Coasta Lunii

În zilele noastre, Coasta Lunii este un subiect care a căpătat o mare relevanță în societatea de astăzi. De-a lungul timpului, a devenit un aspect fundamental care afectează numeroase aspecte ale vieții de zi cu zi. Există mulți oameni care au fost influențați de Coasta Lunii, direct sau indirect. Din acest motiv, este de o importanță vitală să ne adâncim în toate aspectele legate de Coasta Lunii pentru a înțelege impactul acestuia asupra realității noastre. În acest articol, ne vom adânci în lumea interesantă a lui Coasta Lunii, explorând originile, evoluția și consecințele sale în diferite domenii. În acest sens, vom descoperi importanța pe care Coasta Lunii a dobândit-o în lumea modernă și modul în care a devenit un subiect de dezbatere și reflecție în societatea actuală.

Coasta Lunii
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Coasta Lunii Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Coasta Lunii Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Cluj
Județul Mureș
 România
Cel mai apropiat orașCâmpia Turzii
Coordonate46°30′52″N 23°57′05″E () / 46.51444°N 23.95139°E[1]
Suprafață694 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod Natura 2000ROSCI0040

Coasta Lunii este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în centrul Transilvaniei, pe teritoriile județelor Cluj și Mureș[2].

Localizare

Aria naturală se află în extremitatea sud-estică a județului Cluj (pe teritoriile administrative ale comunelor Luna și Viișoara) și cea vestică a județului Mureș, pe teritoriul comunei Chețani[3], în imediata apropiere de drumul național DN15, care leagă municipiul Târgu Mureș de Turda.

Descriere

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 694 hectare.

Situl include rezervația naturală Dealul cu Fluturi și reprezintă o zonă naturală (păduri de foioase, păduri de conifere, pajiști naturale, pășuni, vii și livezi) încadrată în bioregiunea continentală a Depresiunii colinare a Transilvaniei; ce protejează un habitat natural de interes comunitar de tip: Pajiști stepice subpanonice[5].

Biodiversitate

Arealul „Coasta Lunii” este un sit Natura 2000 înființat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice; la baza desemnării acestuia aflându-se șase specii faunistice (doi amfibieni și patru lepidoptere) protejate prin prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[6] și aflate pe lista roșie a IUCN.

Printre speciile din fauna protejată a sitului se află: buhaiul de baltă cu burta roșie (Bombina bombina)[7] și ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata)[8]; precum și patru fluturi din speciile: Pseudophilotes bavius, Catopta thrips, Cucullia mixta și Gortyna borelii lunata.

La nivelul ierburilor vegetează târtanul (Crambe tataria), o specie floristică protejată, enumerate în aceeași anexă a Directivei 92/43/CE[9].

Căi de acces

Monumente și atracții turistice

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic (lăcașuri de cult, situri arheologice); astfel:

Legături externe

Note

Vezi și