Biserica romano-catolică din Atia

În acest articol, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Biserica romano-catolică din Atia, explorând numeroasele sale fațete și descoperind tot ce are de oferit acest subiect/persoană/data. De la originea și până la impactul său astăzi, vom aprofunda în istoria sa, relevanța sa și diferitele moduri în care a influențat societatea. Printr-o analiză detaliată, vom afla despre importanța acesteia în diferite contexte și despre modul în care a modelat lumea din jurul nostru. Pregătiți-vă să porniți într-o călătorie de descoperire și învățare despre Biserica romano-catolică din Atia, care vă va lăsa fără îndoială o perspectivă reînnoită și îmbogățitoare.

Biserica romano-catolică din Atia, comuna Corund, județul Harghita (iulie 2020).
Interiorul navei

Biserica romano-catolică din Atia este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Atia, comuna Corund, județul Harghita. Are hramul „Sfânta Maria Magdalena”.

Localitatea

Atia (în maghiară Atyha) este un sat în comuna Corund din județul Harghita, Transilvania, România. Menționat pentru prima oară în 1567, cu denumirea Attijha.

Biserica

Biserica sa medievală se afla sub satul actual, într-un loc numit Pădurea Szentegyházas, unde Balázs Orbán a descoperit ruinele unei mari biserici. Epoca acestei biserici, în afară de ruine, este indicată doar de inscripția clopotului mic din 1437: „Anno Domini kihimo MCDXXXVII”.

Populația sa catolică pură a suferit schimbările epocii în timpul Reformei și a îmbrățișat religia unitariană. Dar nu permanent. În 1622 o mare parte a populației a revenit la religia catolică. Între 1795 și 1799 o nouă biserică a fost construită în sat. Au format o parohie cu Corund până în 1743, când au devenit independenți.[1]

Distrusă de un incendiu, biserica a fost refăcută în anul 1867.

Pe 18 septembrie 2016 un fulger a incendiat acoperișul bisericii. Cu toate că avea paratrăsnet, descărcarea electrică a fost atât de puternică, încât preotul paroh și clopotarul au putut salva doar monstranța, potirul, câteva haine și cărți liturgice. Grinzile în flăcări ale tavanului au căzut în navă, focul cuprinzând altarele, mobilierul și orga. S-au topit și clopotele[2]. Cu donații publice și sprijin financiar semnificativ, până în 2019 biserica a fost restaurată în vechea ei formă. Mobilierul orga și clopotele din turn sunt noi.

Vezi și

Note

  1. ^ „4. ATYHA - Tündérkert - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  2. ^ „Biserică din Harghita, lovită de trăsnet. Altarul și obiectele bisericești au ars”. . 

Imagini din exterior

Imagini din interior