Subiectul 20 septembrie este unul care a generat un mare interes de-a lungul anilor, atât în rândul experților, cât și al publicului larg. Relevanța lui 20 septembrie în contextul actual nu poate fi trecută cu vederea, deoarece are un impact asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi, de la sănătate la politică. Acest articol își propune să ofere o viziune completă și actualizată a 20 septembrie, abordând implicațiile sale, evoluția sa în timp și perspectivele de viitor care sunt preconizate în jurul acestui subiect. Printr-o analiză detaliată și riguroasă, căutăm să oferim cititorului o panoramă clară și îmbogățitoare care să îi permită să înțeleagă pe deplin importanța 20 septembrie astăzi.
20 septembrie este a 263-a zi a calendarului gregorian și a 264-a zi în anii bisecți. Mai sunt 102 zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
1459: Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.[1]1904: Frații Wright au rezolvat problemele de control al zborului obținând viraje controlate pe un circuit de 1,5 km, urmate de zboruri de cinci minute în săptămânile următoare.[2]1974: Inaugurarea oficială a drumului național Transfăgărășan, magistrală cu o lungime de peste 90 km, situată la altitudinea de 2.040 m.
1702: A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.
1792: Bătălia de la Valmy: Armata prusacă a generalului Karl Wilhelm Ferdinand de Braunschweig este înfrântă de armata franceză. Ca urmare a acestei victorii, la 21 septembrie1792, va fi proclamată Republica Franceză.
1811: Napoleon o alungă din Paris pe Madame de Récamier, la șapte ani după ce a făcut același gest față de prietena ei, Madame de Staël. În opinia suveranului, cele două doamne aveau limba prea ascuțită. Saloanele lor erau frecventate de foarte mulți oponenți ai monarhului francez.
1904: Frații Wright au rezolvat problemele de control al zborului obținând viraje controlate pe un circuit de 1,5 km, urmate de zboruri de cinci minute în săptămânile următoare.[2]
1980: A început războiul dintre Irak și Iran, care s-a încheiat în 1988. Irakul denunță Acordul de la Alger din 1975, revendicând unele teritorii ; în conflictul iraniano-irakian au murit peste un milion de oameni.
1982: Are loc zborul inaugural al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 - 11, în prezența oficialităților statului român.
2019: Aproximativ 4 milioane de oameni, majoritatea studenți, demonstrează în întreaga lume privind schimbările climatice.[5][6]Greta Thunberg, de 16 ani, din Suedia, conduce demonstrația din New York City.