Petre Hârtopeanu

În lumea de astăzi, Petre Hârtopeanu a căpătat o relevanță fără precedent. Cunoscut pentru impactul său asupra diferitelor aspecte ale societății, Petre Hârtopeanu a captat atenția academicilor, experților și a publicului larg. Influența sa se extinde în domenii precum economie, politică, tehnologie, cultură și viața de zi cu zi. Deoarece Petre Hârtopeanu continuă să fie subiect de analiză și dezbatere, este crucial să înțelegem implicațiile și consecințele sale acum și în viitor. În acest articol, vom explora în detaliu importanța și domeniul de aplicare a Petre Hârtopeanu, precum și posibilele efecte asupra societății.

Petre Hârtopeanu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Botoșani, România Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani) Modificați la Wikidata
Frankfurt am Main, Germania Modificați la Wikidata
Căsătorit cuFrida Klamer
Copiidouă fiice
Cetățenie România
 Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Națională de Arte București  Modificați la Wikidata
PregătireNicolae Tonitza  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăpostimpresionism  Modificați la Wikidata
Influențat deNicolae Tonitza  Modificați la Wikidata

Petre Hârtopeanu (n. , Botoșani, România – d. , Frankfurt am Main, Germania) a fost un pictor româno-german.

Viața

Iașiul a reprezentat pentru Petre Hârtopeanu punctul central din viața sa. A studiat la Academia de Arte Frumoase (1937), avându-l ca profesor pe Nicolae Tonitza. Mai târziu, a fost profesor și decan la Academia de Arte Frumoase, iar în anul 1970 a emigrat în Germania, stabilindu-se la Frankfurt am Main. A fost căsătorit cu medicul Frida Klamer și a avut două fiice.

Opera

Din 1975 a fost membru al Bund für Freie und Angewandte Kunst E.V. din Darmstadt, ocupând un loc ferm în viața artistică din Darmstadt.

Tablourile sale sunt expresie a unei căutări intense a expresiei ideale a unei anumite compoziții. Pictura peisajelor naturale și culturale era ușoară și aerisită, determinată de jocul luminii asupra naturii.

Distincții

Bibliografie

Vezi și

Legături externe

Opere, imagini
Muzeu
  1. ^ Decretul Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne nr. 230 din 9 iunie 1954 pentru conferirea „Ordinului Muncii” și a „Medaliei Muncii” unor artiști plastici, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, anul III, nr. 29, 16 iunie 1954, p. 221.
  2. ^ Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 640 din 1968 privind conferirea de ordine și medalii unor membri ai Uniunii artiștilor plastici din Republica Socialistă România, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, anul IV, nr. 140, Partea I, luni 4 noiembrie 1968, p. 1265.