaia prea fierbinte poate prăji și altele pe lângă ea. A fost dorința dv. de a sta lângă o astfel de tigaie și de a amesteca în omletă. În concluzie nu ar trebui să faceți pe nimeni altul răspunzător pentru propriile dv. decizii, în materie de gastronomie. --Accipiter Q. Gentilis(D)3 iulie 2015 20:17 (EEST)
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Sesizarea lui SenatorulX este neîntemeiată.
SenatorulX a afirmat: „Victor Blacus s-a antepronunțat considerând că discuția este închisă” și „în cazul lui Victor Blacus este vorba de o antepronunțare”.
SenatorulX a afirmat: „Concluzia propriu-zisă în acest caz a fost cea menționată de Silenzio76 și a fost prezentată aproape 7 ore mai târziu. Și este total diferită de opinia lui Strainu” și „Am criticat procedura aplicării sancțiunii”.
Comentariu: În cele 7 ore situația a evoluat față de momentul avertismentului dat de Strainu și ambii administratori au fost nevoiți să-i aplice (aproape simultan) lui Ark25 câte o sancțiune în raport cu toate acțiunile constatate.
SenatorulX a afirmat: „Mi-am prezentat opinia față de acest caz, și am atras atenția în legătură cu antepronunțarea, dar Silenzio76 mi-a șters pur și simplu comentariul. Am dat revenire cerându-i acestuia să nu mă mai cenzureze, dar a șters din nou comentariul” și „Am criticat cenzurarea comentariului meu de către Silenzio76”.
Comentariu: Administratorul Silenzio76 a redactat decizia cu motivele de blocare a lui Ark25 și a declarat discuția închisă. După încheierea discuției, decizia trebuie respectată, iar pagina respectivă nu se va mai modifica. Din acest moment nu mai este permisă perpetuarea discuției despre subiectul în cauză care s-a rezolvat prin închiderea discuției. --GEO (discuție) 5 iulie 2015 02:22 (EEST)
1. Discuția nu putea rămâne închisă deoarece ÎN ACEL MOMENT NU ERA TRASĂ O CONCLUZIE. Strainu A PROPUS un AVERTISMENT, dar decizia NU FUSESE LUATĂ. Acest lucru s-a întâmplat 7 ore mai târziu.
2. Faptul că Ark25 și-a continuat acțiunile constituie motive serioase de aplicare a unei sancțiuni mai aspre, dar repet, la acel moment Strainu a PROPUS, nu a APLICAT sancțiunea, iar Victor Blacus a forțat nota considerând că discuția este închisă. Dacă era aplicată sancțiunea, discuția se încheia cu o CONCLUZIE sau cu DISCUȚIE ÎNCHEIATĂ, așa cum a procedat Silenzio67 la ora 7.41. În realitate, NU A EXISTAT AȘA CEVA. Putea chiar Victor Blacus s-o facă și atunci afirmația lui de la Cafenea avea acoperire. Dar, nu a făcut-o.
3. Nu se mai modifică pagina după ce s-a încheiat discuția? Aici a fost modificată chiar de Silenzio67. Atâta timp cât erau argumente, de ce nu? Rezolvarea normală era să răspundă la întrebare. Dar ștergerea comentariului este cenzură curată. Așa ceva nu se face cu atât mai mult cu cât vorbim de un administrator, de un om care ar trebui să aibe o poziție echilibrată indiferent de persoana cu care discută. Prin ștergerea comentariului Silenzio67 a creat un precedent periculos. Am încercat la un moment dat aduc clarificările necesare și mi s-a dat cu tigaia în cap. Păi, ăsta este un răspuns normal?
Din acest motiv, apreciez foarte mult atât faptul că mi-ați răspuns la obiect, cât și tonul neutru adoptat (o spun cu toată sinceritatea). Lăsând la o parte sancționarea lui Ark25, nu mi se pare tolerabilă cenzurarea comentariilor pe motiv că nu-i place cuiva să răspundă la anumite întrebări incomode. Dacă această practică se va accepta înseamnă că și eu pot să șterg de aici înainte comentariile unora atunci când nu vreau să le răspund. Dar unde ajungem? Din acest motiv poate dvs veți reuși să opriți această practică și să cereți celui care a început așa ceva să-și corecteze poziția. SenatorulX (discuție) 5 iulie 2015 12:59 (EEST)
Vi s-a explicat aici de ce a fost anulat acel comentariu. Mai adaug faptul că subiectul acelei secțiuni la care dumneavoastră faceți referire era strict reclamația împotriva lui Ark25. Dacă ați fi dorit să inițiați o discuție privind corectitudinea unor administratori, ar fi trebuit s-o faceți la afișierul administratorilor, nu în altă parte. În general, nu se mai adaugă comentarii după soluționarea unei reclamații, dar există și excepții. Acestea nu trebuie să devieze de la subiect sau să-l generalizeze.
Apoi, faptul că sugerați o antepronunțare din partea lui Victor Blacus este doar interpretarea dumneavoastră. Vă rog să nu mai insistați asupra ei.
Nu mi s-a explicat ce am cerut, ci mi s-a spus că „discuția este încheiată”. Așa cum ați admis și dvs, mai sunt excepții care justifică adăugarea de comentarii. Iar comentariul meu era la obiect. Toate observațiile făcute au legătură cu cazul Ark25. Apreciez că m-ați direcționat către pagina corectă. La momentul deschiderii acestei sesizări am considerat că este bine să prezint toate observațiile într-un singur loc ca să fie înțeleasă cât mai bine situația.
După cum se poate ușor observa, insist pe greșeala de a șterge comentariul. Dar, se pare, nu ați observat acest aspect din moment ce faceți abstracție de el. SenatorulX (discuție) 5 iulie 2015 15:48 (EEST)
Excepțiile sunt date de cazurile în care un administrator nu specifică negru pe alb faptul că discuția este încheiată.
Ștergerea unui comentariu adăugat după încheierea discuției nu este o greșeală, ci reprezintă consecința firească a noțiunii de „încheiere”. Nu se discută aici dacă acel comentariu era la obiect sau nu, ci – la fel ca în cazul pretinselor nereguli pe care le denunță (fără a intra totuși în esența chestiunii) – este vorba de un viciu formal de procedură: încheierea unei discuții nu are sens dacă ea continuă, iar încălcarea acestui principiu logic ar trebui sancționată în toate situațiile, fără „chichițe juridice” de portărel executor judecătoresc . Prin urmare, ștergerea acelui comentariu nu creează niciun precedent periculos, spre deosebire de această ștergere arbitrară, care dovedește la modul concret cum înțelege autorul ei noțiunea de „cenzură”. Consider că au fost date toate explicațiile necesare și că această reclamație ar trebui închisă, la rândul ei, de preferință de către un administrator neimplicat în discuție. --Pafsanias (discuție) 5 iulie 2015 16:33 (EEST)
@ Wintereu, atâta timp cât nu țineți cont de ultima observație pe care am făcut-o, voi ignora ultimul dvs. comentariu.
@ Pafsanias, acela era un exemplu, iar mențiunile detaliate din Descrierea modificărilor nu vă erau adresate, ci celui cu care discutam despre astfel de cazuri.
Nu credeți că dvs ar trebui să vă abțineți să-mi adresați ceva având în vedere ultimele noastre discuții? Cumva trebuie să vă spun direct că evit pe cât posibil discuțiile cu dvs? Mai mult, cum vă permiteți, în calitate de administrator, să-mi aruncați expresia asta: fără „chichițe juridice” de portărel? Sau unii administratori își permit atacul la persoană?
E nevoie să deschid o nouă discuție sau ceilalți administratori vor analiza aici cazul? Aștept măsurile corespunzătoare împotriva acestuia. SenatorulX (discuție) 5 iulie 2015 17:25 (EEST)
Retrag termenul de „portărel”, care e căzut în desuetudine și poate fi considerat ofensator. Am înțeles că mențiunile detaliate nu îmi erau adresate. Vă rog să evitați în continuare, pe cât posibil, discuțiile cu mine; important e să discutați cu ceilalți și să le acceptați argumentele. --Pafsanias (discuție) 5 iulie 2015 17:35 (EEST)
Comentariul dumneavoastră a fost retras pentru că:
Un administrator a specificat negru pe alb faptul că discuția este încheiată, ceea ce nu lasă loc pentru nicio excepție
A fost considerat, în plus, ca fiind provocator, după cum reiese din dialogul de pe pagina dumneavoastră de discuții.
Motivul reclamației împotriva lui Victor Blacus este doar o interpretare personală. Dumneavoastră nu sunteți la curent cu discuțiile purtate de-a lungul anilor pe marginea editărilor lui Ark25.
Conform celor de la punctul 1, retragerea acelui comentariu de către Silenzio a fost corectă. Așa cum v-am spus anterior, locul acelor afirmații oricum nu era acolo.
Faptul că un administrator a schimbat (voluntar sau involuntar) parametrii de blocare ai unui utilizator nu poate face obiectul vreunei reclamații, decât în cazul în care cineva consideră că perioada de blocare aplicată nu este justificată.
Specific în mod special (apropo de motivele invocate de dumneavoastră) faptul că nu a fost vorba de nicio cenzurare. Oricine în locul lui ar fi retras acele afirmații, indiferent de către cine ar fi fost ele făcute.
Vă contraziceți în mod repetat. V-am arătat că au fost excepții.
Speculație.
Dacă omiteți argumentele e normal să ajungeți la o astfel de concluzie. Dar, ultima dată am spus că accentul îl pun pe greșeala de a șterge comentariul.
Era o excepție și era justificată. Ștergerea (să nu ne jucăm cu termenii) comentariului este un precedent periculos. Și dacă nu era acela locul potrivit era de bun simț să se arate care era cel corect.
Precizare inutilă.
Afirmație neargumentată. Realitatea arată altceva.
Sesizarea mea față de atacul lui la persoană rămâne în aer, nu-i așa? Ultimul comentariu al lui nu este provocator, nu-i așa? Ah, câtă obiectivitate din partea dvs. Mulțumesc frumos. SenatorulX (discuție) 5 iulie 2015 18:49 (EEST)
Discuție încheiată. Sunt neimplicat în ambele reclamații, dar am le-am urmărit pe amândouă, în limita timpului disponibil. Nu mă pronunț în privința reclamației anterioare (ar fi și nepotrivit s-o mai fac acum), însă în privința acesteia, lucrurile îmi sunt cât se poate de clare. Au existat mici nereguli de procedură, însă nimic suficient de substanțial încât să merite atâtea discuții – și cu atât mai puțin sancțiuni de vreun fel. SenatorulX, administratorii au datoria de a-și explica deciziile atunci când sunt interpelați; ați beneficiat de acest drept cu îndoită măsură: nu numai că ați primit satisfacția explicațiilor din partea lui Silenzio, dar ați mai avut parte și de opiniile altor administratori și redactori independenți. Înțeleg că v-a picat rău faptul că vi s-au șters comentariile, însă încercați să sesizați că nu vi s-a șters reclamația. Orice încercare reală de cenzură ar fi fost în primul rând adresată reclamației împotriva unor administratori, nu comentariilor împotriva acestora. Chiar și în urma insistenței (exagerate, dacă mă întrebați pe mine) de care ați dat dovadă de-a lungul acestei reclamații, s-au abținut toți administratorii implicați în vreun fel în oricare dintre reclamații să îmchidă discuția. Așa se face că am ajuns eu să intervin din vacanță cu acest mesaj final de încheiere, ca parte complet neimplicată. --GutzaDD+6 iulie 2015 00:57 (EEST)
Gutza: Apreciez că ați fost ceva mai atent decât colegii care au intervenit, de vreme ce dvs admiteți că au fost niște vicii de procedură. Admit că în cazul lui Victor Blacus nu este chiar așa grav, dar îmi mențin opinia cu privire la gravitatea faptelor lui Silenzio67, respectiv Pafsanias. Pe ultimul, după șicanările de care am beneficiat din partea lui, l-am ignorat o perioadă în ideea că va înceta, dar de data asta nu s-a putut abține. Discuțiile s-au întins atât de mult pentru că toți interlocutorii au negat TOTAL cele sesizate de mine în ciuda argumentelor și dovezilor prezentate.
1. Era cireașa de pe tort să șteargă și reclamația... Vă rog să constatați că în cazul sesizat, Silenzio67 nu a răspuns, ci pur și simplu a șters comentariul. Dacă admiteți această practică atunci și eu voi fi nevoit să-i răspund de aici înainte cu aceeași monedă.
2. Atacul la persoană (fără „chichițe juridice” de portărel executor judecătoresc ) din partea lui Pafsanias nu-l tolerez sub nicio formă, cu atât mai mult cu cât și-a agravat situația făcând acea modificare mizerabilă. SenatorulX (discuție) 6 iulie 2015 02:55 (EEST)
Ark25
A reînceput cu nonșalanță să adauge din nou linkuri pe Wikipedia, deși comunitatea i-a interzis acest lucru. Probabil s-a gândit că nu va observa nimeni.
În plus, am un conflict de reveniri cu el la articolul Decapitare, unde a plagiat un text de presă, reproducând cuvânt cu cuvânt mai multe propoziții, fără a folosi ghilimele. Pe lângă problema morală a plagiatului (oricât încearcă el să redefinească ce e un plagiat), cea legală a violării drepturilor de autor, mai este și cea aferentă a tonului: „vremea să fie decapitat, în public, cu un paloș, cu tot ce trebuie”, „Cea mai proastă execuție prin decapitare a tuturor tipurilor este considerată”, „de un nepriceput”. Dacă continui să îi dau reverturi, mă voi face vinovat de violarea R3R. E nevoie să intervină și alții dacă dedice să continue. --Mihai (discuție) 30 iunie 2015 00:33 (EEST)
Normal ar fi fost să fiu și eu anunțat că există această reclamație. Am descoperit reclamația absolut întâmplător. Ce să înțeleg din asta? Că deși eu sunt cel care „refuză să discute”, vreți să mă blocați pe furiș ca nu cumva trollul de mine să vă supere cu răspunsuri incomode și „interminabile”? Probabil că ați făcut reclamația gândind că nu o voi observa și veți putea să mă acuzați încă odată că „refuz să discut”. — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 20:41 (EEST)
Vă rog frumos să-mi indicați regula care cere să adăugăm ghilimele în asemenea cazuri, chiar dacă am pus referințe după fiecare frază (adică după fiecare punct).
M-am conformat cu cele 500 de caractere care pot fi copiate. Această regulă a fost invocată mai multe ori în trecut, și de aceea am aplicat acea regulă. Exemplu: aici: peste 500 caractere (nici un material de pe acest site nu poate fi reprodus partial, integral sau modificat fara permisiunea anterioara explicita, prin acord scris al HISTORIA sau al partenerilor sai) - deci cei de la revista cu pricina sunt deranjați doar de copierea a mai mult de 500 de caractere, indiferent dacă e vorba de revista presei sau de Wikipedia. Adică eu am o bază. Dvs ce bază aveți? — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 20:55 (EEST)
Exprimarea "Cea mai proastă" (actriță/poziție/etc) apare în 54 de articole, nici acolo nu vă deranjează.
Formularea "cu tot ce trebuie" apare și ea într-un articol - Comuna Cuca, Galați, care pe lângă asta, conține un text foarte lung pe ton ne-enciclopedic. Nici acolo nu v-a deranjat. Interesant acest deranj subit, nu? — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 23:28 (EEST)
Nu s-a stabilit ce este acela plagiat. Așa că acuzația este bazată pe definirea după bunul plac a termenului „plagiat”. — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 20:41 (EEST)
Înlăturarea vandalismului evident scutește de la WP:R3R, pentru că ce e constructiv și ce nu ar trebui stabilit în urma discuțiilor; formularea „modificări neconstructive” există doar în primul format de avertizare pentru ceea ce pare a fi vandalism, {{Au-vandalism1}}.
Refuzul de a discuta și introducerea persistentă a acestor modificări ce par neconstructive înseamnă vandalism.
Nu am refuzat să discut, chiar eu i-am cerut explicații lui Mihai după care am cerut lămuriri la Cafenea. Dacă până acum eram „trollul care se lungește interminabil”, acum am devenit într-un mod miraculos cel care refuză să discute! — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 20:41 (EEST)
Introducerea repetată de text copiat, în ciuda avertizărilor, este și ea considerată de regulă vandalism și deci scutită de WP:R3R. La obiect, văd că Ark25 s-a oprit să ceară niște lămuriri.
Nu ați lămurit ce înseamnă „plagiat”, adică mai exact câte caractere/cuvinte se pot copia. Deci mă acuzați de plagiat fără să definiți măcar ce înseamnă plagiatul! Halal! — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 20:41 (EEST)
Regula este că nu se pot colecționa linkuri - eu le-am colecționat mai demult în pagini de discuție. Acum nu mai fac asta. Adaug doar în articole, având grijă să nu trec peste 10, ca să nu pară că ar fi colecție. Nu există (încă) vreo regulă că nu putem adăuga legături externe utile. — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 20:41 (EEST)
Eu cred că aplicarea unei interdicții pe 6 luni de a adăuga linkuri de presă sau derivate ale acestora ar fi mai constructivă. Astfel poate oricine să i le înlăture, respectând și condiția de a fi - eventual, evaluate înainte de înlăturare. Dacă va persista însă în ceea ce privește atitudine a de sfidare a comunității și de promovare a intereselor presei, voi fi printre cei care vor susține o blocare pe 3 luni, din start. --Accipiter Q. Gentilis(D)30 iunie 2015 17:44 (EEST)
Pe baza cărei reguli doriți blocarea mea? De aceea există secțiunea „Legături externe” în articole, pentru a adăuga acolo legături externe utile! Am făcut ceea ce oricine altcineva poate face. — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 20:41 (EEST)
Sinteză: sunt acuzat de plagiat pe baza unei definiții după bunul plac a termenului de „plagiat”. Sunt acuzat că adaug legături externe deși nu fac colecție de legături externe, adică mă conformez cu regula nou creată și adaug legăturile așa cum oricine altcineva poate să o facă. Deși cer lămuriri și se face reclamație împotriva mea pe furiș, sunt acuzat că refuz să răspund.
Pot să menționez că sunt profund scârbit de tot acest tir de falsuri de prost gust cu care sunt împroșcat? Sau mai bine fac bine și să tac, și să vă las să mă acuzați cu tot felul de falsuri și să accept să fiu blocat pentru că, „sunt un troll care refuză să discute”? — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 20:41 (EEST)
Update: E bine să ne ferim în general de termenul „plagiat” la Wikipedia. Asta pentru că întreaga Wikipedie este, în sens academic, un plagiat (Andrei Stroe). De unde rezultă că acuzația de plagiat este total aiurea, acuzația devine de fapt: „Ark se face vinovat de editarea Wikipedia”. — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 21:21 (EEST)
Update 2: Regulamentul Wikipedia (Wikipedia:Legături externe#Restricții) spune așa: La Wikipedia în limba română nu se acceptă colectarea de legături externe în afara spațiului utilizatorilor (paginile și subpaginile proprii). Spațiul utilizatorului poate fi folosit pentru colectarea de legături externe numai în măsura în care acest lucru înlesnește redactarea articolelor (de exemplu, ca resursă temporară de-a lungul documentării personale în vederea redactării articolelor, etc), dar nu și pentru activitatea de sine stătătoare de colectare a legăturilor externe. Politicile și regulamentele care privesc conținutul editorial al articolelor propriu-zise rămân neschimbate; această nouă decizie se referă în mod expres la paginile Wikipedia care nu sunt articole principale. - aceasta este regula creată de voi, cei care vreți să mă vedeți blocat. Abia acum am constatat că voi ați specificat încă îngroșat că interdicția nu se aplică pentru articole, iar eu am adăugat în articole, deci nu v-am încălcat regula. Cu toate astea, considerați că trebuie să fiu blocat! — Ark25 (discuție) 30 iunie 2015 22:40 (EEST)
Sondaj Blocare Ark25
Șoimanul indecis 6 luni sau 3 luni (rog sa semneze)
Scuze de observație dar cred că am fost clar: era vorba de reluarea adăugării de linkuri de presă sau derivate ale acestora, caz în care am specificat că mai constructivă mi se pare aplicarea unei interdicții timp de 6 luni. În caz că Ark va continua și după respectiva interdicție să...bla-bla...bla-bla..., atunci voi susține 3 luni de blocare. Ca să fiu și mai clar:
voi susține și voi promova în prima etapă – în caz că Ark nu se potolește, interdicția cu pricina și nu blocarea
Tehnic vorbind deocamdată mă opun ideii de blocare - atât timp cât interdicția este mai al îndemână și mai utilă, dar în condițiile în care se formulează un consens în acest sens (blocare), nu am de gând să o fac prea tare pentru că însuși ceea ce continuă să facă Ark împinge cu rapiditate eventualitatea unei decizii tranșante în prim plan. Eu personal am apreciat o parte din efortul lui de aducere în atenție a muncii reale și utile de documentare a unor ziariști (mai ales în ceea ce privește date de istorie recentă sau privind societatea ultimilor 70 de ani), dar absurditatea în care se complace acum nu lasă loc de întors.
Deocamdată nu văd rostul unei dispute de fond între „duri” și „moderați” în ceea ce privește unele probleme, atât timp cât „durii” militează și acționează eficient în rezolvarea unor probleme, pe care aplicarea elementară a logicii și bunului simț - din păcate, nu le poate rezolva. La orizont nu pot să neg că mă voi situa tranșant de partea „moderaților”, atunci când se va pune cu adevărat problema unor modificări de fond. --Accipiter Q. Gentilis(D) 30 iunie 2015 23:18 (EEST
Consensul în discuțiile privitoare la Ark25 a fost clar: să oprească orice activitate de adăugare de linkuri, atât în paginile de discuție cât și în articole la secțiunea Legături externe. Orice analize ale lui pe text sunt Wikiavocățeală. Faptul că a spart discuția în 4 locuri și replicile sale imense sunt doar o tactică, pentru că știe că după un timp nimeni nu mai poate urmări discuțiile, sperând că astfel se va risipi interesul.
Ar fi utilă aducerea aici a textului privind concluzia cu pricina - formulată de Pafsanias la închiderea discuției respective, ca să știm exect de unde pornim. Eu la ora asta nu-mi amintesc luna în care s-a întâmplat și nici nu am timp fix acum, să caut. În rest cam așa e....--Accipiter Q. Gentilis(D)1 iulie 2015 14:44 (EEST)
Corect ar fi fost să mă anunțați că m-ați reclamat. De unde era să știu că m-ați reclamat dacă nu m-ați anunțat, ca să mă opresc? Ar trebui să deschid pagina aceasta (Wikipedia:Reclamații) în fiecare minut de frică să nu fac vreo editare după ce sunt reclamat? Sau ar trebui să vă urmăresc istoricul editărilor în fiecare minut? Aici sugerați că aș fi știut deja de reclamație și tot nu m-am oprit. Așa că cuzația pe care ați lansat-o este doar încă o împroșcare cu noroi.
Ce regulă am încălcat domnule?? Aveți bunătatea să răspundeți? Acuzația de plagiat nu are sens, conform lui Andrei. Acuzația de încălcare de drepturi de autor a rămas în coadă de pește - vedeți discuția de la Cafenea. Am respectat strict regula care a fost creată recent (cu dedicație pentru mine), care specifică îngroșat și clar că nu se aplică pentru articole.
Altă argumentație decât să mă acuzați (direct sau indirect - cum ar fi că „sparg discuția”) de trolling mai aveți? Toate acuzațiile pe care mi le-ați adust au rămas în coadă de pește: drepturi de autor vandalism
„I s-a spus să înceteze” - este asta o regulă? Am încălcat regula care spune că trebuie să încetez? Ce fel de regulă mai este și asta? Arătați-mi pe text ce regulă am încălcat, vă rog frumos. — Ark25 (discuție)
Când am observat că ai început să colectezi zilele trecute linkuri în secțiunea Legături externe la diferite articole din diverse domenii. Este o supapă pentru același gen de activitate, care urmează să fie făcută de data asta direct în articole, nu în paginile de discuție.
Bănuiesc că ai beneficii financiare din activitatea de a face trafic ziarelor, abuzând Wikipedia. Insignifiantul ziar Lumina este citat în peste 1500 de articole la ro.wiki, grație activității tale. Nu vorbim de numeroase alte publicații. Orice activitate făcută în masă și fără discernmânt, care depăsește resursele comunității de a o controla și cenzura, trebuie oprită. --Mihai (discuție) 1 iulie 2015 02:35 (EEST)
Mda, probabil că mi-ar da vreo cinci lei pe lună pentru asemenea servicii. Așa cum am spus recent la Cafenea, anumite reportaje din sate izolate necesită nescaiva efort pentru a fi făcute, nu este chiar așa de simplu să găsești reportaje despre sate din vârful muntelui. Așa că reportaje precum cele de la Mosoru, Hunedoara sunt de o valoare incontestabilă, după părerea mea. Mai mult decât acele informații este destul de greu a obține, așa că merită apreciate. La fel și interviurile care în cazul unor personalități de seamă sunt foarte puține în toată presa și astfel de valoare. Dacă aș găsi suficiente, numai asemenea legături externe aș adăuga, indiferent din ce ziar.
Așa cum am tot arătat, legăturile adunate de mine (în vasta lor majoritate, pe lângă rateurile de rigoare) în pagini de discuție conțin informație care merită și trebuie valorificată în articole, scopul meu era să semnalez informație utilă și se poate verifica faptul că ea este utilă. Câteva excepții (LE fără valoare) nu schimbă acest fapt. Rezultă că ceea ce făceam eu nu era distructiv, chiar dacă depășea capacitatea comunității de a cenzura. Iar supapa actuală este oricum prea mică pentru a putea genera vreo problemă. Plus că sunt mult mai selectiv și am grijă să nu sar peste 10 LE, ca să nu fiu acuzat de colecționare.
Am cerut (insistent chiar) în discuțiile anterioare să discutăm pe categorii de articole: dacă nu-mi dați voie să adaug legături externe din toate categoriile, atunci lăsați-mă să adaug măcar reportaje și interviuri, pentru că astea chiar au valoare. Dar ei nu și nu - nu discutăm ci urmărim blocarea lui Ark25. BOR are destul de multe păcate însă mai realizează și lucruri bune. Un asemenea lucru de valoare este Ziarul Lumina, un super ziar, după părerea mea, care are o grămadă de articole cu interviuri, reportaje din sate, mănăstiri, biserici, schituri, multe și cu poze bine făcute. Conține date biografice despre o grămadă de sfinți, ierarhi, preoți, victime ale regimului comunist - tot respectul din partea mea. În plus și seriale cu istoria educației și a ortodoxiei în regiunile istorice din România. Normal că atunci (în 2013) când am dat de o asemenea bogăție de informații, mi-am dorit să o valorific cumva în cadrul Wikipedia. Mie îmi plac în special reportajele, pentru a găsi legăturile adăugate în ultimele zile am căutat pe google: "reportaj site:evz.ro". De asemenea secțiunea Aldine din România liberă o găsesc foarte interesantă (am pornit articole bazat pe legăturile de acolo: Siegfried Jägendorf — Paneth Farkas). În ultimele două zile am căutat așa „viata site:romanialibera.ro/aldine/history”.
Arătați-mi vă rog un ziar care conține informații de valoare (reportaje dacă se poate) și voi începe să adaug legăturile externe care merită din acel ziar, ca să vă pot risipi bănuiala că favorizez anumite ziare, cu care aș putea avea astfel contracte bănești. Și nu numai legături externe, ci și adăugiri în articole și în liste - exemple: Ștefan Petriceicu, Listă de preoți ruși etc. Dorința mea este să valorific ceea ce are valoare și cât mai mult posibil, de asta și volumul mare de editări. Mai demult am și întrebat aici la Wikipedia unde găsesc serii de articole de presă de valoare. Dacă vroiam bani întrebam (altundeva): cine plătește ca să vă bag linkurile în Wikipedia?
Eu chiar mi-aș dori să existe wikipediști plătiți (de guverne, nu de ziare sau de companii), ca să introducă tot felul de date utile — en:User:Ark25/Blog#Paid editing. Nu mă visez printre acei „norocoși” însă, chiar dacă cineva ar fi plătit să editeze Wikipedia, trebuie văzut dacă face spam, reclamă, cercetare originală, editări distructive sau răuvoitoare. Simplul fapt că un wikipedist ar fi plătit nu ar fi un motiv să fie blocat. Cei care fac editări constructive, chiar ar fi binevenit să fie și plătiți pentru asemenea activități.
Așa că în situația actuală, cel mai cinstit ar fi să evaluați dacă într-adevăr editările mele sunt inutile, nu să lansați acuzații de tot felul care maschează de fapt o bănuială nefondată. De asemenea, discutarea pe categorii de legături externe ar arăta o dorință reală de dialog. Până acum am fost când cel care vorbește prea mult, când cel care refuză să răspundă, după cum părea mai „avantajos”. S-a dorit doar oprirea mea totală, chiar dacă presa din care citez, pe lângă știri de senzație, conține și destule informații de valoare. Scuze pentru mesajul lungit. — Ark25 (discuție) 1 iulie 2015 06:57 (EEST)
Părerea mea este că activitatea lui Ark25 aduce o plusvaloare informațională, deci nu sunt de acord cu blocarea sa. Chiar și acele linkuri aduse în discuție deschid o cale către o documentare mai bună. --Haptokar (discuție) 1 iulie 2015 07:56 (EEST)
@Haptokar: Sunteți un utilizator relativ nou (cel puțin în aparență) și cu contribuții foarte valoroase. De aceea, părerea dumneavoastră contează pentru mine, chiar dacă nu sunt de acord cu ea. Considerați că o legătură externă către articolul „Dinții Berenicei și raționalitatea creației”, publicat de ilustra Monica Patriche în Ziarul Lumina din 13 ianuarie 2010, ar putea fi adăugată în articolul Berenice (povestire) fără a-i prejudicia calitatea prezentă? --Pafsanias (discuție) 1 iulie 2015 14:29 (EEST)
@Pafsanias: Poate că m-am exprimat greșit, dar am vrut să spun că linkurile lui Ark25, deși nu mi-au folosit propriu-zis la mare lucru, m-au împins să caut surse suplimentare pe un anumit subiect, determinând o documentare mai riguroasă. Gândindu-mă mai bine, nu cred că locul lor era în cadrul articolelor. Îmi asum greșeala de exprimare de mai sus și recomand ca afirmația mea să fie ignorată. --Haptokar (discuție) 2 iulie 2015 12:07 (EEST)
Exemplul de la Berenice (povestire) este impropriu, din moment ce am precizat că sunt interesat în special reportajele și interviuri. În plus, în ultima vreme am adăugat și legături spre articole de ziar pe teme istorice, care vin cu informații suplimentare față de articolele Wikipedia în care le-am adăugat. Nu-mi amintesc să fi adăugat vreo asemenea legătură cu interpretări teologice a operelor literare în anul acesta și nici măcar în anul trecut. Faptul că uneori am mai dat și rateuri exemplu nu demonstrează că toate (sau majoritatea) editărilor mele sunt inutile. Oricine poate să greșească. Mai ales că sunt atent să nu mai produc asemenea rateuri. Normal ar fi să discutăm aici activitatea mea din prezent (asta include editările recente), nu rateurile produse acum doi ani. — Ark25 (discuție) 1 iulie 2015 17:42 (EEST)
N-am observat niciun rateu corectat de către dumneavoastră. Sunteți de acord să faceți mai întâi curățenie printre legăturile externe pe care astăzi nu le-ați mai introduce, pentru a dovedi că puteți da dovadă de discernământ? --Pafsanias (discuție) 1 iulie 2015 19:50 (EEST)
Aici un rateu corectat cu două zile în urmă, după ce a fost pornită această reclamație dar înainte ca eu să aflu de existența ei. Reclamația a fost făcută la ora 0, eu am corectat la ora 4 dar de reclamație am aflat abia pe la ora 10, urmărind contribuțiile unui anonim care mi-a luat apărarea în pagina mea de discuție. Deci nu mi-am corectat rateul de frică să nu fiu blocat, ci pentru că am constatat că este un rateu. Oricine poate face editări greșite și ulterior să se răzgândească și să le șteargă. M-am uitat peste editările din august 2013 de exemplu, multe dintre ele fiind LE din Ziarul Lumina sau saitul CrestinOrtodox.ro. Majoritatea sunt pe teme religioase: articole biografice despre sfinți sau clerici , noțiuni religioase , informații despre lucruri religioase notabile din orașe cvasi-nescunoscute pentru majoritatea românilor , sau, pe ici pe colo, informații istorico-enciclopedice despre unele orașe îndepărtate sau monumente sau despre lucruri sau despre oameni (autor: prof. univ. dr. docent Dumitru Berciu) - istoricii pot publica foarte bine și în reviste religioase precum Ziarul Lumina, care are un capitol consistent dedicat informațiilor istorice și enciclopedice. Sau, tot pe ici pe colo, articole biografice despre oameni contemporani care au avut totuși ceva legături cu lumea ortodoxă . Comentariile teologilor pe teme științifice sau literare am adăugat foarte puține, vasta lor majoritate în pagini de discuție și extrem de rar în articole, cum am făcut la Mecanică cuantică. Aruncând o privire peste rateul de acolo (http://archive.is/OdxjB), observ că și acolo am fost atent, chiar dacă nu mă pricep în domeniu, să semnalez un articol care explică pe înțelesul cititorului de rând ce este cu acest domeniu: "Cele mai de succes teorii ale fizicii secolului trecut au fost Mecanica Cuantică, Relativitatea Restrânsă și Relativitatea Generală. Prin intermediul rezultatelor lor și prin strădania considerabilă a multor fizicieni, astăzi există două mari modele prin intermediul cărora este descrisă lumea fenomenelor fizice din întreg Universul, lumea particulelor și a interacțiunilor. Ele sunt grupate în două descrieri științifice cu privire la micro și macrocosmos. Lumea microcosmosului este descrisă Modelul Standard, care îmbină remarcabil Teoria Cuantică și Relativitatea Restrânsă.". Nimic religios acolo. Păcatul cel mai mare al respectivului articol pare a fi faptul că în loc să uzeze cuvântul „Univers”, folosește cuvântul „Creație” - și asta doar în titlu. În rest, articolul vrea să arate impasul în care se găsește știința actuală. Așa cum unii au dreptul să creadă în materie neagră și în energie neagră, concepte imaginare nedovedite în vreun fel, la fel și alții au voie să creadă în divinitate sau în extratereștrii antici. Așa că e dreptul lor să uzeze cuvântul „Creație” în loc de „Univers”. Dar, pentru că alții sunt mai pricepuți în domeniu (Fizică) decât mine, las la latitudinea lor să decidă dacă merită păstrată acea LE sau nu.
Editările mele sunt făcute cu bună credință, nu desfigurează articolele, nu deteriorează valoarea lor enciclopedică. Dacă unele LE adăugate sunt inutile sau poate puerile, ele pot fi pur și simplu șterse, și eu am șters legături externe adăugate de alții - le-am șters după ani buni de zile după ce au fost adăugate. Mi-e destul de greu să găsesc acele rateuri tocmai pentru că ele sunt foarte puține. Nu mai bine le îndepărtează cei care se pricep în domeniile respective și care au paginile deja în lista de pagini urmărite? „Volumul de muncă” ar fi infim, deoarece rateurile sunt foarte puține. — Ark25 (discuție) 1 iulie 2015 23:41 (EEST)
Nu. Ele pot trece neobservate luni sau ani și compromit credibilitatea proiectului. Dacă ție ți-e greu să găsești acele rateuri tocmai pentru ca ele sunt foarte puține, tot așa de greu le este și altora. Nu putem organiza un serviciu de protecție și pază care să le depisteze și să le înlăture: cei care se pricep în domeniile respective au altele mai bune de făcut. Ba da, ele desfigurează articolele și deteriorează valoarea lor enciclopedică. Nu mai bine le îndepărtează alții, tu să faci bine să nu le introduci. -- Victor Blacus (discuție) 2 iulie 2015 00:01 (EEST)
Interesant că v-ați obosit să-mi citiți „dizertația”. Nu v-a epuizat? Vă dați seama că practic, răspunzându-mi nu ați făcut decât să hrăniți trollul? Răspunsul dumneavoastră echivalează cu „Nu ai voie să greșești, pentru că așa vrem noi.” Încă nu sunt blocat, am salvat răspunsul. — Ark25 (discuție) 2 iulie 2015 02:36 (EEST)
Dan Mihai Pitea, Accipiter Q. Gentilis, Pafsanias, Asybaris01, Victor Blacus: vă rog să nu mai hrăniți trollii. De când Pafsanias a tranșat nodul gordian în privința legăturilor externe orice apariție a lui Ark e însoțită de o cantitate de text comparabilă cu o lucrare de dizertație. Am discutat mai bine de un an pe problema asta, am ajuns la o concluzie, aplicați-o prin ștergerea imediată a acelor legături.
Ark25, acesta este primul și singurul avertisment pe care îl veți primi de la mine. Cu toată lipsa de timp de care sufăr în ultima vreme o să vă urmăresc editările și la prima legătură externă discutabilă veți fi blocat pentru 2 săptămâni. V-am susținut în timpul discuțiilor despre introducerea legăturilor externe, dar comunitatea a ajuns la un consens și este obligatoriu să-l respectați dacă vreți să mai contribuiți la acest proiect. Sfatul meu este să vă rezumați la îmbunătățiri în articolele despre companii, căci acolo puteți folosi surse din ziare.--Strainu (دسستي) 2 iulie 2015 00:44 (EEST)
Oricine poate să lanseze acuzații false la adresa mea, așa cum s-a văzut aici. Mihai m-a acuzat că am continuat să adaug LE chiar după ce a făcut Reclamație, fără ca să mă anunțe că mi-a făcut reclamație, așa că n-am avut de unde să știu că trebuie să mă opresc.
Mihai m-a acuzat în mod fals de vandalism deși nu e vorba de vreun vandalism în a scăpa câteva cuvinte pe un ton ne-enciclopedic și acuzația de plagiere nu are sens conform lui Andrei Stroe.
Deci pot fi blocat în urma oricărei acuzații false care mi se aduce?
Interesant consens, văd că domnul Haptokar se opune și a remarcat faptul că editările aduc un plus de informație utilă.
Cei care mă acuză au realizat un consens între ei, au creat o regulă pe care eu am respectat-o.
Este trist modul acesta de a conduce Wikipedia, în care un grup poate să ceară unui editor să se oprească din contribuții (adică să părăsească proiectul) pentru că așa vor ei, pentru că au realizat un consens bazat pe reguli pe care refuză să le clarifice. Adică după bunul plac. Dacă ceri clarificări privind regula, ești acuzat că ești un troll și ți se dă astfel de înțeles că, adresând asemenea întrebări în continuare riști să fii blocat.
Este ciudat să mă invitați să editez articole despre companii din moment ce oricine poate să declanșeze blocarea mea cu o simplă anulare a unei editări pe care o fac eu.
Scuze, n-am citit eu bine, văd că mă blocați doar pentru legături externe. Nu-i nimic, o să mai facă ei o reclamație pentru viitoarele editări, bazată tot așa, pe acuzații la întâmplare, și o să mă avertizați probabil că mă veți bloca la prima editare contestată. — Ark25 (discuție) 2 iulie 2015 02:52 (EEST)
Atacuri la persoană repetate: oricine este împotriva dumnealui afirmă falsuri. Deja s-a ajuns în situația când toată lumea face afirmații false și numai dumnealui vede claritatea lucrurilor.
ș.a.m.d. De ajuns e de ajuns! Lui Ark25 i s-au acordat nenumărate explicații despre scopul acestui proiect și nenumărate șanse, de către nenumărați utilizatori ai acestui proiect, dar refuză sau este incapabil să se conformeze. --Silenzio (discuție) 2 iulie 2015 07:41 (EEST)
Din partea mea, îl iert. Problema este însă că nu-și dă seama că nu are dreptate și are un comportament care poate fi comparat cu trolling-ul (Gutza zicea că nu o face cu intenție, deci nu e de fapt trolling). Tgeorgescu (discuție) 29 iunie 2015 19:27 (EEST)
Spre rezolvarea problemei:„Dacă ți-am greșit cu ceva, atunci demonstrează. Dacă nu, atunci de ce Mă bați?” – Mântuitorul Iisus Hristos. --Valimali67 (discuție) 29 iunie 2015 20:00 (EEST)
Vă arăt eu „greșeala” dv. Prozelitismul dv. contrazice politica „Ce NU este Wikipedia”/1. Propagandă. Wikipedia nu susține interesele niciunei entități, ca urmare nici a BOR. Poate dv. aveți impresia că BOR ar fi ceva ce trebuie tratat diferit, dar din perspectivă mondială BOR nu este decât o Biserică oarecare, nici măcar unică în religia ei. Dv. doriți să modificați articolele din Wikipedia care au subiecte din religie conform punctului de vedere propovăduit de BOR. Aceasta contrazice politica de neutralitate. Chiar mai sus ați spus „Mântuitorul” – un exemplu concret de lipsă de neutralitate. „Vă va mântui!” Dv. n-aveți decât s-o credeți și să mai și cereți bani altora pentru această promisiune, dar e clar că e susținerea interesului propriu și cade sub incidența politicii de conflict de interese. Ați început cu un articol. Dacă vi s-ar tolera acolo, s-ar crea un precedent, ar urma și celelalte articole, și, prin politica pașilor mărunți ați transforma Wikipedia într-un catehism ortodox. Ce doriți dv. să faceți contrazice două politici fundamentale, așa că este imposibil să vi se permită. Toate „argumentele” care s-au adus sunt o bătaie de apă în piuă dacă contrazic politicile. Ideea este că pe Wikipedia nu veți putea face ce v-ați propus. Veți lupta abordând o mulțime de aspecte particulare și sâcâind lumea, dar rezultatul final nu poate contrazice politicile pe care vi le-am indicat. Ca urmare, dacă vă continuați „agenda” va trebui să fiți pus sub interdicție, pentru a nu mai prăpădi timpul celorlați. Și orice alt prozelit pe care îl veți aduce în ajutor va primi același tratament, deoarece va încălca aceleași politici. --Turbojet29 iunie 2015 21:35 (EEST)
Dl. Turbojet, în primul rând, BOR nu este o religie ci o Biserică (după cum zice numele) chiar instituție publică. În al doilea rând, eu am voie să scriu „Mântuitorul” întrucât nu scriu pe o pagină ci pe o pagină de discuții. Iisus este numit „Mântuitorul” chiar pe paginii de pe wikipedia (ex: Cristos Mântuitorul) și nu este de mirare întrucât acesta este un titlu acordat lui Iisus… Și într-un ultim rând, eu modificând un articol am scris decât ceea ce cunoșteam (ortodoxism). Nu mi se pare drept acum să mă apuc să învăț fiecare religie pentru a vă satisface pe dvs. și nu am șters informații din nicio religie sau credință. Am șters doar informații atriste întrcât nimeni nu mi-a putut demonstra că ateismul este o teologie, așa cum cere pagina. PS:Așa se face un contraargument clar. Și „nu mai hrăniți „trolii”, deoarece chiar nu îmi este foame.
Turbojet a scris: "din perspectivă mondială BOR nu este decât o Biserică oarecare". Iar Valimali67 a răspuns: "BOR nu este o religie ci o Biserică". Deci iar răspunde la altceva decât i s-a comunicat. Adică taman ce criticam pe . Pentru detalii en:WP:COMPETENCE. Tgeorgescu (discuție) 29 iunie 2015 23:43 (EEST)
@Valimali67: Unde vedeți dv. că eu aș fi afirmat că BOR este o religie? Sigur că este o instituție, însă și guvernul este o instituție publică, și poliția, și școala, iar asta nu le dă dreptul să folosească Wikipedia în interesul lor. Cu acordarea „titlului”, nu toată lumea recunoaște toate titlurile, iar folosirea lui dă dovadă de partizanat, nu de neutralitate.
Articolele din Wikipedia pot (și ar fi de dorit) să conțină tot ce se spune despre ele (în surse, bineînțeles), așa că pretenția dv. ca articolele care tratează subiecte din religie să conțină doar de spun religiile (sau doar ce spune una, cum vreți dv.) nu corespunde cu politica de neutralitete, care nu vă permite nici să ștergeți afirmații ateiste din articolele respective. Dacă aș avea o sursă de încredere care ar afirma că Mântuitorul n-a mântuit și nu va mântui pe nimeni și că promisiunea religiei creștine ar fi o simplă înșelătorie comercială, politicile permit ca această informație să fie adăugată în articol, singura condiție este ca afirmația să fie atribuită sursei. Nici măcar n-ar trebui să dovedesc dacă este adevărată.
„Așa se face un argument clar” este o afirmație gratuită. Împreună cu „nu mai hrăniți «trolii»” este pumnul pus în gură de popă enoriașului. Însă pe Wikipedia acest ton nu se poate folosi. --Turbojet30 iunie 2015 00:01 (EEST)
Nu inteleg care e miza ateista si cea neateista in aceasta discutie. Unii il considerau pe Hitler ca mântuitor al lor prin salutul adresat. Altii pe imparatii romani tot prin salutul adresat. Cred ca se pot gasi surse pentru aceste afirmatii. Nu inteleg nici confiscarea lui Iisus de religiile creștine care pretind că-l reprezintă. Nu se poate aborda subiectul decat in doua moduri, teologic si istoric, alte variante fiind excluse?--86.125.187.151 (discuție) 30 iunie 2015 17:56 (EEST)
El are obsesia combaterii ateismului. Nu înțelege că ideea că Isus s-a născut la Nazaret este cercetare istorică și nu ateism. Propagandă ateistă și opinie marginală în cercetarea istorică este . Tgeorgescu (discuție) 30 iunie 2015 00:16 (EEST)
Mă întreb de ce combate ateismul dacă însuși Dumnezeu, în caz că există, nu poate fi decât ateu, pentru că nu crede în nici o zeitate și, evident, nici în sine însuși, pentru că închinarea la sine însuși numai religie nu s-ar numi. Iar omul a fost plăsmuit după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. --Miehs (discuție) 30 iunie 2015 00:57 (EEST)
Domnilor, Dvs. vedeți oare că vă prefaceți că n-ați înțeles ce am scris? Eu nu am scris că Turbojet a scris că BOR este o religie ci am doar subliniat o idee. Și iar intervine o problemă: Dvs. aruncați cu noroi în religia mea (implicit în mine) fără să aveți vreun argument că ateismul este o teologia așa cum cere pagina. De aceea am scris și acel citat: „Dacă ți-am greșit cu ceva, atunci demonstrează. Dacă nu, atunci de ce Mă bați?”; Am mai zis că WP:PDVN s-a rezolvat cu împărțirea paginii în două iar la Isus din Nazaret - prin opiniile diverselor religii. Ați mai făcut o afirmație necugetată cum că eu vreau doar opinia religiei mele să fie afișată pe pagină, ceea ce este fals. Dacă aș fi vrut asta aș fi șters toate celelalte opinii religioase. Iar dacă vă referiți la faptul că eu scriu numai din ortodoxism atunci de unde vreți eu, de exemplu, să știu religia mulsumanilor? Iar în continuare v-ați contrazia încercând să-mi demonstrați ateisme, lucru care s-a interzis la pagina de dicuție Isus din Nazaret, deoarece încarcă paginile fără rost. Iar dl. Tgeorgescu mă acuză de „combatere a ateismului”, ceea ce nu se poate demonstra deoarece, în cazul de față, pagina îmi cerea asta. Și cât despre „cercetarea istorică”, oare se bazează pe altceva decât premise ateiste? Iar dl. Miehs, de ce faceți propagandă? Acum este prima oară când aud „de ce Dumnezeu nu are Dumnezeu”. Poate considerați că Dumnezeu este o persoană, dar rămâne doar opinia dvs. Wikipedia nu este enciclopedie propagandistică. PS: Cât despre învățatul elementelor din logică: cred că îmi permit deoarece dvs. le ignorați creând greșeli majore de logică în susținerea unor afirmații. --Valimali67 (discuție) 30 iunie 2015 10:16 (EEST)
În articolul Dumnezeul creștinilor - o Treime de Persoane, de pe saitul „crestinortodox.ro” este citat părintele Stăniloae care, referindu-se la Dumnezeu, afirma că: „Deci având conștiință de sine trebuie să fie și persoană și, ca atare iubire și comuniune”. Prin urmare, nu de la mine se trage opinia că Dumnezeu este o persoană. Eu nu fac propagandă, neîncercând în nici un chip să vă „bag pe gât” opinia mea, dar nici nu suport ca altul să-mi „bage pe gât” opinia sa. Toate cele bune și pace în suflet și în lume vă doresc. --Miehs (discuție) 30 iunie 2015 11:15 (EEST)
Eu m-am referit la persoană fizică. Însă aici se discută despre reclamarea mea, nu despre opinia dacă există sau nu Dumnezeu. --Valimali67 (discuție) 30 iunie 2015 11:47 (EEST)
De fapt, pe wikipedia se face propaganda. Pentru a te califica sa faci propaganda intr-o alta directie decat cea dorita, trebuie sa fii mai bun ca ei, ceea ce este utopic deoarece frâiele tot ei le dețin. Pe de alta parte trebuie sa achiesez la comentariile lui Miehs, zice bine omul. Asculta-l !!! Asybarisaport30 iunie 2015 11:52 (EEST)
@Valimali67: „Am mai zis că WP:PDVN s-a rezolvat cu împărțirea paginii în două”. PDVN nu înseamnă „ei își expun poziția lor necontraziși în pagina aia, iar noi ne expunem poziția noastră în pagina asta, necontraziși.
Cele două pagini există ca două subiecte diferite: privit ca personaj al religiei, respectiv ca om care a trăit într-o anumită perioadă de timp. În fiecare articol se prezintă toate aspectele despre subiectul articolului. În articolul despre personajul descris de religie se prezintă atât imaginea care i-a făcut-o religia, cât și toate contestările — de către alte religii sau de către agnostici sau atei — cu privire la această imagine. Asta înseamnă „neutralitate”. În articolul despre om se prezintă toate aspectele care au fost dovedite despre el ca om pe bază de cercetări științifice, chiar dacă ele s-ar contrazice unele pe altele, deoarece, spre deosebire de scripturi, care se declară imuabile, cercetările aduc mereu fapte noi, care clarifică treptat imaginea lui ca om. Contrazicerile între surse tratând același subiect (cu credință sau nu) nu se pot elimina cum propuneți. --Turbojet30 iunie 2015 12:45 (EEST)
Religia creștin ortodoxă nu neagă faptul că Iisus Hristos a fost și om. Ci oferă chiar mai multe detalii asupra personalității acestuia din surse aproape contemporane Lui, decât poate da „istoria”. Cum am mai zis și sus discuția de aici nu este o dezbatere pe seama lui Iisus sau a lui Dumnezeu ci se dictută despre reclamarea mea de către Vitalie Ciubotaru. Dl. Tgeorgescu m-a iertat dar dl. Vitalie nu specifică clar unde am comis un atac la persoană, astfel aș fi fost mai recunoscător d-lui Tgeorgescu. --Valimali67 (discuție) 30 iunie 2015 13:46 (EEST)
Valimali67: Atunci cand aduci surse despre subiecte sensibile cum sunt religia, antisemitismul, șovinism, evreism, homosexualitate, xenofobism, etc., prin care vrei sa aduci neutralitate unui articol, niciodata nu vei reusi sa pui in articol toate punctele de vedere de care face Turbo referire mai sus. De ce? Pentru ca intotdeauna cealalta parte striga mai tare, expunandu-si tarele mai violent. Ei intotdeauna vor spune ca sursele tale nu sunt de incredere, ci doar ale lor sunt ok. Daca nu vei intelege acest fapt te vor acuza de discriminare fățișă și vor merge până la excluderea ta de pe wikipedia. Asa incat ceea ce-ti propun este sa lasi in plata Domnului subiectele astea sensibile sa le trateze cei cu "dare de mână". Cam asa functioneaza propaganda. Ceea ce am spus pana acum nu inseamna ca sunt de acord cu cineva, inclusiv cu tine, in aceasta discutie. Singurul e Miehs cu băgatul pe gât.Asybarisaport30 iunie 2015 13:48 (EEST)
Da, pe Wikipedia se face propagandă pentru știință, cultură și cercetare universitară. Despre homosexualitate, consensul medical și cel al psihologilor este că este comportament normal. Aici nu conferim echivalență științei mainstream cu teorii paranoide ale conspirației. Sigur, opinia Papei referitoare la homosexualitate contează și poate fi redată cu atribuire, dar nu drept miezul din Fanta. Iar consensul în drepturile omului este că homosexualii și evreii nu pot fi trimiși la gazare. Astea sunt regulile după care se scrie pe Wikipedia. Tgeorgescu (discuție) 30 iunie 2015 18:27 (EEST)
Precum spuneam mai sus cealalta parte striga mai tare. Cum dai putin cu bățul prin gard incep concertul. Unii se considera mai specialisti decat altii. Unul e pe teme religioase, altul pe teme legionare, altul pe teme stiintifice, altii pe teme evreiesti, altii cu holocaustul, altul cu greco-catolicii ș.a.m.d. Asybarisaport30 iunie 2015 19:36 (EEST)
Păi, Bisericile creștine sunt împotriva legalizării căsătoriei homosexulalilor. Asta este percepută ca discriminare, care în principiu nu se deosebește de discriminarea pe criterii etnice, cum au fost discriminați evreii, discriminare care dacă nu este combătută poate ajunge la forme extreme, „arză-i-ar focul iadului!”. Ăsta este apropoul. --Turbojet30 iunie 2015 19:42 (EEST)
Focul iadului sau al gheenei? Sau al Auschvitz-ului? Parcă creștinismul era ceva cu iubirea aproapelui,nu? Dacă bisericile creștine incită la violență atunci nu sunt atat de crestine pe cat au impresia! Se pare ca bisericile crestine au distrus crestinismul fara să-și dea seama, zicea parcă Soren Kierkegaard.--86.125.165.240 (discuție) 30 iunie 2015 21:27 (EEST)
Dacă DSM-5, ICD-10 (2015) și Manualul Merck ar numi homosexualitatea boală, acest punct de vedere ar fi consensul medical și ar trebui redat ca atare. Cum ele resping această afirmație, consensul medical este tocmai pe dos. Iar punctul de vedere oficial al Asociației Psihologice Americane asupra homosexualității poate fi redat pe bază de comunicate oficiale. Și pot fi citate tratate de psihologie folosite pe larg în universitățile din lume. Nu orice fițuică sau pamflet sunt știință mainstream. Asta ține de politicile de bază ale Wikipediei, nu de "cine strigă mai tare". Tgeorgescu (discuție) 30 iunie 2015 20:24 (EEST)
Concluzie. Să încercăm să închidem reclamația. Nu cred că e cazul să se aplice vreo blocare. Se pare că Valimali67 acționează cu bună credință, dar nu foarte bine informat. @Toată lumea: cred că putem avea încă puțină răbdare în virtutea WP:BITE, explicând politicile noastre, ce este acela un POV fork și de ce îl evităm, cum ne controlăm singuri și reciproc neutralitatea etc. @Valimali67: sunteți recent venit într-o comunitate ai cărei membri încearcă și ei tot cu bună credință să vă explice practicile ei. Cu răbdare și practică, le veți deprinde. Până una-alta, puțin urgentă este îngrijorarea celor care au ridicat reclamația că convingerile dv. religioase vă afectează calitatea contribuțiilor; sfatul meu este să evitați pe moment să contribuiți în acea zonă și să vă concentrați pe cele în care nu ați întâmpinat opoziție. Cu timpul, veți înțelege din ce în ce mai multe subtilități. —Andreidiscuţie30 iunie 2015 13:49 (EEST)
Utilizatorul DUMITRU DRAGAN șterge în mod repetat etichetele de întreținere la articolul Dumitru Drăgan. A fost avertizat de foarte multe ori (pagina sa de discuție este plină de „ultime avertismente”) dar insistă în continuare. --Bătrânul (discuție) 23 mai 2015 13:15 (EEST)
Cred că a înțeles greșit motivele care au stat la baza deblocării sale timpurii și, probabil nu a înțeles că aceasta a fost o șansă care trebuia valorificată. În caz că va continua, sugerez blocarea lui temporară - ca avertisment. Dat fiind că e vorba de recidivă, cred că potrivit ar fi 1 săptămână. --Accipiter Q. Gentilis(D)20 mai 2015 14:05 (EEST)
Consider reclamația întemeiată. Am încercat să-i explic reclamatului, la Cafenea, motivele pentru care cred că nu are dreptate, tocmai deoarece exista și un precedent. Nu pare dispus să le accepte și nici să ceară scuze. Nu aplic eu însumi blocarea, pentru că m-am implicat în discuțiile respective și s-ar putea interpreta ca un mijloc de a-mi impune punctul de vedere personal, dar sunt de acord cu ea, dacă un administrator neimplicat apreciază că este necesară. --Pafsanias (discuție) 20 mai 2015 15:06 (EEST)
Dan Mihai Pitea
Utilizator:Dan Mihai Pitea șterge secțiuni din articolul Moldova după bunul lui plac. Mai refer mai ales la secțiunea Tradiții, informația e din surse și cu referințe în articol. Sau dacă se consideră că informația nu e de calitate se îmbunătățește, se etichetează, se supune discuției, dar nu să vii să ștergi în răzbunare. Rog a se lua măsuri și de a i se reîncorpora această secțiune articolului, tradițiile fiind un aspect important unei zone istorice și etnografice Bogdan Muraru(discuție)18 mai 2015 12:29 (EEST)
Ce ați scris acolo sunt generalități despre români, nu despre moldoveni. Nu v-am cerut nimic din ceea ce nu fac și eu. Literatura de specialitate despre etnografie și folclor a secolului al XX-lea este VASTĂ, așa că vă rog să scrieți din surse academice, nu din ziare și site-uri, unde ziariști generaliști trebuie să „puște” 3 articole pe zi pe diverse teme, așa că fac conspecte de gimanziu sub orice critică. --Mihai (discuție) 18 mai 2015 12:35 (EEST)
Nu se procedează așa. Informația e culeasă din surse care se referă la Tradițiile din Moldova. Wikipedia e plină de galerii, de informație fără surse, etc și veniți să ștergeți în răzbunare un text care se încadrează în cerințele wikipediei, dar care s-a dorit de la început un rezumat scurt al tradițiilor locului nu o lucrare detaliată despre tradiții. Nu putem să ne apucăm toți să ștergem articole, secțiuni cu referințe, chiar și cele fără ref.trebuie etichetate și îmbunătățite. Total nejustificată acțiunea dvs.--Bogdan Muraru(discuție)18 mai 2015 12:43 (EEST)
De ce mă acuzați de răzbunare, dacă v-am expus mai sus și în descrierea modificărilor motivele? Repet ultima dată: dacă textul se referă despre români (supracategoria), nu e nevoie să fi inclus la subcategorie . Textul și sursele sunt de calitate proastă, așa că e datoria autorului să le îmbunătățească dacă i-au fost contestate . Dacă păstrăm texte proaste acum, tot acolo o să fie și în 10 ani, având în vedere dimensiunea comunității, și asta o să-i descurajeze și pe potențiali colaboratori să scrie. --Mihai (discuție) 18 mai 2015 12:50 (EEST)
Faptul că toate sursele sunt proaste și că doar ce știți, doriți și cum procedați dumneavoastră e corect nu mi se pare decât o scuză care încearcă să mascheze comportamentul dvs. Informația este adevărată și îi puteți aduce surse academice dumneavoastră, sigur veți găsi.--Bogdan Muraru(discuție)18 mai 2015 13:03 (EEST)
Adevărul este că, de la bun început, articolul a suferit de grave deficiențe, atât în concepția generală, cât și în realizarea lui concretă. Păcat, pentru că subiectul merita o soartă mai bună. Ștergerea reclamată aici viza una din secțiunile cele mai problematice (Tradiții). Pe lângă alte trivialități (ca cea legată de masa îmbelșugată de Crăciun), ni se spunea că în tradiție moldovenească, de Paști, se ciocnesc ouăle roșii și se rostește formula Hristos a înviat! la care se răspunde Adevărat a înviat!. Adică ceilalți români care fac același lucru urmează tradiția moldovenească? Eu am observat că ea s-a răspândit până și în Grecia! --Pafsanias (discuție) 18 mai 2015 14:31 (EEST)
Un lucru nu îl exclude pe celălalt. În articolul Tradiții românești avem secțiunea Împodobirea bradului sau colindatul creștin acum insinuați că asta e o tradiție românească și tot globul a copiat-o de la noi. În privința mărțișorului e bine știu că în Moldova e obiceiul un pic schimbat sau că de Anul Nou: mascații din Ruginoasa, capra descrisă în Descriptio Moldaviae sau ursul sunt ori moldovenești ori aici se practică mai frecvent. Eu am luat informațiile din surse care vorbeau de tradițiile din Moldova, acum că pot fi ele românești, balcanice, europene sau internaționale nu cred că afectează. Am și enunțat la un moment dat unt printre cele mai vechi și mai de amploare manifestări atât din spațiul moldovenesc cât și din întreg spațiu românesc nu am dorit să exclud spațiul românesc ci pur și simplu am descris pe scurt principalele tradiții ale locului.--Bogdan Muraru(discuție)18 mai 2015 17:15 (EEST)
Aceasta este în mod evident o dispută editorială. Vă rog să folosiți paginile de discuție ale articolului sau articolelor. —Andreidiscuţie18 mai 2015 17:20 (EEST)
Nu e adevărat, eu reclam faptul că acest utilizator a început o serie de acțiuni îndreptate împotriva articolului Moldova din faptul că nu se încadrează în viziunea lui asupra acestui concept și consider că acest utilizator trebuie oprit. Articole cu galerii sunt cu duiumul: Dej, Gherla, Rădăuți, etc , sute sau mii, nu se șterg nici măcar articolele/secțiunile fără referințe ci li se aduc referințe sau se îmbunătățesc, ca să nu mai vorbim de secțiuni unde am adus referințe din diferite surse. Nu putem șterge ce nu ne convine și apoi veni cu scuze ieftine.--Bogdan Muraru(discuție)19 mai 2015 09:06 (EEST)
Calitatea surselor nu e o scuză ieftină. Faptul că există și alte articole proaste nu înseamnă că toate articolele trebuie să fie proaste. Galeriile sunt o unealtă de care se abuzează prea ușor, en:WP:IG explică foarte bine cum și când se folosesc. Dar _toate_ acestea sunt aspecte editoriale, legate de conținut. —Andreidiscuţie19 mai 2015 10:49 (EEST)
Hărțuire. Dacă eu pun unui student nota 2 pentru activitatea sa, Asybaris01 înțelege că eu atac studentul la persoană. Mi-am exprimat dezacordul cu modul lui de gândire , dar n-a înțeles. Nu pot discuta cu el, deoarece orice aș spune el va considera că-l atac la persoană. --Turbojet13 mai 2015 11:45 (EEST)
Anonimule care sunteti "anonim", ar trebui sa va semnati cu numele de utilizator, nu va ascundeti dupa IP-uri dinamice, sa vad si eu cui îi stau in gât. Argumente aveti? sau doar nemultumiri? Asybarisaport18 mai 2015 12:51 (EEST)
Ba da. M-am ocupat. Am și făcut un checkuser, utilizatorul se ținea de glume de același gen și ca anonim: oricum, blocarea contului s-a făcut cu blocarea automată a adresei IP. —Andreidiscuţie4 mai 2015 11:22 (EEST)
Am observat de la Schimbări recente că au fost sterse unele articole pe motiv de utilizator cu interdictie. Este aceasta stergere constructivă pentru Wikipedia? Articolele create nu ar trebui sterse doar pe motiv de blocare sau interdictie.--5.2.200.163 (discuție) 27 aprilie 2015 10:25 (EEST)
Nu au fost șterse „unele articole”, ci articolele create de IP-urile reclamate mai sus. Dacă păstrăm a priori tot ce reușește un utilizator cu interdicție să strecoare ocolind politicile, atunci nu descurajăm cu nimic acțiunile lui, ci doar îl încurajăm să mai găsească o fereastră și să mai introducă ce vrea el să introducă. Dacă în schimb îi blocăm clonele și îi anulăm și toate contribuțiile, abia atunci poate se gândește și respectivul ce rost a avut totul.
Istoria a arătat că BAICAN produce niște contribuții necontroversate o vreme la început, după care începe din ce în ce mai mult să-și strecoare ideile lui proprii despre cum e limba română (asta eventual în timp ce atacă și alte proiecte). Ultima oară când i-am dat credit și i-am prezumat buna credință, a fost o mare greșeală. În acest moment, contribuțiile lui nu pot fi tratate in corpore ca fiind realizate cu bună credință. Dacă cineva consideră însă că se poate lucra cu ceva din ce a creat BAICAN, poate din partea mea să recupereze sau să ceară recuperarea paginilor șterse și să-și asume modificările anulate, refăcându-le. —Andreidiscuţie27 aprilie 2015 10:35 (EEST)
::::::::Dar la timpul altor utilizatori care sunt nevoiti sa-l consume partial cu proceduri (birocratice) de recuperare si discutii pe la reclamatii/diverse locuri v-ati gandit? Exact, contributiile nu trebuie tratate in corpore, ci punctual trebuie analizată valabilitatea. Desigur e mai ușor de revenit in corpore si nu punctual. Astfel se descurajeaza nu numai tinta principala, ci si editorii constructivi colaterali care nu sunt dispusi a pierde timpul aiurea cu discutii. Per ansamblu revenirile in corpore nu sunt utile wikipediei.--5.2.200.163 (discuție) 27 aprilie 2015 11:01 (EEST)
Să vă dau un exemplu: modificarea aceasta. Ceea ce face BAICAN acolo este să pună un link la Commons spre o categorie de imagini ce reprezintă săli de control centralizat în diverse contexte. Asta într-o pagină care prin definiție se explică faptul că subiectul este controlul descentralizat. Aberația este subtilă și neevidentă. De aceea este mai bine să eliminăm totul și să reintroducem ce este de reintrodus, dacă are cineva energia să o facă. —Andreidiscuţie27 aprilie 2015 10:53 (EEST)
De unde aceasta tentatie cu să eliminăm totul? Este un consum inutil de timp. Se poate proceda punctual sau semnala in paginile de discutii abaterile subtile.--5.2.200.163 (discuție) 27 aprilie 2015 11:01 (EEST)
:::::::::::Da, observ că pentru timpul altor utilizatori nu arată nimeni considerație. Să mergem in continuare cu totul, să facem totul pentru a irosi timpul altor utilizatori producandu-le iritare. Bună modalitate de stimulare a wikicontribuitorilor!--5.2.200.163 (discuție) 27 aprilie 2015 11:21 (EEST)
Stimate 5.2.200.163, e cazul să alegem: păstrăm Wikipedia murdară până găsim energia să facem curățenie, sau încercăm să o curățim și apoi găsim energia să răscolim prin gunoaie? // Gikü vorbe fapte luni, 27 aprilie 2015 11:08 (EET)
Rezolvat cu avertisment chiar de Bătrânul; în plus, i-am scris și eu un mesaj de clarificare, ca să nu spună că n-a fost avertizat cum se cuvine. --GutzaDD+14 aprilie 2015 14:26 (EEST)
De notat că pare să se fi întors folosind un open proxy (76.164.217.123). L-am blocat pe 24 de ore și i-am anulat vandalismele, dar aproape sigur o să mai auzim de el.--Strainu (دسستي) 15 aprilie 2015 10:07 (EEST)
Am dat și eu un revert, dar am hotărât să nu avertizez anonimul. Acesta este un webmaster care vrea să-și facă reclamă la situl propriu. Nu cunoaște subiectul în profunzime — pe situl său confundă unele lucruri — și nu are surse. Și-a arătat posibilitățile (acel text stereotip care-l tot introduce), așa că Wikipedia nu poate spera la nicio contribuție enciclopedică din partea lui. Scopul său este să umple paginile Wikipediei (aka hiturile pe Google) cu temenul „satanism”, obiectiv atins dacă este avertizat pe IP-uri anonime. Propun semiprotejarea paginilor care l-ar putea interesa și blocarea utilizatorului pe un termen mai îndelungat. --Turbojet18 aprilie 2015 09:13 (EEST)
Rezolvat: L-am blocat pe principalul protagonist al acestei campanii agresive de autopromovare pentru o perioadă de 6 luni, iar pe câteva dintre posibilele lui clone anonime pentru două săptămâni. Am semiprotejat paginile utilizate în această campanie pentru o lună. Am semiprotejat la creare pagina „Satanism spiritual”, iar Victor Blacus a extins termenul de semiprotejare pentru „Satanismul spiritual”. --Pafsanias (discuție) 18 aprilie 2015 15:20 (EEST)
Rezolvat Blocat pentru 24 de ore. IP-ul pare să aparțină unui liceu și a fost implicat și în „aventurile” de la bacalaureatul din vara trecută. --Pafsanias (discuție) 4 martie 2015 13:34 (EET)
Utilizator:Raul1372
Raul1372 șterge în mod constant text, formate de întreținere și categorii de la numeroase articole. Numai astăzi i-am trimis 9 (nouă) averismente pe pagina sa de discuții, dar fără niciun rezultat. Rog blocarea. --Bătrânul (discuție) 28 februarie 2015 19:41 (EET)
Nu, în fapt dvs. căutați mereu princină. Eu nu știu pe cine nu ați jignit până acum pe Wikipedia. Văd că nu v-a mers tentativa recentă de scandal cu Andrei Stroe, așa că v-ați gândit să mă șicanați din nou pe mine. Nu-i nici o problemă, eu nu mă feresc să vă spun când greșiți, ca în cazul acestei reformulări inepte dpdv. sociologic, și nici nu mai văd motive să vă menajez susceptibilitățile; dacă sunteți diletant în materie de sociologie, nu o mai țineți până în pânzele albe că aveți dreptate. Uitați, până la urmă am ajuns tot eu să reformulez textul ca să fie corect dpdv. terminologic. Dar aș fi vrut să rămână eticheta evaziv, pentru că nu am nici măcar acces la sursele acelor statistici.
Silenzio, din punctul meu de vedere e o eroare că sunteți administrator pe Wikipedia. Sunteți din punctul meu de vedere un troll, cu care aș prefera să nu am nimic de a face. Mi-am irosit deja zeci de ore încercând să vă explic evidențe.--Mihai (discuție) 21 februarie 2015 21:05 (EET)
Da, aveți dreptate. Am multe defecte, dar și o mare calitate de a detecta impostura, de unde mi se trag anumite ponoase. Iar ceea ce citesc mai sus e un alt gest de impostură. Reveniți la subiect, vă rog. --Silenzio (discuție) 21 februarie 2015 22:33 (EET)
Utilizator:AdrianDinamo
Acest utilizator perseverează în a introduce sistematic date complet necitate la articolele legate de echipele de fotbal. De asemenea, AdrianDinamo pare a fi complet nereceptiv la încercările de dialog și recomandările de pe pagina sa de discuții. Recomandarea mea este ca aceste editări să fie considerate drept vandalisme și tratate ca atare. Mulțumesc. --Wintereu19 februarie 2015 23:59 (EET)
Am încercat să găsesc vreo susținere pentru datele respective la en.wiki și n-am reușit: la Sheffield FC se afirmă că ar fi câștigat en:FA Amateur Cup prin anii 1850-1860, însă această competiție s-a înființat în 1893, conform Encyclopedia of British Football: "No fewer than 12 old boys' clubs were among the 81 entries for the first FA Amateur Cup in 1893/94". Eu cred că ori AdrianDinamo inventează datele astea, ori le crede adevărate dar le preia dintr-o sursă care le inventează. Aștept și părerea celor mai avizați în fotbal, înainte de a face revert la toate editările din ultima vreme ale acestui utilizator. Răzvan Socolmesaj20 februarie 2015 21:47 (EET)
Dacă Sheffield FC ar fi câștigat acele trofee, FA Amateur Cup, ori alte cupe echivalente sunt convins că ar fi apărut pe websitul lor. Clubul ar avea tot interesul să-și valorifice și să-și promoveze istoria, dar considerând că aceste informații lipsesc, este evident că AdrianDinamo inventează. --Silenzio (discuție) 20 februarie 2015 22:50 (EET)
Confirm faptul că acest utilizator inventează aceste date. Partea bună este că cel puțin o parte dintre ele există, totuși. De exemplu, la pagina Helsingin Jalkapalloklubi a fost introdusă informația eronată cum că acest club (fondat în 1907) ar fi câștigat cupa Finlandei în 1908. Cercetând puțin, am găsit pagina aceasta și aceasta, cu toate cupele și campionatele din Finlanda începând cu anul 1908. În legătură cu echipa Sheffield FC, singura cupă pe care a câștigat-o a fost în 1904 (vezi aici). --Wintereu21 februarie 2015 02:41 (EET)
Mă simt nevoit să propun blocarea acestui utilizator, întrucât a continuat să adauge informații nereferențiate în aceeași manieră, în pofida avertismentelor primite. --Wintereu22 februarie 2015 00:38 (EET)
Ștergerea pagini Zamolxism fără să mă anunțe și să-mi de un motiv clar.
Învinuirea mea, semnată ca fiind a treia WP:FCO deși era prima, pentru pagina Zamolxism la care mi-sa șters contribuția pe motiv WP:FCO, dupa care am subliniat că cele scrise de mine apar pe urmatoarele pagini:- Zalmoxis; -Religia dacilor.
Urmărirea și scornirea orcărui motiv pentru corectarea mea.
Pentru toate acestea eu suspectez ca vina, conflictul ce a avut loc din pricina unor opinii diferite.
Subliniez următoarele:
Acesta a fost avertizat de mai multe ori.
Acesta nu este la prima abatere de acest gen. Mulțumesc!
Reclamație respinsă, pagina Dvs. de discuție este o veritabilă panoplie a diverselor tipuri de avertismente disponibile la Wikipedia; acestea v-au fost oferite de o sumedenie de redactori și administratori, așa că nominalizarea specifică a lui Tgeorgescu pentru încă un avertisment „nefondat” este de la bun început șubredă. Însă am petrecut câteva minute încercând să înțeleg ce s-a întâmplat. Ați primit FCO 3 pentru că ați avut o sumedenie de oportunități de a vă familiariza cu regulile de la Wikipedia; se pare că nu le-ați fructificat. Faptul că Tgeorgescu a șters referințele din propriul său text adus pe pagina de discuție nu este o problemă (dacă ștergea sau denatura părți din mesajul Dvs. era altceva, însă nu e cazul). Așa după cum am spus deja, „urmărirea” Dvs. pare să fie practicată de către o sumedenie de persoane; e greu de crezut că a luat-o toată lumea razna și Dvs. sunteți ultimul bastion al rațiunii, așa că nici nu mă obosesc să investighez acuzația asta.
Prin urmare vă sugerez să încercați să vă pliați pe regulamentele Wikipedia și să urmați recomandările celorlalți redactori înainte de a depune reclamații. --GutzaDD+11 februarie 2015 17:49 (EET)
Nici nu știu de ce îmi bat capul punând un administrator să blocheze alt administrator. Mă mir că l-ați adus pe Tgeorgescu sa se ocupe de această. Nu-i nimic exista comisie specială pentru administratorii reclamați. Arătați-mi unde în politica wikipedia scrie ca daca ești de 1 an pe wikipedia primești 3 bucăți. Mă mir că nu m-a blocat direct.--Valimali67 (discuție) 11 februarie 2015 21:32 (EET)
Nu scrie nicăieri că trebuie să primiți FCO 3 după un an, dar nici nu scrie că puteți lua la rând fiecare regulă în parte și s-o încălcați de câte trei ori. Când aveți pagina de discuții tapetată cu avertismente, este o așteptare rezonabilă să vă puneți la curent cu regulamentele; de altfel se pare că ați și făcut asta, de vreme ce vă plângeți în privința asta. Cât despre blocarea altui administrator, fiți fără grijă, n-aș avea nicio reținere să fac asta dacă mi s-ar părea necesar – vă asigur sincer că nu este cazul, așa cum nici Dvs. nu meritați vreo blocare în prezent în pofida pogonului de avertismente care vă înfrumusețează pagina de discuții. Revin cu sugestia din răspunsul precedent. --GutzaDD+11 februarie 2015 21:54 (EET)
Din cate știu eu, administratorii nu pot fi blocați de alți administratori, dar... eu nu sunt administrator. Să numere altcineva de câte ori i s-a atras atenția asupra cercetării originale, atât prin avertismente formale cât și prin discuții cu binișorul. Tgeorgescu (discuție) 11 februarie 2015 22:44 (EET)
Administratorii pot fi blocați de alți administratori, ba chiar se pot autobloca. În ambele cazuri, se pot autodebloca. Dar asemenea situații nu fac parte din dinamica normală a proiectului. -- Victor Blacus (discuție) 11 februarie 2015 22:51 (EET)
Revenind la redirectare, nu am mai reprodus citatul din Herodot pentru că era deja dat, referitor la creștinism, nu văd ce legătură are cu religia dacilor (au fost speculații mistice pe tema asta, dar... nu sunt izvoare istorice, iar în lipsa izvoarelor istorice se poate imagina orice scenariu). Tgeorgescu (discuție) 11 februarie 2015 23:13 (EET)
Utilizator Radu Dobritoiu
Doresc să reclam utilizatorul Radu Dobritoiu pentru jigniri și amenințări privind divulgarea identității personale la adresa colegului nostru, Turbojet (vezi aici). Muțumesc. --Wintereu9 februarie 2015 23:53 (EET)
I-am șters o serie de articole cu conținut în mod evident copiate de aici. A început apoi să scrie alte articole într-un format foarte diferit de ce se scrie la Wikipedia și care par a fi tot intrări dintr-un alt document pe care nu l-am identificat. Ce credeți? Eu mă îndoiesc foarte mult că ar fi început să scrie articole în cuvintele lui. —Andreidiscuţie9 februarie 2015 16:10 (EET)
La Ustilago nigra este evident că este copiat dintr-un manual compendiu, ajunge pentru asta să citești începutul: Tăciunele negru sau tăciunele zburător negru are o răspândire mai redusă decât ceilalți tăciuni ai orzului. Deci e evident că de acolo de unde a copiat era vorba și despre ceilalți tăciuni ai orzului. Cred că soluția optimă este să i se ceară imperativ să indice sursa, și să fie oprit dacă nu o indică. Fii curajos și Asumă buna credință nu ar trebui să aibă mare greutate dacă mai mulți utilizatori îl suspectează de violarea drepturilor de autor. --Mihai (discuție) 9 februarie 2015 20:40 (EET)
I-am cerut deja de câteva ori să citeze sursele pentru conținutul adăugat. Suspectez și eu un copyvio la Fitopatologie. Sunt de acord cu Mihai. Introducerea repetată a unor texte complet necitate, în urma epuizării recomandărilor și a cel puțin unei intenții de a dialoga, trebuie să fie considerată vandalism și tratată ca atare. --Wintereu9 februarie 2015 23:45 (EET)
Da sunt de acord ca am copiat informatia dintr-o carte scrisa de alti autori, în care informația este științifica corectă și nu are greșeli , oare noi wikipediștii nu trebuie să îmbogațim Wikipedia, ce rost mai are să pui informația și cineva sa-ți o ștearga. (discuție) 10 februarie 2015 01:04 (EET) ← Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Alexeivengher (discuție • contribuții).
Oare toate informațiile pe care le puneți dumneavoastra Tgeorgescu nu sunt plagiat sau piraterie informatică transformate ceva mai simplu? Nu vreau sa nascocesc ceva din capul meu, eu doar vreau sa fac ca Wikipedia, sa fie mai bogată în informație. Observ ca Wikipedia este foarte saracă în informații, ma-i ales științific, Andrei verificați informația, modificați-o, da va rog nu o ștergeți. (discuție) 10 februarie 2015 14:05 (EET) ← Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Alexeivengher (discuție • contribuții).
Era un banc: când copiezi de la unul singur se numește plagiat, iar când copiezi de la mai mulți se cheamă cercetare. Lăsând gluma la o parte, faptele obiective/științifice/enciclopedice, ipotezele și teoriile științifice nu au drepturi de autor, drepturi de autor au numai textele. Deci se poate rezuma în cuvintele proprii informația din sursele de încredere și le cităm corect pentru a putea verifica de unde provine informația respectivă. Pot fi date chiar scurte citate, cu condiția să fie puse între ghilimele și menționată clar sursa, asta se numește utilizare cinstită. Tgeorgescu (discuție) 10 februarie 2015 14:55 (EET)
Solicit blocarea acestui utilizator anonim care continuă să efectueze traduceri automate, deși a fost avertizat în repetate rânduri. --Wintereu6 februarie 2015 13:16 (EET)
Acest tip de contribuții sub ce categorie s-ar clasa? Este evident că acest utilizator nu aduce niciun beneficiu proiectului, dimpotrivă aș califica activitatea dumnealui perturbatoare, revenind insistent cu aceleași întrebări. --Silenzio (discuție) 1 februarie 2015 02:15 (EET)
Și eu am fost agasat de respectivul pe pagina mea de discuții. Din păcate, în pagina de politică oficială despre trolling se spune că „dacă trollingul afectează calitatea unor articole, acțiunile sale trebuie tratate ca orice altă formă de vandalism”; altfel nu sunt prevăzute sancțiuni pentru trolling, ci se recomandă doar evitarea intrării în dispută. Mai nou, ținta predilectă a lui Eugeniuu pare a fi Andrei Stroe. --Bătrânul (discuție) 1 februarie 2015 08:11 (EET)
Mda, pentru trolling avem nevoie de mai multe simptome și chiar cu acele simptome e greu de dovedit, deoarece e definit nedefinit :).--Silenzio (discuție) 1 februarie 2015 08:43 (EET)
La Meta este menționat faptul că trolling-ul poate avea loc și sub forma unor întrebări puse încontinuu, ale căror răspunsuri sunt evidente sau ușor de găsit (secțiunea Types of trolling, subsecțiunea Pestering). --Wintereu1 februarie 2015 11:42 (EET)
Cer blocarea pentru 6 luni a utilizatorului @Adys16:. Continuă să adauge materiale sub drepturi de autor la commons, pentru a le introduce apoi în articolele Wikipedia despre familia regală. Cel mai recent exemplu este articolul Elena, Principesă a României, unde a adăugat fotografia aceasta, la care se vede și din EXIF că e făcută de un fotograf profesionist. La mesaje nu răspunde.
Trebuie să recunosc că la ultimele sale valuri de modificări (și texte, nu numai poze) nu am mai avut răbdarea și timpul să le verific de plagiat; până când am mai făcut asta, modul de operare a fost să insereze texte copiate, din surse extrem de favorabile familiei regale, în unele cazuri cu conținut hilar din pdv enciclopedic, precum ce rochii au purtat principesele, câți invitați au fost la tot felul de evenimente, citate neenciclopedice de genul cât de mult iubesc România, dintotdeauna am avut o relație specială cu țara șamd.
I-am mai dat un sfat pe care nu pare a-l urma, să nu folosească calificativele/apelativele nobiliare de fiecare dată când menționează persoana. Ar fi ilar să scriem în articolul despre cardinalul Mazarin în fiecare loc „Eminența Sa Apostolică șamd Cardinalul Mazarin”.--Mihai (discuție) 29 ianuarie 2015 21:46 (EET)
Ultimele "valuri de modificări", așa cum le numiți dumneavoastră respectă politica wikipedia, iar dacă ve-ți "verifica", ve-ți observa ca am citat surse credibile ( Mediafax, România Liberă, site-uri oficiale, care d.p.d.d.v sunt monarhiste?! defapt dumneavoastră aveți o atitudine negativă față de Casa Regală a României) și nicidecum nu am copiat texte integrale, ci le-am reformulat! Ce rochii au purtat principesele?! unde am inserat eu așa ceva? poate va referiți la articolul despre nunta Principesei Moștenitoare, acolo într-adevăr, însă ați scos din context.
Referitor la fotografia de care spuneți, aceasta a fost postata pe site-ul oficial al Casei Regale, așa cum bine sepoate observa din citarea sursei, unde am indicat clar- Casa Majestății Sale Regelui. Ce nu este în regulă? Este de la sine înțeles ca odata postată acolo ea poate fi utilizată cu citarea sursei respective.--Adys16 (discuție) 30 ianuarie 2015 19:53 (EET)
Nu e de la sine înțeles. Există în continuare restricții și reguli care trebuie respectate (inclusiv gramaticale). Vă rog să vă limitați la modificările pe care sunteți capabil să le înțelegeți și să lăsați la o parte Casa Majestății Sale, căreia în mod evident nu îi aduceți niciun serviciu aici, în ciuda a ceea ce credeți. Nici nunta și nici vreun alt eveniment monden nu reprezintă vreo scuză. --Pafsanias (discuție) 30 ianuarie 2015 20:10 (EET)
Victor, am impresia că nu ești imun la atacurile de persoană la care ai fost expus și riști să aplici raționamente greșite în comportamentul față de acest/acești utilizator/i. Îți recomand să nu te implici în reveniri, reclamații și blocări, lasă alți administratori să se ocupe de caz. Mulțumesc pentru înțelegere. // Gikü vorbe fapte vineri, 23 ianuarie 2015 14:55 (EET)
Raționamente greșite în comportamentul față de acest/acești utilizator/i? Să nu mă implic în reveniri, reclamații și blocări? Alți administratori să se ocupe de caz? Chiar dacă eu sunt singurul la fața locului, să stau și să mă uit cum se vandalizează? De ce am primit permisiuni de sysop? Nu ai pentru ce să îmi mulțumești. -- Victor Blacus (discuție) 23 ianuarie 2015 15:15 (EET)
Al doilea nu pare să aibă nicio legătură. E doar cineva care s-a apucat să șteargă pagini. Primul ar putea fi Eriksan și merită verificat dacă e open proxy (nu pot acum). Oricum l-am blocat pentru atacul de la Wikipedia:Cafenea și acțiunea de tip WP:POINT de la Bășină, care, coroborate cu stilul de adresare din atitudine, lăsate așa cum sunt, nu pot decât să se perpetueze.
Notă: verificarea de open proxy nu este exclusiv apanajul checkuserilor, o poate face oricine și nu implica unelte ale MediaWiki. —Andreidiscuţie23 ianuarie 2015 15:03 (EET)
Sincer, eu nu il consider un vandal, eventual un "incapatanat". Asta se intampla cand editam ceva fara argumente solide si fara consens. Mihai Andrei si cei cu scoaterea lui Antonescu si Vacaroiu din lista nu reusit sa ma convinga nici pe mine, ci si-au impus vointa prin "forta". Silenzio (discuție) 22 ianuarie 2015 13:49 (EET)
Am blocat trei adrese IP, toate clone arădene ale lui Gheo13. Să fie acesta motivul pentru care n-ar fi decât un încăpățânat? Am semiprotejat pentru o săptămână șase liste de șefi de stat ai României, după diferite criterii. -- Victor Blacus (discuție) 22 ianuarie 2015 14:47 (EET)
Abuz de folosirea numelui de utilizator al altcuiva
Eriksan a introdus în semnătura sa personalizată, pe care a folosit-o pe câteva pagini de discuție, numele meu de utilizator. A folosit numele meu de utilizator, inclus în aceeași frază provocatoare, și pe propria sa pagină de utilizator. I-am cerut, în mod civilizat, să renunțe la această practică, pe care o consider un abuz, și să șteargă urmele lăsate. N-a făcut-o, așa că a doua zi am efectuat eu ștergerile. A reintrodus aceeași frază pe pagina sa de discuții și mi-a trimis o notificare provocatoare.
Am avut intenția să-l blochez 24 de ore, însă apoi am văzut că i-a mai trimis Andrei Stroe un avertisment în cursul zilei de astăzi, așa că am anulat blocarea. --GutzaDD+7 ianuarie 2015 16:42 (EET)
Întrucât adresa IP 78.97.143.27 este blocată, verificarea, evident, nu poate da rezultat. Cererea de verificare a fost făcută for the record. Propun deblocarea și monitorizarea cazului în continuare, inclusiv clone și open proxies. -- Victor Blacus (discuție) 7 ianuarie 2015 21:51 (EET)
Nu am stat să citesc acum toate literele politicilor și îndrumărilor, dar eu consider că avertizarea lui Victor cu mesaje standard nu este în spiritul proiectului și am șters-o. --Mihai (discuție) 9 ianuarie 2015 15:05 (EET)
Cont public
Solicit blocarea utilizatorului Vdaprint întrucât a continuat să editeze, deși a fost avertizat încă din noiembrie 2014 de faptul că pe Wikipedia nu sunt permise conturile publice. --Wintereu3 ianuarie 2015 23:38 (EET)
Am avut intenția să-l blochez pe termen nelimitat, însă în prezent nu are absolut nicio modificare curentă la Wikipedia (din cauză că a fost șters singurul articol în care a contribuit). Mi se pare desuetă o blocare în acest context, așa că m-am abținut; dacă revine vă rog faceți trimitere în mod explicit la această reclamație. --GutzaDD+7 ianuarie 2015 16:45 (EET)
Just, îmi cer scuze pentru dezinformare; eu ajunsesem la concluzia de mai sus zilele trecute și nu am mai verificat astăzi. --GutzaDD+7 ianuarie 2015 16:55 (EET)
Pe ce vă bazați această afirmație? Deoarece nu cunosc această prevedere, dar asta nu înseamnă că nu o pot învăța. Ceea ce știu e că cei care se dezic la amenințări cu datul în judecată se blochează nelimitat. Cele bune, --Silenzio (discuție) 3 ianuarie 2015 21:46 (EET)
Într-adevăr, anonimii nu se blochează nelimitat. Nu știu unde scrie asta, dar e logic și e cutuma. În cazul de față, anonimul era deja blocat de mine pentru 24 de ore, și era suficient. După asta, a revenit cu alt IP (dinamic), din aceeași gamă, dar nu la discuție ci în articol. Se poate să mă înșel, fiindcă nu am timp să verific și citez din memorie. Saltul de la 24 de ore la nelimitat nu se justifică. -- Victor Blacus (discuție) 3 ianuarie 2015 22:06 (EET)
Am crezut că dumneavoastră ați făcut blocarea pe 24 h pentru atacuri la persoană, apoi Sîmbotin a prezentat această chestiune cu amenințări cu datul în judecată. De aceea am intervenit. Vă rog refaceți termenii blocării cum considerați, iar la Wikipedia:Blocare ar trebui detaliate aceste specificații cu adresele IP pentru clarificarea celor ca mine (mai lipsiți de logică). --Silenzio (discuție) 3 ianuarie 2015 22:13 (EET)
@Sîmbotin: e o neînțelegere, e aceeași chestiune. Blocarea am făcut-o pentru acel motiv. Faptul că am revenit asupra amenințării fără alte indicații v-a indus în eroare. Regret. -- Victor Blacus (discuție) 3 ianuarie 2015 22:32 (EET)
Am modificat parametrii blocării la 24 h. Am înțeles de ce nu îi blocăm nelimitat, dar nu am reușit să îmi dau seama când blocăm un IP pe o perioadă mai lungă de 24h, dacă nici pentru amenințări nu se face acest lucru. (Probabil dacă revin.) --Silenzio (discuție) 3 ianuarie 2015 22:46 (EET)
Vandalism insistent și atacuri repetate la persoană
Ar fi bine ca administratorii să aibă în vizor acest caz, care ar putea continua. Oamenii ăștia (ar putea fi unul singur) nu-și dau seama de gravitatea situației în care se află și pe care singuri au creat-o. Nu am timp să enumăr aici adresele implicate; ele pot fi găsite în jurnalul blocărilor și în jurnalul ștergerilor. Nu am timp acum să cer o verificare checkuser. Adresa http://www.radiolight au scris-o ei singuri în materialul șters. -- Victor Blacus (discuție) 31 decembrie 2014 19:49 (EET)