În acest articol, vom pătrunde în lumea interesantă a lui Biserica reformată din Mureni. De la origini și până la relevanța sa în societatea actuală, vom explora toate aspectele relevante despre această Biserica reformată din Mureni. Vom analiza impactul acestuia în diferite domenii, posibilele sale implicații și rolul pe care îl joacă în viața de zi cu zi a oamenilor. În plus, vom examina perspectivele viitoare ale Biserica reformată din Mureni și modul în care influențează modul în care trăim, lucrăm și relaționăm. Pe parcursul acestei investigații, vom descoperi importanța lui Biserica reformată din Mureni în lumea modernă și evoluția sa în timp.
Biserica reformată din Mureni este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Mureni, comuna Vânători. A fost construită în 1739, înlocuind vechea biserică medievală.
Mureni, mai demult Sedriaș, Sindriaș, Sândrieș, Sidiriaș (în dialectul săsesc Zedriasch, în germană Neuflaigen, Neuflagen, Neureckel, Sedresch, Neuzekel, în maghiară Szederjes) este un sat în comuna Vânători din județul Mureș, Transilvania, România. Menționat pentru prima dată într-o scrisoare de donație de la începutul anilor 1270.
Biserica medievală era menționată ca fiind „puternic ruinată” în 1721. Noua biserică a fost construită între 1731 și 1739 pe același loc, cu sprijinul familiei Székely, care deținea satul la acea vreme. În anul 1878 orga a fost înlocuită, orga actuală fiind opera lui István Kolonics.
Nu se știe când a fost construit turnul de piatră, separat de biserică. Clopotul mic, din 1768, are inscripții latine. Fostul clopot mare, realizat în secolul XIX cu sprijinul familiei Fronius, a fost rechiziționat în 1917, pentru efortul de război. În 1924 a fost turnat un nou clopot, cu o greutate de 165 kg[1].
La mijlocul secolului trecut, arhitectul Kós Károly a fost prezent pe șantierul de renovare a bisericii, încercând să o protejeze de efectele dăunătoare ale umidității.