În lumea modernă, 14 septembrie a devenit un subiect de interes constant pentru oameni de toate vârstele și culturile. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale în istorie, fie a influenței sale la nivel personal, 14 septembrie continuă să fie un subiect dezbătut și studiat pe larg. De-a lungul anilor, s-a demonstrat că 14 septembrie joacă un rol crucial în modul în care ne trăim viața și modul în care percepem lumea din jurul nostru. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale 14 septembrie și vom discuta despre importanța acestuia în contextul actual.
0786: „Noaptea celor trei califi”: Harun al-Rashid și-a început domnia de califabbasid după decesul fratelui său, al-Hadi. Are loc nașterea fiului lui Harun, al-Ma'mun.
1472: Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare (1457-1504), s-a căsătorit cu Maria de Mangop, a doua soție a domnitorului.
1515: Confederația Helvetică adoptă statutul de „neutralitate pentru totdeauna”.
1861: La Buda se deschide teatrul Népszinház (Teatrul Popular).
1895: Inaugurarea podului peste Dunăre între Fetești și Cernavodă (proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny), care era la acea vreme cel mai lung pod (4.088 m) din Europa Continentală și al treilea pod din lume.
1959: Sonda sovietică Luna 2 ajunge pe Lună, devenind primul obiect făcut de om care a atins suprafața lunară.
1960: S-a constituit "Organizația Statelor Exportatoare de Petrol" (OPEC); organizația are, în prezent, 13 state membre (sediul, din 1965, la Viena).
1975: Pictura lui Rembrandt van RijnRondul de noapte, este atacată cu un cuțit de pâine de către un profesor șomer, Wilhelmus de Rijk, rezultând mai multe tăieturi mari în zigzag, de până la 30 cm lungime. Pictura a fost restaurată cu succes după patru ani, dar unele dovezi ale daunelor sunt încă vizibile de aproape. De Rijk s-a sinucis în aprilie 1976, înainte să fi putut fi acuzat.
1979: Președintele afgan Nur Muhammad Taraki este asasinat în urma ordinului lui Hafizullah Amin, care devine noul președinte.
1994: La Oslo a fost semnat documentul „Declarația de la Oslo" de către ministrul israelian de Externe, Șimon Peres, și liderul OEP, Yasser Arafat. Declarația prevedea ca „problemele politice" să fie discutate între cele două părți în cadrul Acordului de la Cairo, încheiat la 4 mai1994, care prevedea instituirea autonomiei palestiniene în cea mai mare parte a Fâșiei Gaza și orașul Ierihon din Cisiordania.
1996: La Târgu Jiu a avut loc, sub auspiciile „Fundațiilor Internaționale Constantin Brâncuși", solemnitatea deschiderii șantierului de dezasamblare a „Coloanei fără sfârșit", prin demontarea primelor două module.
1998: Începutul de an școlar în România vine cu anumite schimbări ale ministrului Andrei Marga: programe școlare noi, introducerea calificativelor în locul notelor la clasele I-IV, introducerea examenului de capacitate pentru absolvenții clasei a VIII-a, manuale noi, alternative, pentru clasele I-IV, studiul obligatoriu al religiei.[1]