Biserica reformată din Gogan-Varolea

Astăzi, ne adâncim în lumea captivantă a lui Biserica reformată din Gogan-Varolea, explorând toate aspectele fascinante care îl înconjoară. De la origine până la impactul asupra societății de astăzi, ne vom cufunda într-o călătorie de descoperire și cunoaștere, analizând fiecare detaliu și dezvăluind misterele care îl înconjoară. Biserica reformată din Gogan-Varolea a fost subiect de interes și dezbatere de-a lungul istoriei, iar prin acest articol ne propunem să facem lumină asupra tuturor fațetelor care îl fac atât de intrigant. Pregătiți-vă pentru o explorare aprofundată care vă va lăsa cu o viziune reînnoită și îmbogățitoare a Biserica reformată din Gogan-Varolea.

Ansamblul bisericii reformate din Gogan-Varolea
Poziționare
Localitatesat Gogan; comuna Bahnea
Țara România
Adresa199
Edificare
Data finalizăriisec. XIII - XVIII
Clasificare
Cod LMIMS-II-a-A-15686
Coronamentul amvonului

Biserica reformată din Gogan-Varolea este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Gogan, comuna Bahnea.[1]

Ansamblul este format din trei monumente:

Localitatea

Gogan, în trecut împărțit în două sate Gogan și Gogan-Varolea (în maghiară Gógán, Gógánváralja, în germană Gogeschdorf, Gogeschburg) este un sat în comuna Bahnea din județul Mureș, Transilvania, România. Prima atestare documentară este din anul 1332, sub numele de Subcastrum.

Biserica

A fost construită din piatră și cărămidă, probabil în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Construcția unei biserici dedicate Fecioarei Maria la sfârșitul secolului al XIII-lea este confirmată de o cărămidă inscripționată: „ISTA ECCLESIA EST FABRI (C) ATA IN HONO (R) E E VIRG (INI) S”. Înălțimea finală a bisericii, 7 metri, a fost atinsă după lucrările de reconstrucție și extindere de la mijlocul secolului al XIV-lea, când sanctuarul a fost extins și nava a fost ajustată la înălțimea noului sanctuar poligonal construit.

Biserica a avut un tavan casetat și ornamentat cu picturi (1501-1520; în prezent la „Muzeul Național din Budapesta”), cea mai veche lucrare de acest fel pe teritoriul fostului regat maghiar. Decor caracteristic artei Renașterii, cu vrejuri vegetale, dar si cu imagini religioase subordonate ansamblului decorativ. Dintre cele 48 de casete, una prezintă stema familiei nobiliare Bethlen, care înfățișează un șarpe[2].

Note

  1. ^ „Institutul Național al Patrimoniului - Lista Monumentelor Istorice”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și

Legături externe

Imagini din exterior

Imagini din interior