În lumea de astăzi, Mentă este un subiect care a căpătat din ce în ce mai multă relevanță în societate. Odată cu trecerea timpului, importanța lui Mentă a devenit evident crucială în diferite domenii, de la nivel personal până la nivel profesional. Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați să afle despre Mentă și despre modul în care le afectează viața. De aceea, în acest articol vom explora în detaliu tot ce ține de Mentă, de la origini până la influența sa de astăzi. În plus, vom analiza rolul său în diferite contexte și modul în care ne putem adapta la schimbările pe care le prezintă Mentă. Pregătește-te să pornești într-o călătorie de descoperire a Mentă și a impactului său asupra societății noastre!
Menta este un gen de aproximativ 25-30 specii de plante (aromatice și unele medicinale)[3]din familia Lamiaceae, răspândite la nivel mondial, șapte în Australia, una în America de Nord și celelalte în Europa și Asia. Face parte dintr-o familie extinsă, alături de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrișorul, măghiranul, salvia și levănțica.
Borsnită, broastil, brosnită, camfor, diană, ferent, ghiazmă, giugiumă, ghintă, iarbă creață, iarbă neagră, iasmă, izmă,[4] izmă bătrânească, izmă bună, izmă creață, izmă de gradină, izmă de leac, izmă de leș, menta broaștei, mentă creață, mintă, mintă moldovenească, mintă de gradină, mintă neagră, nina de camfor, nintă, nintă rece, piperiță, voieștniță.
Speciile de mentă care se folosesc în vindecare nu cresc spontan, majoritatea speciilor sălbatice nu au calitățile medicinale ale așa-numitei "mente bune". Prin "mentă bună" se înțelege, de fapt, o serie de trei specii de mentă (care la rândul lor au sute de varietăți). Acestea sunt menta de apa (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau Mentha spicata) și hibridul primelor două: menta pipărată (Mentha piperita) care este cea mai folosită specie în prezent. În aceeași categorie amintim și menta creață (Mentha crispa), menta franțuzească (Mentha pulegium). Toate speciile de mentă sunt foarte aromate. În general, Mentha piperita poate substitui orice tip de mentă, dar nu și invers. Ea are un gust puternic și mentolat, mai puternic la planta proaspătă decât la cea uscată. Ceaiul de mentă are efect calmant și stimulează digestia.[5]
In cosmetica se spune ca menta reduce porii, vindeca acneea prin actiunea ei antiinflamatoare si diminueaza excesul de sebum.
|titlelink=
(ajutor)