Porumbeni (sit SCI)

În lumea modernă, Porumbeni (sit SCI) a preluat un rol crucial în societatea contemporană. Fie în domeniul tehnologiei, politicii, culturii sau mediului, Porumbeni (sit SCI) a devenit un subiect de mare relevanță și dezbatere. De la origini și până la impactul actual, Porumbeni (sit SCI) a stârnit interesul academicilor, cercetătorilor, liderilor de opinie și cetățenilor obișnuiți. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Porumbeni (sit SCI), analizând implicațiile, provocările și posibilele soluții ale acestuia. Alăturați-vă nouă în această călătorie de descoperire și reflecție despre Porumbeni (sit SCI)!

Porumbeni
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Porumbeni Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Porumbeni Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Harghita
Județul Mureș
 România
Cel mai apropiat orașCristuru Secuiesc
Coordonate46°16′23″N 25°09′44″E () / 46.27306°N 25.16222°E[1]
Suprafață7.051,70 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2011
Cod Natura 2000ROSCI0357

Porumbeni este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în estul Transilvaniei, pe teritoriile județelor Harghita (92%) și Mureș (8%)[2].

Localizare

Aria naturală se întinde în partea sud-vestică a județului Harghita (pe teritoriile administrative ale comunelor: Dârjiu, Feliceni, Mugeni, Porumbeni și Șimonești; și pe cel al orașului Cristuru Secuiesc) și în cea sud-estică a județului Mureș, pe teritoriul administrativ al comunei Vânători și este străbătută de drumul național DN13C, care leagă localitatea Vânători, Mureș de DN13A (Morăreni, Harghita)[3].

Descriere

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul nr. 2.387 din 29 septembrie 2011 (pentru modificarea Ordinului ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 7.051,70 de hectare.

Situl reprezintă o zonă naturală (păduri de foioase, păduri în amestec, pășuni, mlaștini, turbării, terenuri arabile cultivate, pajiști și pășuni) încadrată în bioregiunea continentală estică a Depresiunii colinare a Transilvaniei, la poalele vestice ale Munților Harghitei (grupă muntoasă a Moldo-Transilvană) ce aparțin lanțului carpatic al Orientalilor.

Biodiversitate

Aria naturală dispune de două tipuri de habitate: Păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum și Păduri dacice de Quercus robur (stejar) și Carpinus betulus (carpen); ce adăpostesc și asigură condiții de viețuire mai multor specii din fauna sălbatică a Occidentalilor.

La baza desemnării sitului se află o gamă diversă de mamifere, reptile, amfibieni, pești și insecte; dintre care unele protejate la nivel european prin Directiva CE 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[5] sau aflate pe lista roșie a IUCN.

Urs brun (Ursus arctos)

Specii faunistice semnalate în arealul sitului: urs brun (Ursus arctos)[6], lup cenușiu (Canis lupus)[7], vidră de râu (Lutra lutra)[8], liliacul comun (Myotis myotis)[9], liliac cu urechi de șoarece (Myotis blythii)[10], liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), liliacul cu urechi late (Barbastella barbastellus)[11], șarpele orb (Anguis fragilis), șarpele de alun (Coronella austriaca), gușter (Lacerta viridis), șopârlă de câmp (Lacerta agilis), ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata)[12], broască râioasă verde (Bufo viridis), brotac verde de copac (Hyla arborea), broască râioasă (Bufo bufo), broasca de pământ (Pelobates fuscus), broasca-roșie-de-munte (Rana temporaria), broasca-roșie-de-pădure (Rana dalmatina), broasca mare de lac (Rana ridibunda), tritonul cu creastă (Triturus cristatus)[13], tritonul comun transilvănean (Triturus vulgaris ampelensis), mreană vânătă (Barbus meridionalis)[14], boarță (Rhodeus sericeus amarus), zvârlugă (Cobitis taenia), rădașcă (Lucanus cervus)[15].

Căi de acces

Monumente și atracții turistice

Obiective de interes istoric, cultural și turistic aflate în vecinătatea sitului:

Biserica fortificată din Dârjiu
  • Biserica reformată din Cristuru Secuiesc, construcție 1822 - 1834, monument istoric.
  • Biserica romano-catolică din Cristuru Secuiesc, construcție sec. XV - XVIII, monument istoric.
  • Ansamblul bisericii reformate din Feliceni (Biserica reformată și zidul de incintă), construcție sec. XV - XIX, monument istoric.
  • Biserică unitariană și reformată din Filiaș, construcție 1801 - 1803, monument istoric.
  • Biserica reformată din Mătișeni, construcție sec. XV - XVIII, monument istoric.
  • Biserica unitariană din Medișoru Mare, construcție sec. XV - XIX, monument istoric.
  • Ansamblul bisericii reformate din Forțeni (Biserica reformată și zidul de incintă), construcție sec. XIV - XIX, monument istoric.
  • Situl rural Dârjiu, construcție sec. XV - XX, monument istoric.
  • Villa rustica de la Dârjiu (sit arheologic).
  • Situl arheologic „Köleskert” de la Betești (așezări datate din sec. VII - VIII, Epoca migrațiilor; sec. I a. Chr, Latène; Epoca bronzului, Cultura Wietenberg).
  • Situl arheologic „Kerekhely” de la Dejuțiu (așezări din sec. XII - XIII, Epoca medievală timpurie; sec. VI - VII, Epoca migrațiilor; sec. III - IV, Epoca post-romană; sec. I a. Chr.-I p. Chr., Latène; Epoca bronzului; Eneolitic, Cultura Ariușd-Cucuteni).
  • Situl arheologic „Pagyvan” de la Mugeni (așezări datate din Neolitic, Cultura Coțofeni; Eneolitic, Cultura Tiszapolgár - Bodrogkeresztúr; Eneolitic, Cultura Ariușd-Cucuteni).
  • Situl arheologic „Csűrös ” de la Nicoleni (așezări din Epoca bronzului târziu, Cultura Noua; Epoca bronzului mijlociu, Cultura Wietenberg; Neolitic, Cultura Coțofeni).

Vezi și

Note

  1. ^ Eunis.eudeweb.ro Porumbeni (geolocalizare); accesat la 23 septembrie 2014
  2. ^ Eunis.eea.europa.eu - Porumbeni - Sit de importanță comunitară (coordonate); accesat la 23 septembrie 2014
  3. ^ Biodiversitate.mmediu.ro - Situl de importanță comunitară - Porumbeni Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 23 septembrie 2014
  4. ^ Ordinul MMDD nr. 2.387 din 29 septembrie 2011 pentru modificarea Ordinului ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România; accesat la 23 septembrie 2014
  5. ^ Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992, privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică; accesat la 24 septembrie 2014
  6. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Ursus arctos; accesat la 24 septembrie 2014
  7. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Canis lupus; accesat la 24 septembrie 2014
  8. ^ Iucnredlist.ord - The IUCN Red List of Threatened Species - Lutra lutra; accesat la 24 septembrie 2014
  9. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Myotis myotis; accesat la 24 septembrie 2014
  10. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Myotis blythii; accesat la 24 aprilie 2014
  11. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Barbastella barbastellus; accesat la 24 septembrie 2014
  12. ^ Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Bombina variegata; accesat la 24 septembrie 2014
  13. ^ The IUCN Red List of Threatened Species - Triturus cristatus; accesat la 24 septembrie 2014
  14. ^ The IUCN Red List of Threatened Species - Barbus meridionalis; accesat la 24 septembrie 2014
  15. ^ Biodiversitate.mmediu.ro - Porumbeni - Sit de importanță comunitară (faună protejată) Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 24 septembrie 2014

Legături externe