În articolul următor subiectul 26 septembrie va fi abordat din diferite perspective, cu scopul de a oferi o imagine completă și detaliată a acestui subiect. Vor fi analizate aspecte fundamentale, vor fi explorate diferite opinii și vor fi prezentate cazuri specifice care exemplifică importanța și relevanța 26 septembrie astăzi. De asemenea, vor fi prezentate date relevante, statistici actualizate și va fi aprofundat impactul pe care 26 septembrie l-a avut în diverse domenii ale societății. Prin acest articol ne propunem să oferim cititorului cunoștințe solide și actualizate despre 26 septembrie, astfel încât să poată înțelege temeinic acest subiect și să își formeze propria opinie despre el.
26 septembrie este a 269-a zi a calendarului gregorian și a 270-a zi în anii bisecți. Mai sunt 96 de zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
1687: Partenonul din Atena, folosit ca depozit de praf de pușcă de către garnizoana otomană, este parțial distrus după ce a fost bombardat în timpul Asediului Acropolei de către forțele venețiene.1905: Albert Einstein publică a treia lucrare a sa din acest an, „Despre electrodinamica corpurilor în mișcare”, introducând teoria relativității restrânse.1973: Concorde face prima traversare continuă a Atlanticului într-un timp record.
1387: Petru I Mușat, domnul Moldovei, recunoaște suzeranitatea poloneză.
1493: Papa Alexandru al VI-lea emite bula papală Dudum siquidem spaniolilor, extinzând acordarea de noi terenuri pe care le-a făcut în bula Inter caetera.
1580: Sir Francis Drake se întoarce în Anglia după o călătorie în jurul lumii pe mare care a durat trei ani.
1687: Partenonul din Atena, folosit ca depozit de praf de pușcă de către garnizoana otomană, este parțial distrus după ce a fost bombardat în timpul Asediului Acropolei de către forțele venețiene.
1954: Feribotul japonez Toya Maru s-a scufundat în timpul taifunului Marie în strâmtoarea Tsugaru, între insulele japoneze Hokkaido și Honshu. Peste 1.000 de oameni au murit.
1999: Președintele egiptean Hosni Mubarak este confirmat de un referendum pentru un al patrulea mandat de șase ani. Va deține funcția de președinte al Egiptului până în 2011, când va demisiona în urma unor proteste de masă.
2002: Timișoara a devenit primul oraș din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă: pe perioada nopții, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminare, fără a afecta însă siguranța circulației, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30%.
2002: Feribotul senegalez supraîncărcat Le Joola s-a răsturnat în largul coastelor Gambiei; numărul estimat al morților a fost de peste 1.800 de persoane.
2005: Soldatul american Lynndie England este găsită vinovată în scandalul de tortură de la închisoarea Abu Ghraib în timpul ocupației din Irak. A doua zi, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare.
2014: În orașul mexican Iguala, 43 de studenți sunt răpiți și ulterior uciși. Evenimentul a stârnit proteste masive în toată țara.
Nașteri
Ivan Pavlov, fiziolog, psiholog și medic rus, laureat Nobel