Biserica reformată din Viștea

În lumea vastă a lui Biserica reformată din Viștea, există nenumărate aspecte care merită să fie explorate și analizate. Fie din perspectiva unui expert în domeniu, fie din viziunea unui simplu entuziast, Biserica reformată din Viștea oferă posibilități nesfârșite de a aprofunda în diferitele sale aspecte. În acest articol, ne vom adânci în universul fascinant al lui Biserica reformată din Viștea, explorând originile sale, impactul său asupra societății și posibilele sale implicații pentru viitor. Alăturați-vă nouă în timp ce ne scufundăm în lumea captivantă a lui Biserica reformată din Viștea și descoperim tot ce are de oferit acest concept.

Biserica reformată din Viștea, comuna Gârbău, județul Cluj, foto: iunie, 2011.
Biserica reformată din Viștea, comuna Gârbău, județul Cluj, foto: iunie, 2011.
Tavanul casetat realzat de maestrul sas clujean Lorenz Umling cel Bătrân
Rest de pictură parietală descoperit sub tencuială
Clopotnița bisericii reformate din Viștea
Piatră funerară

Biserica reformată din Viștea, comuna Gârbău, județul Cluj, datează din secolul XIII. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-a-B-07811.

Istoric

Biserica Reformată-Calvină (inițial romano-catolică, cu hramul „Sf. Petru”) a fost construită după anul 1241 de către episcopul Petrus, în stil romanic. Din construcția romanică originală s-au mai păstrat numai portalurile de sud și de vest, precum și portalul sacristiei. Decorațiunile interioare din lemn sunt opera lui János Asztalos din Gilău (1699). Cele 120 casete din lemn de pe tavan și de pe amvon au fost realizate de maestrul sas clujean Lorenz Umling cel Bătrân (1765-1767). Clopotnița de lemn este din 1760 (clopotul din 1487).

Vezi și

Legături externe

Imagini din exterior

Imagini din interior