În lumea de astăzi, Biserica reformată din Ocna de Jos este un subiect de dezbatere și analiză constantă. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale în istorie, a influenței asupra culturii sau a importanței sale în domeniul științific, Biserica reformată din Ocna de Jos ocupă un loc proeminent pe agenda discuțiilor. Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, Biserica reformată din Ocna de Jos a stârnit interesul și curiozitatea umanității, generând reflecții profunde și provocând cercetări necontenite. În acest articol, vom explora diverse aspecte ale Biserica reformată din Ocna de Jos, dezvăluind numeroasele sale fațete și semnificația sa în contextul actual.
Biserica reformată din Ocna de Jos este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Ocna de Jos, comuna Praid, județul Harghita. Are o vechime de 200 de ani.
Ocna de Jos (în maghiară Alsósófalva) este un sat în comuna Praid din județul Harghita, Transilvania, România.
Istoria bisericii reformate din Ocna de Jos începe în 1760, când a fost construită o mică biserică de lemn în grădina notarului, astfel credincioșii nu au mai fost nevoiți să meargă la biserica reformată din Ocna de Sus pentru slujbe. Separarea celor două congregații s-a realizat doar în 1803, când Ocna de Jos devine parohie[1].
Construcția actualei biserici a început în toamna anului 1816, prima slujbă fiind ținută în prima zi de Paște din 1821. Prima slujbă a fost ținută de Várhegyi András, primul pastor al bisericii. În memoria lui, soția a ridicat o piatră de mormânt lângă biserică. Corul și amvonul au fost finalizate în 1822.Tavanul bisericii este acoperit cu casete monocromatice. Orga a fost realizată de Ottó Rieger la Budapesta, în 1909.